Το ΜέΡΑ25 επανακαταθέτει την τροπολογία για την στήριξη του θεσμού της Νομικής Βοήθειας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιαν, 2023

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 επανακαταθέτει την τροπολογία για την στήριξη του θεσμού της Νομικής Βοήθειας και των νέων δικηγόρων που την υπηρετούν.

Υπενθυμίζουμε πως στις λίστες των άμισθων δημόσιων λειτουργών που στελεχώνουν τους καταλόγους της νομικής βοήθειας, συμμετέχουν άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και δικηγόροι, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, αλλά και γενικότερα, δικηγόροι με μικρό εισόδημα, που εξυπηρετούν την κορυφαίας δικαιοπολιτικής σημασίας ανάγκη νομικής εκπροσώπησης πολιτών χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι προσδοκούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον

Μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία του Κορονοϊού, στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες έχουν σωρευθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, όταν εν τέλει, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, πρέπει να καταβληθεί το ποσό που απομένει μετά την εκκαθάριση του άρθρου 15 του ν. 3226/2004, να μη πιστώνεται κανένα ποσό στο λογαριασμό του δικαιούχου αφού αυτό συμψηφίζεται στο σύνολό του, ενώ ο δικαιούχος πρέπει να καταβάλει και τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Με τον τρόπο ακυρώνεται στην ουσία ο θεσμός της νομικής βοήθειας, αλλά και μέσα σε λίγα χρόνια τους καταλόγους Νομικής Βοήθειας θα στελεχώνουν μόνο άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί με υψηλά εισοδήματα που δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Με την παρούσα προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το φλέγον αυτό ζήτημα έτσι ώστε και το Δημόσιο συμφέρον να εξυπηρετείται με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να απομένει μία αποζημίωση για τον άμισθο δημόσιο λειτουργό που όντως προσέφερε αυτές
τις κρίσιμες υπηρεσίες.

Η διάταξη αυτή είναι αναγκαία και απολύτως σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή ορίζεται στο Άρθρο 25 του Συντάγματος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο