ΕΕΔΑ: «Σε 50 τουλάχιστον περιπτώσεις σημειώθηκε μη νόμιμη μεταχείριση πολιτών τρίτων χωρών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Ιαν, 2023

Σύμφωνα με τον Μηχανισμό Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών, που παρουσίασε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), έχουν καταγραφεί 50 περιστατικά άτυπων αναγκαστικών επιστροφών, που κατά τους ισχυρισμούς των φερόμενων θυμάτων, συνέβησαν από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022.

50 φερόμενα θύματα απομακρύνθηκαν, «επαναπροωθήθηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες και συχνά εκτός νομικού πλαισίου από την ελληνική επικράτεια. Ανάμεσα μάλιστα στα φερόμενα θύματα υπήρχαν και αναγνωρισμένοι/ες στην Ελλάδα δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, ή καταγεγραμμένοι/ες από τις ελληνικές Αρχές αιτούντες/σες άσυλο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι τα περιστατικά αναγκαστικών επιστροφών παρουσιάζουν μια κλιμάκωση, καθώς από τα συνολικά 50, 28 συνέβησαν μέσα στο 2022, 11 μέσα στο 2021 και 11 μέσα στο 2020. Η συνοριακή περιοχή του ποταμού Έβρου αποτελεί αυτονόητα την περιοχή με τα περισσότερα περιστατικά αναγκαστικών επιστροφών. Στο μεγαλύτερο ποσοστό μάλιστα των περιστατικών αναφέρθηκε η άσκηση βίας κατά την απομάκρυνση. Ο Μηχανισμός επίσης ανέδειξε μέσα από τις μαρτυρίες των θυμάτων τη  συμμετοχή τόσο ένστολων όσο και ατόμων με πολιτικά ρούχα στα περιστατικά άτυπων αναγκαστικών επιστροφών, πράγμα που ενισχύει τις αναφορές ότι ενδέχεται να συμμετέχουν σε αυτά πολίτες μη έχοντες αναλάβει νόμιμα δημόσια εξουσία.

Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και τις ενδελεχείς δημοσιογραφικές έρευνες που ανέδειξαν περιστατικά αναγκαστικών και βίαιων επαναπροωθήσεων, σήμερα η ΕΕΔΑ, το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καταδεικνύει ότι σε 50 τουλάχιστον περιπτώσεις σημειώθηκε – σύμφωνα με μαρτυρίες των φερόμενων θυμάτων –  μη νόμιμη μεταχείριση πολιτών τρίτων χωρών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Τώρα που οι δικαστικές αρχές έχουν στα χέρια τους τις μαρτυρίες των φερόμενων θυμάτων και τα απαραίτητα εργαλεία διερεύνησης των περιστατικών, αναμένουμε εύλογα την περαιτέρω διερεύνηση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο