Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με τον Πρωθυπουργό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιαν, 2020

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, τις εκτιμήσεις και θέσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, και τον εκλογικό νόμο ενημέρωσε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Βαρουφάκης, αφού τον ευχαρίστησε, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΜέΡΑ25.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και των λαών της περιοχής μας. Η εικόνα του αμήχανου έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον υπεύθυνο της πρόσφατης, παράνομης και ανήθικης δολοφονίας κορυφαίων Ιρανών αξιωματικών σε έδαφος τρίτης χώρας – που έφερε σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς ηγέτες της ΕΕ – δεν βοήθησε την εικόνα της Ελλάδας. Όσο για την «έλξη επενδύσεων», οι σοβαρότεροι των επιχειρηματιών μάλλον αποτρέπονται από την εικόνα ελλήνων αξιωματούχων με τον κ. Τραμπ – για τον οποίο δεν τρέφουν σε μεγάλη εκτίμηση. Χωρίς να λάβει κάποιο χρήσιμο αντάλλαγμα, ο Πρωθυπουργός έδωσε απλά στον Πρόεδρο Τραμπ τη δυνατότητα να κάνει ένα ακόμα show ενώπιον ευρωπαίου αξιωματούχου.

Γενικότερα, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΜέΡΑ25 απορρίπτει τη συνολική προσέγγιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης: Επειδή προσβλέπει σε ερείσματα και οφέλη άνευ αντικρίσματος ενώ, παράλληλα, υπονομεύει οφέλη και ερείσματα τα οποία θα ήταν σημαντικά για την χώρα μας.

Η γεωπολιτική και ενεργειακή πρόσδεση της χώρας στο άρμα (α) της Ισραηλινής ακροδεξιάς που σήμερα εκπροσωπεί ο κ. Νετανιάχου (υπό την αιγίδα μάλιστα του κ. Τραμπ), και (β) επιχειρήσεων τύπου Exxon-Mobil, υπονομεύει την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας:

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΕΝΤΑΣΕΩΝ: Οι εξορύξεις κι οι αγωγοί στην περιοχή αποτελούν μέγα δώρο σε όσους επιζητούν εντάσεις, ακόμα και σύρραξη
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ: Τα ορυκτά καύσιμα της Αν. Μεσογείου, ακόμα και να έρθουν στην επιφάνεια χωρίς συρράξεις, θα έχουν αρνητικό οικονομικό όφελος:
• Τις προσόδους θα απορροφήσουν οι πολυεθνικές και οι μεσάζοντες
• Η έμφαση στους υδρογονάνθρακες αποτρέπει την έμφαση σε ολοκληρωμένα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ: Ο κ. Τραμπ έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός». Άρα, δεν είναι μόνο αναξιοπρεπής αλλά και λογικά προβληματική η προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στις Βρυξέλλες και ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην Ουάσιγκτον! Περαιτέρω, η αθέτηση όλων των δεσμεύσεων της Ουάσιγκτον απέναντι στην ΕΕ (π.χ. στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν) ή στους Κούρδους μαχητές της Β. Συρίας διδάσκει ότι τα «ερείσματα» που επικαλούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις από την υποταγή στον κ. Τραμπ είναι άνευ αντικρίσματος: Την κρίσιμη στιγμή, ΗΠΑ και Ισραήλ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα ερχόμενοι σε σιωπηλή συμφωνία με την Τουρκία
ΧΑΜΕΝΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ: Ο Πρόεδρος Τραμπ αποτελεί κόκκινο πανί για προοδευτικούς αμερικανούς πολίτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Συναντήσεις κορυφής με τον Λευκό Οίκο, ή εθιμοτυπικές επισκέψεις, δεν βοηθούν, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, στον προσεταιρισμό τους. Την ίδια στιγμή, η ανίερη συμμαχία με Τραμπ-Νετανιαχου-Exxon στρέφει εναντίον της Ελλάδας την παγκόσμια κοινή γνώμη (ιδίως νέων Ευρωπαίων που σήμερα διαδηλώνουν εναντίον των εξορύξεων)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Ο εμπαιγμός με την δήθεν ψήφο των αποδήμων, που ουσιαστικά αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία τους από την εκλογική διαδικασία, υπονομεύει την συμπόρευση με τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις – Κυπριακό

• Ο μέγας ωφελημένος από την ανίερη συμμαχία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με Νετανιάχου-Σίσσι-Exxon, για εξορύξεις, αγωγό EastMed κλπ, είναι, αναμφισβήτητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν. Του προσφέρουν την ευκαιρία να προβάλει την στρατιωτική ισχύ του, π.χ., στη Λιβύη, κάτι που εξαναγκάζει την κυβέρνηση σε κινήσεις πανικού π.χ. την υποστήριξη πολέμαρχων όπως ο Χαφτάρ
• Η ανακήρυξη ΑΟΖ πρέπει να γίνεται μόνο με παράλληλη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρατεύσει πλωτά γεωτρύπανα αλλά τις ανακηρύσσει ώστε να αποτρέψει τις εξορύξεις από άλλες χώρες
• Μόνο η προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση όλων των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να απομακρύνει τις εντάσεις και τις απειλές
• Πολλοί συμπατριώτες μας, και πολιτικοί θεσμοί Ελλάδας και Κύπρου, έχουν βολευτεί με την de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Έχει έρθει η ώρα να συγκαλέσουμε Σύνοδο του Οικουμενικού Ελληνισμού με μοναδικό θέμα το κοινό μας όραμα για μια Κύπρο χωρίς τείχη, στρατούς κατοχής, μισαλλοδοξία.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω εκτιμήσεων, το ΜέΡΑ25 προτείνει:

1. Διακήρυξη της χώρας ότι δεν θα προβεί σε καμία εξόρυξη και πως θα θέσει βέτο σε αγωγούς
2. Σύγκληση Διεθνούς & Περιφερειακής Συνόδου για Ενεργειακό Δίκτυο στην Μεσόγειο και την ευρωπαϊκή ήπειρο
3. Προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση όλων των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας
4. Σύγκληση Διεθνούς Συνόδου με μοναδικό θέμα την προοπτική μιας Κύπρου χωρίς τείχη, στρατούς κατοχής, μισαλλοδοξία.

Εν κατακλείδι, Το ΜέΡΑ25 στηρίζει την εθνική ενότητα, όχι όμως τις εθνικιστικές φαντασιώσεις που πίσω τους κρύβουν τα συμφέροντα των λογιών-λογιών Exxon, εμπόρων όπλων κλπ.

Εκλογικός Νόμος: Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για τον εκλογικό νόμο που από απόψε εισάγεται για διαβούλευση. Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει εκ προοιμίου το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών καθώς και την αιτιολόγησή του στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» – ενός ευφημισμού για την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα καταθέσει Σχέδιο Εκλογικού Νόμου που θα διασφαλίζει (α) την αναλογικότητα και (β) τη λογοδοσία των βουλευτών στις τοπικές κοινωνίες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο