Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα κρατικοποίηση που αντανακλά τη νέα αρπαγή της περιουσίας των πολλών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Νοέ, 2020

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

Από το 2008 έως το 2015, οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες με €106δις – δηλαδή ποσό αρκετά πάνω από το μισό εθνικό εισόδημα (€46δις ζεστού χρήματος και €60δις εγγυήσεων).

Με την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, ξένα αρπακτικά (σε αγαστή συνεργασία με ντόπια) απέκτησαν για το ευτελές ποσόν των €8,3δις τις τράπεζες (κάνοντας μάλιστα χρήση νέας κρατικής επιδότησης).

Γιατί έδωσαν έστω κι αυτά τα €8,3δις για να πάρουν τις τράπεζες; Επειδή έχουν βάλει στο μάτι την δική σου περιουσία – μαζί με την περιουσία των περισσότερων πολιτών αυτής της χώρας που ξεπερνά τα €400 δις (κι η οποία στο μέλλον ελπίζουν ότι θα αξίζει περισσότερα).

Τα €106δις με τα οποία οι πολίτες στήριξαν τις τράπεζες όχι απλά πήγαν χαμένα (όπως αποδεικνύει η σημερινή νέα πτώχευση και αναγκαστική επανα-κρατικοποίηση της Πειραιώς) αλλά, το χειρότερο, θεμελιώνουν:

 • την συνεχιζόμενη επιδρομή των αρπακτικών πάνω στο δημόσιο χρήμα (π.χ. το κράτος αναγκάζεται σήμερα να αγοράζει μετοχές της Πειραιώς προς €6 την μία, όταν στο Χρηματιστήριο πωλούνται για λιγότερο από €1)
 • την ακόμα μεγαλύτερη επιδρομή στις περιουσίες των πολιτών που, με τον πρόσφατο Πτωχευτικό Νόμο, μπαίνει στην τελική της φάση.

Μέχρι το 2023 οι πολίτες θα έχουν βάλει πάνω από €120δις για να διασώσουν τις τράπεζες που, σήμερα, έχοντας περάσει στα χέρια της αρπακτικής ολιγαρχίας για €8,3δις, βάζουν στο στόχαστρο τα ακίνητα του 80% των μικρομεσαίων και κατοικίες 600 χιλιάδων οικογενειών. Με μια «επένδυση» των €8,3δις, και ενίσχυση από τους πολίτες ύψους €120δις, τα αρπακτικά στοχεύουν να αρπάξουν τουλάχιστον €400δις. Είναι να μην υπερθεματίζουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Να γιατί, όπως ο δολοφόνος που κατηγορεί το θύμα, το έγκλημά τους το ρίχνουν στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού και σε όσους τολμούν να το τιμούν (π.χ. το ΜέΡΑ25).

Να τι κρύβεται πίσω από την σημερινή επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, του νόμου «Ηρακλή», του νέου Πτωχευτικού Νόμου:

 • Το μεγαλύτερο πλιάτσικο περιουσιών στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία!

Γιατί τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σιωπούν για τη νέα κρατικοποίηση της Πειραιώς; Επειδή, όπως δείχνει το πιο κάτω χρονικό, συμμετείχαν στη θεμελίωση (νομική και πολιτική) της ατελείωτης αλυσιδωτής λεηλασίας της οποίας η Πειραιώς ήταν, και παραμένει, σημαντικός κρίκος.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

Ακούσατε τα νέα; Η Τράπεζα Πειραιώς… κρατικοποιείται και πάλι. Τί; Είχε κάποια σοσιαλιστική επιφοίτηση ο κ. Μητσοτάκης; Όχι βέβαια. Πρόκειται απλά για νέα φάση της Μνημονιακής Λεηλασίας που ξεκίνησε χρόνια πριν και που σήμερα, υπό την κάλυψη της πανδημίας, η κυβέρνηση εντατικοποιεί βάζοντας στο στόχαστρο των αρπακτικών την περιουσία 600 χιλιάδων οικογενειών και έως 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτή την ποταπή «επιχείρηση σκούπα», τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου που δεν συμμετέχουν στη κυβέρνηση σήμερα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) συμπράττουν μέσω μιας γενικόλογης «αντιπολίτευσης» που στόχο έχει να μην αποκαλυφθεί η δική τους συνενοχή στο εξελισσόμενο έγκλημα.

Τον περασμένο μήνα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ τα κατάφεραν περίφημα να μην συζητηθεί η ουσία του Πτωχευτικού Νόμου. Σήμερα, δεν θέλουν να γνωρίζεις, αγαπητέ πολίτη, τί γίνεται με την Τράπεζα Πειραιώς: Όσο πιο λίγα ξέρεις τόσο πιο εύκολο το πλιάτσικο της περιουσίας σου που οι Μνημονιακοί τους νόμοι (2010-2020) δρομολόγησαν και δρομολογούν.

Το ΜέΡΑ25 αποκαλύπτει πως και γιατί η νέα κρατικοποίηση της Πειραιώς συνδέεται με την λεηλασία των περιουσιών της πλειοψηφίας. Πρόκειται για μακρά και θλιβερή ιστορία που, όμως, σε αφορά άμεσα και την οποία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ δεν θέλουν να γνωρίζεις.

Μέρος 1ο: Πως το 2008 πρωτο-εισήχθη στην Ελλάδα ο «σοσιαλισμός» για τους τραπεζίτες

Με το Κραχ του 2008 πτώχευσαν όλες οι τράπεζες της Δύσης. Οι ελληνικές, που είχαν δώσει τόσα θαλασσοδάνεια τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούσαν φυσικά να γλυτώσουν.

Αν δεν λάμβαναν τουλάχιστον 50 δις από το κράτος, θα έκλειναν. Το Πλαίσιο 1 εξηγεί τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες δόθηκαν αυτά τα €50 δις στους τραπεζίτες χωρίς καν την έγκριση (ούτε καν την ενημέρωση) της Βουλής των Ελλήνων. Η διαδικασία ήταν απλή:

Κάθε τράπεζα εξέδιδε ένα παλιόχαρτο που έλεγε/υποσχόταν στον κάτοχό του «Σου χρωστώ (IOU αγγλιστί) τόσα δις». Αυτό το παλιόχαρτο αποκτούσε αξία μόνο και μόνο επειδή του εγγυόσουν εσύ αγαπητέ φορολογούμενε.

Κατόπιν, η τράπεζα χρησιμοποιούσε αυτή την εγγύηση (που εσύ έδινες!) ως εχέγγυο για να λάβει «ρευστό» χρήμα από την Κεντρική Τράπεζα.

Από το 2008 έως και σήμερα, χωρίς να σε έχουν ρωτήσει, εγγυάσαι πάνω από €50δις εκ μέρους των τραπεζιτών. (Μην το ξεχνάς κάθε φορά που σε παίρνουν απειλητικά τηλεφωνήματα ή στοχοποιούν το σπίτι σου!)

Αν αυτό δεν είναι «σοσιαλισμός» για τραπεζίτες, τί είναι;

Μέρος 2ο: Οι απάτες του κοινού ποινικού λίγο πριν το έγκλημα του 2ου Μνημονίου (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2010-11)

Επειδή δεν τους έφταναν τα δεκάδες δις που έλαβαν μέσω των IOU που τους εγγυάται το κράτος από το 2008, το 2010, όταν η χώρα πιανόταν στα πλοκάμια του 1ου Μνημονίου, κάποιοι τραπεζίτες επιδόθηκαν σε απάτες που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δύο παραδείγματα:

 • Ο Λαυρεντιάδης δανείζεται €600εκ από την τράπεζα του, την Proton, με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκ των οποίων τα €51εκ καταλήγουν στον προσωπικό του λογαριασμό.
 • Οι ιδιοκτήτες της Πειραιώς (Σάλλας) και της Marfin Egnatia Bank (Βγενόπουλος) δανείζονται πάνω από €110εκ ο ένας από την τράπεζα του άλλου για να αγοράσουν μετοχές στις τράπεζές τους ώστε να τις κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους. Κατόπιν, διαγράφουν (!) τα δάνεια αυτά, με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πως τιμωρούνται οι τραπεζίτες για αυτές τις απάτες του κοινού ποινικού;

Ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο της Proton, εσύ αγαπητέ φορολογούμενε (χωρίς να δε ρωτήσουν, βέβαια) δανείστηκες από την τρόικα €1,3 δις για να διασώσεις την Proton και να την χαρίσεις στην… Πειραιώς. Είναι το πρώτο από σειρά κρατικών… δώρων με τα οποία «τιμωρείται» η Πειραιώς: Επί πλέον της χαρίζονται

 • Ολόκληρη η Marfin Egnatia Bank
 • Το υγιές μέρος της Αγροτικής (δηλαδή το ένα τρίτο της ελληνικής γης που είχαν υποθηκεύσει οι αγρότες) καθώς και, αργότερα,
 • Τα ελληνικά παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Μέρος 3ο: Το έγκλημα του 2ου Μνημονίου (Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)

Το 2012, το 2ο Μνημόνιο εγκαινιάζει μια νέα φάση υπέρμετρα γενναιόδωρου «σοσιαλισμού» για τους τραπεζίτες: Την ώρα που κουρεύονται βάναυσα μισθοί, συντάξεις, επενδύσεις, ασφαλιστικά ταμεία, μικρο-ομολογιούχοι κλπ, η τρόικα προστατεύει τους τραπεζίτες με τρεις τρόπους:

 • Δίνονται στις τράπεζες €40,6δις που δανείστηκε το κράτος από την τρόικα
 • Τους χαρίζονται μελλοντικοί φόροι 30ετίας ύψους €10 δις – ποσό που τους επιτρέπεται μάλιστα να το υπολογίζουν ως κεφάλαια των τραπεζών τους (σαν να το είχαν στα ταμεία!)
 • Παρά το γεγονός ότι τυπικά οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν (με τα περίπου €50δις που τους έδωσε το κράτος), ο έλεγχος των τραπεζών παραμένει 100% στους τραπεζίτες!

Γιατί έγκλημα; Για τρεις λόγους:

 1. Αντί να πάρουν τις τράπεζες από τραπεζίτες που (α) τις φαλίρισαν και (β) επιδόθηκαν σε απάτες τους κοινού ποινικού, τους υπερ-αποζημίωσαν δίνοντάς τους περίπου €50δις δημόσιο χρήμα για το κούρεμα ύψους €37δις των ομολόγων του Δημοσίου που κατείχαν
    • Δηλαδή, αντίθετα με τα ασφαλιστικά ταμεία που έχασαν το 65% των κεφαλαίων τους, οι τραπεζίτες βγήκαν κερδισμένοι κατά €13δις! (Βλ. Πλαίσιο 2)
 2. Το Δημόσιο που τους έδωσε περίπου €50δις δεν πήρε ούτε μια ψήφο στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τραπεζών. Κανένας δημόσιος έλεγχος, δηλαδή, για το τί θα έκαναν με τα χρήματα των φορολογούμενων οι κρατικοποιημένες πλέον τράπεζες!
 3. Καμία πρόβλεψη ή σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που, λόγω Μνημονιακής λιτότητας, έφτασαν τα €100 δις.

Μια «παράλειψη» του 2ου Μνημόνιου έφερε νέα πτώχευση των τραπεζών το 2014 και σηματοδότησε τη σημερινή λεηλασία της περιουσίας των πολλών που ξεκίνησε με το 3ο Μνημόνιο

Φαντάσου ένα σκασμένο λάστιχο που προσπαθείς με μανία να ξαναφουσκώσεις χωρίς όμως να έχεις πρώτα μπαλώσει την τρύπα της σαμπρέλας. Ακριβώς αυτό έκανε το 2ο Μνημόνιο! Έδωσαν δικά σου €50δις σε χρεοκοπημένες τράπεζες χωρίς πρώτα να έχουν μπαλώσει τις «τρύπες» – δηλαδή χωρίς να έχουν αφαιρέσει τα κόκκινα δάνεια – στα λογιστικά βιβλία τους. Είναι λογικό ότι, όπως ο αέρας στο σκασμένο λάστιχο πάει χαμένος, έτσι και τα κεφάλαιά σου που δόθηκαν στην τράπεζα χάθηκαν στο άψε-σβήσε.

Πράγματι, εντός έτους, αγαπητέ φορολογούμενε, τα κεφάλαιά σου των €50δις είχαν εξαερωθεί. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι τράπεζες είχαν πτωχεύσει και πάλι! Τον Φλεβάρη του 2014, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι οι τράπεζες χρειάζονται άλλα €6δις. Η τρόικα όμως ήξερε καλύτερα: Σύμφωνα με ΔΝΤ και ΕΚΤ οι τράπεζες χρειάζονταν άλλα… €20δις! (Βλ. Πλαίσιο 3)

Από τότε, τον Φλεβάρη του 2014, η τρόικα άρχισε να σχεδιάζει δύο πράγματα:

Πρώτον, το πως θα έριχνε το φταίξιμο για τη νέα πτώχευση των τραπεζών στην… Αριστερά.

Δεύτερον, το πως το 3ο Μνημόνιο θα έβαζε μπροστά, υπέρ ελλήνων τραπεζιτών και ξένων ταμείων-funds, την λεηλασία της 1η Κατοικίας και των ακίνητων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέρος 4ο: Το 3ο και 4ο Μνημόνιο μετατρέπουν τα κόκκινα δάνεια σε αιχμή του δόρατος τραπεζιτών-ταμείων και δρομολογούν τη σημερινή πτώχευση των τραπεζών (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ)

Αμέσως μετά την συνθηκολόγηση Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος, η τρόικα έβαλε μπροστά το σχέδιο που είχε καταστρώσει από τον Φλεβάρη του 2014. Περιληπτικά, το μαφιόζικο σχέδιο τους είχε ως εξής (βλ. πιο κάτω για την αναλυτική του παρουσίαση):

 • Ιδιωτικοποίηση τραπεζών με νέα κρατική επιδότηση: Μεταφορά της ιδιοκτησίας των τραπεζών από το Δημόσιο σε ξένα αρπακτικά και εγχώριους συνεταίρους τους προς ένα ελάχιστο ποσό €8,3 δις και αρχική επιδότηση του Δημοσίου ύψους €5,3δις – με πρόβλεψη για επί πλέον δημόσιο χρήμα που τελικά δίνεται σήμερα, το 2020.
 • Βασικός στόχος; Να δρομολογήσουν την εκποίηση των περιουσιών της πλειοψηφίας των πολιτών (που, λόγω κρίσης, αδυνατούσαν να αποπληρώνουν κάποιο δάνειο)
 • Μέσο; Η πώληση από τις τράπεζες των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά που οι ίδιοι οι νέοι «ιδιοκτήτες» ίδρυσαν συνεταιρικά με τους παλαιούς και, βέβαια, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πλειστηριασμών που ήταν προϋπόθεση για να εκποιούνται άνετα και εύκολα οι περιουσίες
 • Πλάνο; Δοκιμάζοντας το σύστημα στην αρχή με εκποίηση/πλειστηριασμό ακίνητων επιχειρήσεων που είχαν κλείσει, τώρα πια προχωρούν στο «ψητό», δηλαδή στις πρώτες κατοικίες και στα ακίνητα λειτουργούντων μικρομεσαίων
 • Νομοθετικά εργαλεία; Ο «Ηρακλής» τον Δεκέμβρη του 2019 και ο Πτωχευτικός Νόμος του Οκτωβρίου του 2020.
 • Επανα-κρατικοποίηση ώστε να δοθεί κι άλλο δημόσιο χρήμα στα αρπακτικά που ελέγχουν την Πειραιώς (με τις άλλες τράπεζες να ακολουθούν): Σήμερα, τον Νοέμβριο του 2020, ενεργοποιούν την προσχεδιασμένη πτώχευση και επανα-κρατικοποίηση της Πειραιώς, που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, ώστε τα αρπακτικά να λάβουν κι άλλη κρατική ενίσχυση, χωρίς βέβαια τον παραμικρό δημόσιο έλεγχο.

Ακολουθεί αναλυτικότερη παρουσίαση του πιο πάνω σχεδίου που μπήκε σε λειτουργία με το 3ο Μνημόνιο (2015), αναπτύχθηκε με το 4ο (2018), και ολοκληρώνεται σήμερα με τον «Ηρακλή» και τον «Πτωχευτικό Νόμο» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2015-2020 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

 • Τον Οκτώβρη του 2015 άλλο ένα Μνημονιακό δάνειο δίνεται από την τρόικα στο ελληνικό κράτος για να χαριστεί (ως άλλη μια «ανακεφαλαιοποίηση») στις τράπεζες. Για να μειώσουν το ύψος αυτού του δανείου, έκαναν εκείνο που δεν διανοήθηκαν να κάνουν το 2012: Να κουρέψουν βάναυσα τον ιδιοκτήτη των τραπεζών, που αυτή τη φορά ήσουν εσύ φορολογούμενε (κι όχι οι τραπεζίτες που βέβαια κρατούσαν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών)! Έτσι, το 2015 οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν με νέο δημόσιο χρήμα!

Οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες με €106δις (2008-2015) ώστε τα αρπακτικά να τις αποκτήσουν με €8,3δις το 2015 (ρίχνοντας το φταίξιμο στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού!)

Τον Οκτώβρη του 2015 το Δημόσιο έδωσε άλλα €5,4δις στις τράπεζες αλλά, ως δια μαγείας, το ποσοστό ιδιοκτησίας του συρρικνώθηκε βάναυσα, π.χ. από εκεί που το 66,9% της Πειραιώς ανήκε στο κράτος ξάφνου το κράτος είχε μόνο το 26,4%!

Που πήγε το υπόλοιπο; Σε ξένα αρπακτικά ταμεία-funds που, με μόλις €8,3δις, πήραν τις ελληνικές τράπεζες (σε συνεργασία με ντόπιους τραπεζίτες) στις οποίες εσύ φορολογούμενε έχεις δώσει κυλιόμενες (δηλαδή μόνιμες) εγγυήσεις έως €60 δις και ζεστό χρήμα (που σε έβαλαν να δανειστείς) ύψους €46 δις (€40,6δις το 2012 και €5,4δις το 2015).

 • Τον Οκτώβρη του 2015 δρομολόγησαν τη νέα πτώχευση των τραπεζών που σήμερα παίρνει τη μορφή της νέας κρατικοποίησης της Πειραιώς εις βάρος σου πολίτη!

Ένα κόκκινο δάνειο της Πειραιώς €2δις ευκαιρία να ενισχυθούν τα αρπακτικά που ελέγχουν την Πειραιώς καθώς εποφθαλμιούν το ακίνητό σου

Όπως εξηγεί το Πλαίσιο 4, στις αρχές Δεκέμβρη κοκκινίζει δάνειο €δις που δόθηκε από το κράτος στην Πειραιώς. Όμως αυτό το δάνειο είχε μια ρήτρα που προέβλεπε τί θα γίνει σε αυτή την περίπτωση: Θα μετατραπεί σε μετοχές υπέρ του κράτους τις οποίες όμως το κράτος θα πληρώσει ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ πιο ακριβά απ’ όσο πωλούνται στο Χρηματιστήριο! Πρόκειται για προμελετημένη πτώχευση.

Ποιος ο στόχος τους; Να δώσει κι άλλα χρήματα το δημόσιο ώστε να στηριχθούν οι μετοχές των αρπακτικών. Έτσι, το κράτος θα βάλει νέο χρήμα στην Πειραιώς με αποτέλεσμα να ανέβει η αξία των μετοχών που διατηρούν τα ξένα αρπακτικά. Το ότι το κράτος θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών δεν τους απασχολεί καθώς οι κρατικές αυτές μετοχές δεν έχουν ψήφο κι έτσι τα αρπακτικά διατηρούν, όπως και το 2012, τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.

Συμπέρασμα: Όταν σε παίρνουν τηλέφωνο από την Πειραιώς ή κάποιο αρπακτικό που αγόρασε δάνειό σου της Πειραιώς για να σε εξευτελίσουν απειλώντας σε με έξωση κλπ κλπ, αξίζει να θυμάσαι τα πιο πάνω με βασικότερο:

Το δικαίωμα να σε κυνηγάνε το «αγόρασαν» με δικά σου χρήματα, από το 2008 έως σήμερα από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, και με νέα δικά σου χρήματα που τους δίνονται σήμερα από την αγαπημένη της παρασιτικής ολιγαρχίας: την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

ΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

Το πρόσφατο παρελθόν ένα έδειξε: Όσο πιο πτωχευμένες οι ελληνικές τράπεζες τόσο πιο περίπλοκα τα σχέδια με τα οποία τρόικα & ολιγαρχία μεταφέρουν πλούτο από τους πολίτες στα αρπακτικά.

Άλλοτε ιδιωτικοποιούν τις τράπεζες, άλλοτε τις κρατικοποιούν πριν τις ξανα-ιδιωτικοποιήσουν. Το 2012 με δικά σου χρήματα, αγαπητέ πολίτη, κρατικοποίησαν την Πειραιώς. Το 2015 πάλι με δικά σου χρήματα την ιδιωτικοποίησαν. Σήμερα ξανά με δικά σου χρήματα την κρατικοποιούν και πάλι. Του χρόνου, ίσως το 2022, θα την ξανα-ιδιωτικοποιήσουν. Με κάθε τέτοια «κίνηση», δημόσιο χρήμα ενισχύει τα αρπακτικά που κρύβονται πίσω από τράπεζες όπως η Πειραιώς και τα φέρνει ένα βήμα κοντύτερα στον πολυπόθητο στόχο τους: Να σου πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, το οικόπεδο, ό,τι σου έχει μείνει.

Η πανδημία «πετυχαίνει» δύο πράγματα: Κοκκινίζοντας κι άλλα δάνεια, πρώτον, βαθαίνει την πτώχευση των τραπεζών και, δεύτερον, δημιουργεί νέο πεδίο δόξας για τα αρπακτικά (καθώς νέες περιουσίες προστίθενται στο στόχαστρό τους).

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η πανδημία θα ενισχύσει εκθετικά τη δυνατότητα ολιγαρχίας & αρπακτικών να αποσπούν περιουσία δημόσια και μη προνομιούχων ιδιωτών μέσω της επιτήδειας εμβάθυνσης της χρεοκοπίας των τραπεζών και του Δημοσίου. Με δύο λέξεις, μας περιμένει Ενισχυμένη Χρεοδουλοπαροικία!

Πλαίσιο 1: Οι Υποσχετικές-IOU έως και €15 δις ανά τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου (2008-σήμερα)

Η τράπεζα, π.χ. η Πειραιώς, εξέδωσε Υποσχετική-IOU έως και 15 δις ευρώ, δηλαδή ένα χαρτί που έλεγε: «Ο κάτοχος του παρόντος έχει λαμβάνειν από την Τράπεζα Πειραιώς 15 δις εντός έτους από την σήμερον»

 1. Κανείς σώφρων ιδιώτης δεν θα αγόραζε βέβαια μια τέτοια Υποσχετική-IOU από πτωχευμένη τράπεζα. Αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα καθώς ο σκοπός δεν ήταν ποτέ η πώληση της Υποσχετικής-IOU σε ιδιώτη
 2. Η Πειραιώς πήγε την Υποσχετική-IOU στον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος της έδωσε εγγύηση του Δημοσίου – δηλαδή δική σου εγγύηση έλληνα πολίτη
 3. Κατόπιν, με την εγγύησή σου δεδομένη, η Πειραιώς κατέθεσε την Υποσχετική-IOU στην Κεντρική Τράπεζα ως εχέγγυο για να λάβει ρευστό (δάνειο)
 4. Πριν λήξει η Υποσχετική-IOU, η Πειραιώς επαναλάμβανε τα βήματα 1 με 4 πιο πάνω. Με άλλα λόγια εξέδιδε νέα Υποσχετική-IOU, λάμβανε νέα κρατική εγγύηση, και έτσι έπαιρνε νέο δάνειο από την Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποπληρώσει το προηγούμενο.
 5. Και ούτω καθεξής έως και σήμερα. Ναι, έως και σήμερα η Πειραιώς (όπως η Alpha, η Εurobank και η Εθνική) χρηματοδοτείται από το Κράτος με αυτόν τον τρόπο.

Πλαίσιο 2: Το 2ο Μνημόνιο-PSI των Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα

Τα €110 δις του 1ου Μνημονίου χρησιμοποιήθηκαν, σχεδόν εξ ολοκλήρου, για να διασωθούν οι γερμανικές κι οι γαλλικές τράπεζες. Όταν αυτά τελείωσαν, η τρόικα έπρεπε να δώσει άλλα €240 δις για να μπορεί το Δημόσιο να προσποιείται ότι δεν χρεοκόπησε. Επειδή το ποσό ήταν τεράστιο, κι η κα Μέρκελ δεν μπορούσε να το περάσει από την Ομοσπονδιακή της Βουλή, αναγκάστηκαν να κουρέψουν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά περίπου €107δις, έτσι ώστε το 2ο Μνημονιακό δάνειο να είναι «μόνο» €130 δις.

Από αυτό το κούρεμα εξαίρεσαν την ΕΚΤ (η οποία είχε αγοράσει περί τα €50 δις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου) και, βέβαια, τους έλληνες τραπεζίτες.

Ποιοι κουρεύτηκαν; Τα ασφαλιστικά ταμεία (που έχασαν το 65% των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων εργαζόμενων), οι μικρομεσαίοι που είχαν τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του Δημοσίου και τα επιμελητήρια που εκ νόμου ήταν υποχρεωμένα να κρατούν τα χρήματά τους σε ομόλογα του Δημοσίου. [Όσο για τους ξένους «επενδυτές» που κουρεύτηκαν, οι περισσότεροι δεν ζημιώθηκαν καθώς είχαν αγοράσει τα ομόλογα κοψοτιμής!]

Το 2ο Μνημόνιο των Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα θα μείνει στην Ιστορία ως η μοναδική φορά που (Α) κράτος (ή εταιρεία) πτωχεύει παντελώς, και (Β) παραμένει πτωχευμένο μετά το μεγαλύτερο κούρεμα/πτώχευση των χρονικών.

Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο; Όταν κουρεύεις το χρέος κατά €107 δις αλλά δανείζεσαι άλλα €130 δις, τί περιμένεις;

Γιατί αυτό το παράδοξο; Έτσι ώστε να διασωθούν οι τραπεζίτες και να κουρευτούν πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία!

Πλαίσιο 3: Τον Φεβρουάριο του 2014 οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έκριναν πως οι ελληνικές τράπεζες πτώχευσαν και πάλι – και χρειάζονται άλλα €20δις κεφαλαίων από το κράτος

https://www.ft.com/content/90df6be6-9ca7-11e3-b535-00144feab7de?siteedition=uk

Πλαίσιο 4: Πως και γιατί δρομολόγησαν το 2015 τη νέα πτώχευση της Πειραιώς;

Το εργαλείο που χρησιμοποίησαν ήταν μια νέα μορφή δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές (contingentconvertible ή coco) σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής. Παραδείγματος χάριν, τον Οκτώβριο του 2015 η Πειραιώς έλαβε δάνειο €2δις από το Δημόσιο (το οποίο, βέβαια, το δανείστηκε από την τρόικα) υπό τον εξής όρο: Αν η Πειραιώς αδυνατούσε να το αποπληρώσει (ή δεν την άφηνε να το αποπληρώσει η τρόικα-ΕΚΤ επειδή ξέμεινε από αποθεματικό κεφάλαιο), το δάνειο μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές του Δημοσίου

Που έγκειται η «κομπίνα»; Σε τρία σημεία της σύμβασης:

1. Το αρχικό δάνειο δόθηκε με απαγορευτικό επιτόκιο 8%, κάτι που εξασφάλισε την αδυναμία της Πειραιώς να το αποπληρώνει.

2. Τώρα που η Πειραιώς δεν μπορεί να το αποπληρώσει, και μεταμορφώνεται σε μετοχές, το Δημόσιο αναγκάζεται να αγοράσει τις μετοχές αυτές σε προσυμφωνημένη τιμή ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΦΟΡΕΣ μεγαλύτερη από την τιμή τους στο Χρηματιστήριο. (Ενώ ιδιώτης σήμερα δίνει λιγότερο από €1 τη μετοχή της Πειραιώς αλλά το Δημόσιο -δηλαδή εσύ φορολογούμενε – αναγκάζεται να δώσει €6 ανά μετοχή!)

3. Αν και το μερίδιο της Πειραιώς του Δημοσίου ξανα-ανεβαίνει από το 26,4% στο 61,3%, πάλι το Δημόσιο – δηλαδή εσύ! – δεν θα έχει κανένα έλεγχο επί της Πειραιώς (καθώς οι μετοχές αυτές στερούνται ψήφου στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο