Συνάντηση μελών της ΚΟ του ΜέΡΑ25 με τον ΣΕΥΤΠΕ: Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς

Συνεντεύξεις - videos
15 Ιούλ, 2021

Σήμερα Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 έλαβε χώρα συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ αντιπροσωπείας του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και του ΜέΡΑ25. Από πλευράς του ΣΕΥΤΠΕ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του σωματείου Ε.Μπεμπένης και ο Γραμματέας Ι.Γοίλιας.  Από το ΜέΡΑ 25 παραβρέθηκαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Α.Αδαμοπούλου, Κ.Αδάμου, Μ.Απατζιδη, Κ. Αρσένης και Γ.Λογιαδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενημέρωσης του ΣΕΥΤΠΕ των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της συστημικής αυτής τράπεζας να προχωρήσει σε νέο κλείσιμο 64 καταστημάτων και ταυτόχρονα να προβεί σε νέα μείωση προσωπικού με υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζόμενους.

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, το ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καταγγέλλοντας την διοίκηση της Πειραιώς, υπενθυμίζοντας πως μιλάμε για την τράπεζα που:

  • έχει ανακεφαλαιοποιηθει 3 φορές τα τελευταία χρόνια με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων
  • έχει «προικοδοτηθεί» στα χρόνια των μνημονίων με την Αγροτική, την Κύπρου και άλλες μικρότερες τράπεζες
  • επιδεικνύει συμπεριφορά αρπακτικού, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες τόσο των τοπικών κοινωνιών, που πλήττονται από το κλείσιμο τόσο πολλών καταστημάτων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες γεωγραφικά περιοχές (νησιά, ύπαιθρος), αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους της ίδιας της Τράπεζας.

Από το 2013 και μέχρι σήμερα, το προσωπικό της Πειραιώς έχει μειωθεί κατά περίπου δέκα χιλιάδες εργαζόμενους, και μόλις πριν περίπου ένα χρόνο η τράπεζα μείωσε το προσωπικό της κατα χίλιους εργαζόμενους πάλι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΥΤΠΕ, πέρα από τα παραπάνω, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις απαράδεκτες πρακτικές της διοίκησης της Πειραιώς, που στρέφονται σε βάρος εργαζομένων στα καταστήματα, με σκοπό την πίεση για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα περί μονόδρομου σε ότι αφορά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, με μόνη εναλλακτική την μεταφορά τους σε ιδιαίτερα απομακρυσμένα από την περιοχή μόνιμης κατοικίας τους, καταστήματα.

Μάλιστα οι αντεργατικές αυτές πρακτικές έφτασαν στο σημείο της απανθρωπιάς, καθώς στρέφονται και κατά εργαζομένων ΑμεΑ της τράπεζας, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις,  όπου για μια εκ των οποίων υπήρξε και σχετική καταγγελία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Σύλλογος ζήτησε την έμπρακτη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καθώς και προστασία των εργαζομένων ΑμεΑ, με τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25 να δεσμεύονται για ανάληψη κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών πάνω στα ζητήματα του εργασιακού εκφοβισμού που δέχονται οι εργαζόμενοι, αλλά και σε θέματα εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ) εκ μέρους των συστημικων τραπεζών στο κλείσιμο καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο