Τομέας Αθλητισμού: Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, η απάντηση στην ερώτηση τι ομάδα είσαι μπορεί να σου στοιχίσει και την ίδια σου τη ζωή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Μαρ, 2022

Αρκετές μέρες μετά τον άδικο χαμό του Άλκη στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς τα φαινόμενα βίας συνεχίζονται και για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι έμειναν στα «δάκρυα υποκρισίας» και στις ανούσιες συσκέψεις οι οποίες μετουσιώθηκαν σε ένα ακόμα νομοσχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για πολλοστή φορά. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί δεν υπάρχει η βούληση, ούτε της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά ούτε και των προέδρων που ηγούνται των ομάδων. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα του αθλητισμού αλλά είναι κοινωνικό φαινόμενο, που πλήττει το οπαδικό κίνημα και είναι δημιούργημα των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας και του τρόπου με τον οποίο διοικούνται οι ομάδες.

Πρόεδροι ομάδων υπόδικοι, χωρίς ηθική νομιμοποίηση, οι περισσότεροι από αυτούς άσχετοι με τον αθλητισμό, οι οποίοι δημιουργούν οργανωμένους φασιστικούς στρατούς, καλλιεργούν μίσος και μισαλλοδοξία , τους ελέγχουν απόλυτα και τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Ζούμε σε μία κοινωνία στην οποία οι πρόεδροι των ομάδων είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ που διαμορφώνουν κλίμα και φανατίζουν τους νέους, αθλητικοί παράγοντες που οι συμπεριφορές τους μόνο πρότυπο δεν αποτελούν, η ατιμωρησία «ζει και βασιλεύει» και σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού τελικά χαμένοι είναι οι υγιείς φίλαθλοι-οπαδοί και ο ίδιος ο αθλητισμός, αφού η ηγεσία του και αυτοί που τον εκπροσωπούν σε υψηλό επίπεδο, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το «προϊον».

Αν ρίξουμε μία ματιά στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται και ποιοι παρευρίσκονται θα καταλάβουμε γιατί το πρόβλημα διαιωνίζεται και τόσα χρόνια άγεται και φέρεται μεταξύ πολιτικής βούλησης, αθλητικής ηγεσίας και τελικά ο αθλητισμός παραμένει δέσμιος της διαπλοκής και των συμφερόντων είτε αυτά είναι πολιτικά είτε επιχειρηματικά είτε και τα δύο.

Σε ότι αφορά τους «δράστες» πρόκειται για ακραία άτομα που δηλώνουν οπαδοί, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στις ομάδες γιατί εκεί ξέρουν ότι θα μπορέσουν να εκφράσουν και να κάνουν πράξη τα ζωώδη ένστικτά τους και στη συνέχεια θα έχουν ακριβοπληρωμένους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι τυγχάνουν να είναι και νομικοί σύμβουλοι των ομάδων που θα φροντίσουν να «πέσουν στα μαλακά».

Αυτοί συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι και δυστυχώς δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον, αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Με ημίμετρα και νόμους οι οποίοι δεν εφαρμόζονται τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται. Σύντομα θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές και στο μεσοδιάστημα τα νοσοκομεία θα γεμίζουν με θύματα βίαιων συμπεριφορών, τις οποίες δυστυχώς τις έχουμε αποδεχθεί ως κοινωνία.

Απαιτείται οργανωμένη προσπάθεια, κυρίως στο πεδίο της πρόληψης και της παιδείας. Το ζητούμενο για το ΜέΡΑ25 είναι μία κοινωνία στην οποία η πρόληψη θα έχει βασικό ρόλο μέσα από τα σχολεία και την οικογένεια. Τα ιδανικά του αθλητισμού και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες οι οποίες περνούν μέσα από το σπίτι μας και μέσα από την εκπαίδευσή μας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, θεωρεί ότι η λύση βρίσκεται στα κατασταλτικά μέτρα και στις τιμωρητικές πρακτικές.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 οραματιζόμαστε μία διαφορετική κοινωνία από αυτή που όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τις «αξίες» που προωθήθηκαν και για το λόγο αυτό προτείνουμε επενδύοντας στην πρόληψη:

  • Δημιουργία ΔΙΑΣΚΕΠ Αθλητισμού(Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών) που θα έχει την εποπτεία του αθλητισμού (αναλυτικότερα στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25).
  • Αποκλειστικά ηλεκτρονικό εισιτήριο(χωρίς απόκομμα) και είσοδο στο γήπεδο με επίδειξη ηλεκτρονικού κωδικού και ταυτότητας.
  • Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, Υπουργείου Αθλητισμού, ΓΓΑ και Ομοσπονδιών για εκπόνηση προγράμματος επισκέψεων σχολείων και αθλητικών συλλόγων σε αθλητικά γεγονότα με σκοπό την ανάπτυξη φίλαθλου πνεύματος στις νέες και στους νέους της χώρας.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών μέσω των ΟΤΑ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για τα ιδεώδη του αθλητισμού και δημιουργία Πανελλαδικού κινήματος «Όχι άλλη βία στη κοινωνία μας».

Η βελτίωση της κοινωνίας μας θα επιτευχθεί μέσω συνεργασιών όλων των φορέων και ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στο τέλμα που μας οδήγησαν οι πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πολιτική βούληση θα φέρει την αλλαγή, η κοινωνία θα την επιβάλει, θα τη στηρίξει και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε γιατί αξίζουμε μία καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς βία και με τον αθλητισμό στην πρώτη γραμμή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο