Τηλεδιάσκεψη ΜέΡΑ25-ΟΕΝΓΕ: Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Νοέ, 2020

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Κλέωνα Γρηγοριάδη, του Εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και του Τομεάρχη Υγείας του Κόμματος Κώστα Σπίγγου, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Στην ενημέρωση και συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τέθηκε το ζήτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας με επιτακτικό τρόπο, χωρίς τις γνωστές τυπικές και χρονοβόρες διαδικασίες με μοναδικά προαπαιτούμενα τα πτυχία τους και τους τίτλους των ειδικοτήτων. Όπως και το ζήτημα της μονιμοποίησης όλου του ήδη υπάρχοντος προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών όπως είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός) που εκ των πραγμάτων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος υγείας.

Επιπλέον τέθηκε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της άμεσης δημιουργίας ενός δημοσίου δικτύου μαζικών τεστ, όπως άλλωστε το ΜέΡΑ25 έχει ζητήσει από τον Μάρτιο, ώστε να υπάρξει πραγματική στοχευμένη απομόνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, χωρίς προσφυγή στα προσφιλή της Κυβέρνησης ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ακριβοπληρώνουν οι πολίτες.

Παράλληλα υπογραμμίσθηκε η ανάγκη για άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και εν γένει του ιδιωτικού τομέα υγείας (συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών γιατρών) για τις ανάγκες ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις που έχει ήδη προβλέψει η Κυβέρνηση για αυτούς.

Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην τραγική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην απαράδεκτη αναστολή των χειρουργείων, με μια ταξικότατη επίθεση της Κυβέρνησης και της ολιγαρχίας στους φτωχότερους ασθενείς που δεν έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές και την μετατροπή του δημοσίου συστήματος υγείας σε δομή αντιμετώπισης αποκλειστικά του κορωνοϊού.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του επισήμανε ότι η ολιγωρία της Κυβέρνησης είναι δόλια, πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα που αποσκοπεί στην υποβάθμιση του ΕΣΥ και την διοχέτευση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, μια ακόμα δηλαδή σκανδαλώδης εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ότι αυτή ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την “Πειραιώς” με σχεδόν 2 δις, τη στιγμή που μειώνει κατά 300 εκατομμύρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 21′ για την υγεία.

Ενώ και ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέωνας Γρηγοριάδης τόνισε ότι εδώ και χωρίς την πανδημία υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις και κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας που συστηματικά και διαχρονικά αποψιλώθηκε από τους κυβερνώντες και υπογράμμισε το ζήτημα των απλήρωτων έκτακτων υπερωριών των γιατρών και της καταστολής με την οποία τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα, έστω και τώρα σε όλα αυτά τα απολύτως απαραίτητα μέτρα για την στήριξη του ΕΣΥ και να ακούσει επιτέλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς που χειροκροτάει από τον Μάρτιο, απ’ όταν δηλαδή συναντήθηκε για τελευταία φορά μαζί τους και έκτοτε συστηματικά τους συκοφαντεί μαζί με τα μέσα της ολιγαρχίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο