Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων: Τα μνημεία μας δεν είναι αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης

Δραστηριότητα
24 Ιαν, 2023

«Τα μνημεία μας δεν είναι – και δεν πρέπει να γίνουν – αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης!». Αυτή ήταν η βασική επωδός της σημερινής συνάντησης του ΜέΡΑ25 με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Από το ΜέΡΑ25 συμμετείχε η αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, ο Συντονιστής του κόμματος Κώστας Ντάσκας, ο διευθυντής της ΚΟ Αλέξης Σμυρλής, μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού και του Τομέα Πολιτισμού του κόμματος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται στη διαβούλευση, με το οποίο τα μουσεία μας μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα, από αμιγώς δημόσιες υπηρεσίες που είναι σήμερα. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΣΕΑ, με το εν λόγω σχέδιο νόμου η κυβέρνηση:

  • Υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της, αποκόπτοντας τα πέντε μεγαλύτερα αρχαιολογικά Μουσεία από την ΓΔΑΠΚ και την Διεύθυνση Μουσείων.
  • Μετατρέπει τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια: η Υπουργός θα επιλέξει και θα διορίσει τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Γενικούς Διευθυντές.
  • Υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων, ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους: για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (λχ φύλαξη, καθαριότητα, οργάνωση εκθέσεων, επικοινωνία).
  • Εγκλωβίζει τους ήδη εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης!

Τα μνημεία μας δεν είναι αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Βρίσκονται εδώ για να μας διδάξουν ήθος, ανθρωπιά, ορθό μέτρο. Κάτι που αυτή η κυβέρνηση, σε κάθε κίνησή της μας επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει τελείως, εάν υποθέσουμε ότι κάποτε διέθετε έστω και σε ψήγματα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο