Συνάντηση Τζέρεμι Κόρμπιν και Γιάνη Βαρουφάκη με συνδικάτα εργαζομένων στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μάι, 2022

Συνάντηση με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων είχαν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και η Λάουρα Άλβαρες στο πλαίσιο των εργασιών του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 στον Ελληνικό Κόσμο, για την εργασιακή επισφάλεια, τις εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επέλαση νεοφιλελευθερισμού στις εργασιακές σχέσεις.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων στο «Πλαίσιο», του σωματείου των εργαζόμενων της Cosmote και του ΟΤΕ, των δημοτικών υπάλληλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, των εργαζομένων στο χώρο της καθαριότητας, του επιχειρησιακού σωματείου της «e-food» και του σωματείου εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό τοπίο στην Ελλάδα, λέγοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια βρισκόταν υπό την πλήρη κυριαρχία του συστήματος. «Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος διορίζονταν ουσιαστικά από το κράτος και το κεφάλαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως ο απεγκλωβισμός των συνδικάτων από το κράτος ποτέ δεν ήταν ολοκληρωμένος. «Αυτό που βλέπετε εδώ σήμερα είναι η αρχή ενός νέου, ανεξάρτητου συνδικαλισμού. Για μας δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε χειραγώγηση αυτού του νέου συνδικαλισμού. Είμαστε εδώ για να τον στηρίζουμε» δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε πως υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάπτυξη παγκοσμίως διεθνών εργατικών συνδικάτων με εμπλοκή των προσφύγων και των μεταναστών που δεν εκπροσωπούνταν πριν, ενώ δήλωσε εξοργισμένος για τις επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας που εξαπέλυσαν μια τρομακτική επίθεση στον κόσμο της εργασίας. «Το να γίνονται οι εργαζόμενοι ενεργά μέλη των συνδικάτων, είναι η πεμπτουσία του εργατικού κινήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν και κατέληξε πως η εκπαίδευση των μελών των πολιτικών κομμάτων, των σωματείων και των συνδικάτων είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τέλος, η Λάουρα Άλβαρες ανέφερε πως στο Μεξικό από όπου κατάγεται, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί όλα τα συνδικάτα εκεί έχουν διορισμένες ηγεσίες και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά παίζουν βρώμικα παιχνίδια για τα μεγάλα συμφέροντα. «Πρέπει να δούμε λοιπόν παγκοσμίως τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε για ακηδεμόνευτα εργατικά συνδικάτα που θα προασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων» υπογράμμισε η Λάουρα Άλβαρες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο