Περιοδεία σε Αταλάντη και Λειβαδιά από την Φαίη Τζανετουλάκου

Δραστηριότητα
04 Ιούν, 2024

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής την υποψήφια ευρωβουλεύτρια Φαίη Τζανετουλάκου περιόδευσε τη Παρασκευή 31 Μάη στην Αταλάντη. Η περιοδεία ξεκίνησε με επίσκεψη στην λαϊκή αγορά και τη κεντρική αγορά της πόλης, όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς, τους μαγαζάτορες και τους απλούς πολίτες για την ακρίβεια, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, που δεν φτάνουν ούτε μέχρι την μέση του μήνα, τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, που δημιουργούνται από την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω της νέας ΚΑΠ (ενώ ταυτόχρονα δισεκατομμύρια ξοδεύονται στον πόλεμο της Ουκρανίας), τα αυξημένα κόστη παραγωγής λόγω της υπερφορολόγησης στα καύσιμα, οι υψηλές τιμές ρεύματος, λόγω του χρηματιστήριου ενέργειας και της κερδοσκοπίας των μεγάλων επιχειρήσεων που λυμαίνονται την παραγωγή και διανομή του ρεύματος, οι ληστρικές προμήθειες των τραπεζών και όλα αυτά συνδυαζόμενα με την ερημοποίηση και εγκατάλειψη της αγροτικής γης, τη σπορά της με φωτοβολταϊκά, την ελλιπή και τραγικά αργή αποζημίωση από τις κλιματικές καταστροφές.

Η περιοδεία συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης αλλά και στο τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Λοκρών. Οι εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό μας τόνισαν το ζωτικής σημασίας έργο που συντελεί η πρωτοβάθμια φροντίδα όπως το Κέντρο Υγείας που παρά την υποβάθμιση που έχει δεχθεί τα μνημονιακά χρόνια ο χώρος του ΕΣΥ, παρόλα αυτά χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων σώζει ζωές.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοντινότερο Γενικό Νοσοκομείο είναι αυτό της Λαμίας το οποίο απέχει 78 χλμ. από την Αταλάντη και άρα μόνο από αυτό καταλαβαίνει κανείς το κομβικό ρόλο που έχει η ύπαρξη και στελέχωση ενός τέτοιου Κ.Υ.

Η περιοδεία έκλεισε στην καφετέρια Brothers στη κεντρική πλατεία της πόλης όπου η υποψήφια ευρωβουλεύτρια συνομίλησε με πολίτες της περιοχής, δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αγωνιστές των τοπικών κινημάτων ενάντια στις ανεμογεννήτριες και την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, ενάντια τους πλειστηριασμούς και στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιπλέον οι παρευρισκόμενοι στάθηκαν στο μαρασμό που βιώνει ο τόπος λόγω της συγκεντροποίησης όλων των υπηρεσιών στις πρωτεύουσες των νομών (όπως η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, η φυγή τραπεζών), που ερημώνει ακόμα περισσότερο την ελληνική επαρχία, ιδίως από τα νέα παιδιά.

Το αγωνιστικό ενωτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, που σπάει το κλίμα της απογοήτευσης, της αδράνειας και του “όλοι τα ίδια λένε, δεν υπάρχει αντιπολίτευση και εναλλακτική λύση” έτυχε θερμής υποδοχής από τους Λοκρούς.

Επίσης το κλιμάκιο της ενωτικής πρωτοβουλίας με επικεφαλής της Φαίη Τζανετουλάκου περιόδευσε στην πόλη της Λειβαδιάς.

Σ αυτή την όμορφη πόλη που η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικών για τα νέα παιδιά οδηγεί στο μαρασμό, στη φυγή των κατοίκων, στην πτώση του πληθυσμού κατά 30% μέσα στα τελευταία χρόνια. Στην πόλη που η ξηρασία και η μονοκαλλιέργεια βαμβακιού έχει οδηγήσει στην μείωση της αγροτικής παραγωγής, αφού ούτε η ΕΕ, ούτε η κυβέρνηση δεν ενισχύουν με επαρκείς επιδοτήσεις για την αναδιάρθρωση της παραγωγής και τα αναγκαία δημόσια δίκτυα ύδρευσης.

Σε μια ακόμα πόλη που οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και τα λίγα εργοστάσια που απέμειναν απαγορεύουν ουσιαστικά τον συνδικαλισμό. Σε μια ακόμα πόλη που τα βουνά της παραδίδονται βορά στις θηριώδεις ανεμογεννήτριες.

Στη συνέχεια στην καφετέρια Plaza της Θήβας συνομίλησε με κατοίκους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, αλλά και για τους αγώνες τους, που οδήγησαν στο προσωρινό πάγωμα του φαραωνικού έργου 6 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου στην Ελλοπία από την Ιντρακατ. Όμως η καταστροφική παράδοση του περιβάλλοντος στο κεφάλαιο δεν σταματά, με τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, τις μονάδες θαψίματος ηλεκτρονικών αποβλήτων και φυσικά με το τεράστιο έγκλημα του Ασωπού και της Τανάγρας, όπου ανεξέλεγκτα ακόμα θάβονται τοξικά απόβλητα, χωρίς οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν ένα ευρώ για την επεξεργασία τους.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά με την εκλογή της στην Ευρωβουλή θα δώσει ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος μας σε μια αξιοβίωτη ζωή με σεβασμό στη φύση και τις ανθρώπινες ανάγκες, όπως ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή τα μέλη της σε όλους τους κινηματικούς αγώνες από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, ακόμα και όταν δέχονται διώξεις για τους αγώνες τους, όπως η Φαίη Τζανετουλάκου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο