Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, ένας βαθιά μισογυνικός, αντι-ΛΟΑΤΚΙ και άκρως ρατσιστικός θεσμός

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιούν, 2023

Ορκίστηκε η νέα συντηρητική κυβέρνηση στην πιο ακροδεξιά Ελληνική Βουλή της μεταπολίτευσης. Το ότι η κυβέρνηση αποτελείται από 19 άντρες υπουργούς και μόλις 4 γυναίκες δηλώνει την απόλυτη απροθυμία της για κάθε συζήτηση περί πολιτικής ισότητας φύλου.

Η δε δημιουργία Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής που μεταξύ άλλων πρόκειται να αντιμετωπίσει “το δημογραφικό πρόβλημα” της Ελλάδας, είναι μια ευθεία επίθεση στις ελευθερίες των γυναικών. Μια τέτοια θεσμοθέτηση της Οικογένειας θεωρεί και καθιστά τις γυναίκες μηχανές αναπαραγωγής του πατριαρχικού έθνους και επιχειρεί τη συστημική εργαλειοποίηση των σωμάτων τους. Το δρόμο γι’ αυτό το Υπουργείο είχε στρώσει η κυβέρνηση εδώ και λίγα χρόνια με τις προσπάθειες για τα σκοταδιστικά Συνέδρια “Γονιμότητας”, την αμφισβήτηση των αμβλώσεων και το λεγόμενο “Δικαίωμα του Αγέννητου Παιδιού”. Όπως τότε, έτσι και τώρα, θα μας βρει μπροστά της και από κοινού με τις φεμινιστικές οργανώσεις, για να παλέψουμε για το αυτονόητο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος και στην ελεύθερη άμβλωση.

Η Κυβέρνηση διατείνεται ότι πρόκειται να προσδώσει κοινωνική συνοχή και ισότητα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε σχέση με τα δίκαια αιτήματά τους για το δικαίωμα στο γάμο και στην τεκνοθεσία. Είναι η Οικογένεια ένας θεσμός και ένα δικαίωμα προς όλα τα άτομα που το επιλέγουν; ή είναι μια επιβολή του ετεροκανονικού και χουντικού “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”; Εάν κρίνουμε από τη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης και της νέας βουλής, πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό.

Πέρα από βαθιά μισογυνικό και αντι-ΛΟΑΤΚΙ, το Υπουργείο Οικογένειας είναι και άκρως ρατσιστικό και εθνικιστικό. Δηλώνει ότι στη χώρα έχουμε πρόβλημα δημογραφικό που χρήζει άμεσης προσοχής. Την ίδια όμως ώρα η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει τις πιο εγκληματικές αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές στα σύνορα όπου με φράχτες και επαναπροωθήσεις βάζει σε κίνδυνο καθημερινά τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να ζήσουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Συμπεραίνουμε ότι η Οικογένεια και ο δημογραφικός πληθυσμός, για την Κυβέρνηση, δεν μπορούν να αποτελούνται από άτομα μελαμψά, που προέρχονται από την Ασία ή την Αφρική, αλλά πρέπει να είναι με όρους “καθαρότητας της Ελληνικής φυλής”. Αυτό καθιστά τον ορισμό ενός θεσμικού ρατσισμού και εθνικισμού και αποτελεί μια πολιτειακή βίαιη άκρα δεξιά.

Καθώς θεωρούμε την Νέα Δημοκρατία πολιτικό και ηθικό αυτουργό της επικράτησης του ακραίου συντηρητισμού στην κοινωνία, τα σχέδια της θα μας βρουν στο δρόμο με τα κινήματα στη μάχη ενάντια στη μετωπική επίθεση στις ελευθερίες του ανθρώπου, ενάντια στο μισογυνικό ρατσιστικό σκοταδισμό και τον απόλυτο εξορμπανισμό της χώρας.

Τομέας Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25
Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο