Να ανακτηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ πριν καταλήξει σαν τη Thames Water του Ηνωμένου Βασιλείου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιούν, 2023

Κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν τα κακά μαντάτα κουκουλώνονται, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε επανειλημμένως για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης, και συγκεκριμένα για τις πρακτικές της εταιρίας Macquarie, η οποία έχει αγοράσει και τον ΔΕΔΔΗΕ. Η Macquarie έχει πλουτίσει με τα εξής απλά βήματα:

1. αγοράζει δημόσιες υπηρεσίες
2. τις γεμίζει χρέη, ενώ μοιράζει μπόνους στους μετόχους της
3. τις αφήνει να πτωχεύσουν και να διασωθούν από το δημόσιο, το οποίο δεν έχει άλλη επιλογή

Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουμε τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της διαχείρισης Macquarie, όπου η εταιρία ύδρευσης Thames Water έχει φορτωθεί 65 δις (!) λίρες σε χρέος, ενώ ακόμα και φέτος οι μέτοχοι έλαβαν 1.6 δις λίρες. Με 15 εκατομμύρια νοικοκυριά εξαρτημένα από την εταιρεία, το κόστος του δόγματος «ιδιωτικοποίηση πάση θυσία» ακόμα και σε εταιρίες – αρπακτικά, είναι ξεκάθαρα στους ώμους των φορολογούμενων, με μόνους κερδισμένους τους δισεκατομμυριούχους μετόχους της Macquarie.

Θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ στα χέρια τους όταν γνωρίζουμε τις πρακτικές τους; Θα αφήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά στο έλεος αυτών των ληστών; Ούτε πτώση των τιμών, ούτε επένδυση στις υποδομές της χώρας θα δούμε όσο βρισκόμαστε υπόδουλοι σε ξένα αρπακτικά. Η επανένωση και εθνικοποίηση της ΔΕΗ είναι ο μόνος τρόπος και να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο με κατεύθυνση τη πράσινη μετάβαση, και να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο