Η ΝΔ θεωρεί πως είναι ανίκητη. Να τους σταματήσουμε με πραγματική αντιπολίτευση στον τόπο!

Αναδημοσιεύσεις, Προς τις 9 Ιουνίου...
04 Ιούν, 2024

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη ένα σημαντικό στοίχημα είναι να αποτρέψουμε την αποχή και την απαξίωση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, για όσα κρίνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η αποχή είναι εκδήλωση της απογοήτευσης, που διαπερνά την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία, και την οποία έχει συνειδητά καλλιεργήσει η ΝΔ με την πολιτική που ασκεί όλα αυτά τα χρόνια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται με πρωτοφανή για τα πολιτικά πράγματα κυνισμό και εκδικητικότητα απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει ξηλώσει ιστορικές κατακτήσεις των εργαζόμενων και έχει καταλύσει βασικές δημοκρατικές λειτουργίες και εγγυήσεις. Η κατάργηση του 8ώρου και τώρα και της 5ήμερης εργασίας, η ψήφιση ενός προκλητικά αντισυνταγματικού νόμου για τη θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, είναι λίγα μόνο παραδείγματα. Με τη στρατηγική του σοκ, παρουσιάζονται ανίκητοι και δίνουν διαπιστευτήρια στα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Η δύναμή τους στηρίζεται σε μια ισχυρή οικονομική ελίτ που τόσα χρόνια θησαυρίζει από το ξεχαρβάλωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποχαλίνωση της αισχροκέρδειας. Είναι τέτοιος ο άμεσος έλεγχος των ολιγοπωλίων πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης, που ακόμη και σήμερα, με τέτοια ακρίβεια, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, έστω για τα μάτια του κόσμου. Ακόμη και στις διεθνείς σχέσεις, την ώρα που σειρά κυβερνήσεων αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος, κι ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει προτείνει ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχουγια τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων στη Γάζα, ο Κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως αμετανόητος οπαδός της πολεμοχαρούς στρατηγικής γενοκτονίας του κράτους του Ισραήλ.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. Παντού, στην υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, το νερό, τα δημόσια αγαθά, διαλύουν ότι έχει απομείνει, για να το προσφέρουν φιλέτο στα αρπακτικά. Για τους νέους και τις νέες, η χώρα δεν δίνει καμία προοπτική. Μόνο αδιέξοδα και αυταρχισμό. Μια οικονομική πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στους χαμηλούς μισθούς και παρασιτικές δραστηριότητες των funds και των τουριστικών κολοσσών, το μόνο μέλλον που εγγυάται είναι η διαρκής μεταβίβαση πλούτου από τους πολλούς σε ένα πολύ μικρό στρώμα ολιγαρχών.

Η δύναμή τους στηρίζεται, όμως, και στην αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης. Έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο, από την εξέλιξη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αντίπαλο δέος πολιτικές που συμφωνούν στα στρατηγικά ζητήματα, της απόλυτης πειθαρχίας στο νεοφιλελεύθερο δόγμα και τις συνταγές λιτότητας της ΕΕ, και διαφωνούν απλώς στα σημεία. Μάλλον, το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν φέρει ως τώρα.

Χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση, που να συγκρούεται μετωπικά με τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και τη νεοφιλελεύθερη, δομικά άδικη και πολεμοχαρή ΕΕ. Μια αντιπολίτευση, που να στηρίζεται στις κοινωνικές διεκδικήσεις και να επιδιώκει να φέρει τη φωνή των πολλών, των καθημερινών ανθρώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτών που ζουν την πραγματικότητα των πολιτικών που αποφασίζονται στα διευθυντήρια. Μια αντιπολίτευση που να συνδέεται με όλες τις φωνές της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αντιφασιστικά και δημοκρατικά κινήματα, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στέκονται διεθνώς αλληλέγγυοι/ες στην Παλαιστίνη, στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25- Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά προσπάθησε και πέτυχε να δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα της αριστεράς, ένα μέτωπο ενότητας και συνεργασίας συλλογικοτήτων, ακτιβιστών για τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, ανθρώπων από τα κινήματα της νεολαίας και τους μαχητικούς εργατικούς αγώνες. Είναι η μόνη δύναμη που επιμένει, παρά τις επιθέσεις που δέχεται, να συγκρούεται με την κυβέρνηση και να μιλά για την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση με προτάσεις για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές σήμερα. Η μόνη δύναμη που επιμένει στην ενότητα και την κάνει πράξη.
Η εκπροσώπηση του συνδυασμού μας στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να σπάσει ο κύκλος της απογοήτευσης και να στηθεί πραγματική αντιπολίτευση στον τόπο την επομένη των Ευρωεκλογών. Για να ξανακάνουμε την πολιτική υπόθεση των πολλών, υπόθεση στα χέρια των εργαζόμενων, των νέων. Και να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στην ασυδοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να υπερασπιστούμε κατακτήσεις και να διεκδικήσουμε δικαιώματα και αξιοπρέπεια για την κοινωνία.

* Η Βασιλική Αθανασοπούλου είναι νομικός, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο