Οι νίκες της εργατικής τάξης μας δίνουν δύναμη και όραμα για να συνεχίσουμε – Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη

Συνεντεύξεις - videos
29 Απρ, 2022

ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ

Η 1η Μάη αποτελεί παγκοσμίως ημέρα σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η 1η Μάη αποτελεί ημέρα μνήμης για τους νεκρούς του Σικάγο, των εργατικών συνδικάτων που ξεσηκώθηκαν το Μάιο του 1886 διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για τους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή το Μάη του 44.

Η 1η Μάη αποτελεί ημέρα τιμής στους χιλιάδες εργαζομένους, στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, που αναγκάστηκαν να δουλεύουν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων, σε ανθυγιεινές συνθήκες, που πολλές φορές οδήγησαν και στον θάνατο. Θάνατοι και ταλαιπωρία που θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν αν είχαν γίνει οι κατάλληλες επενδύσεις σε υγεία και κοινωνικά αγαθά.

Η 1η Μάη πάνω από όλα όμως αποτελεί ημέρα αισιοδοξίας και οργάνωσης για την εργατική τάξη.

Δεν ξεχνάμε τις σοβαρές νίκες του εργατικού κινήματος το τελευταίο διάστημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο. Από την e-food και την Cosco στην Ελλάδα, όπου επιτεύχθηκαν καλύτερες συνθήκες και συμβάσεις εργασίας, μέχρι την Amazon (που προπαγάνδιζε επίσημα στους εργαζομενους με video την απέχθειά της στα συνδικάτα) και τα Starbucks.

Επίσης δεν ξεχνάμε τους αγώνες εν εξελίξει όπως την υπεράσπιση του ΟΑΕΔ από την πλήρη ιδιωτικοποίησή του, την ΛΑΡΚΟ, τα πετρέλαια Καβάλας, τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ κ.α.

Με απαρχή τη ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγο, μέχρι και τις πρόσφατες νίκες μας, η ιστορία μας διδάσκει πως η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί οργανωμένα.

Επίσης μας διδάσκει ότι όλοι οι πετυχημένοι αγώνες έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Ήταν καλά οργανωμένοι, μέσω σοβαρών συνδικάτων, και είχαν την αμέριστη στήριξη της κοινωνίας και πολιτικών φορέων.

Μόνο έτσι μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες.

Με αυτό στο μυαλό μας στηρίζουμε (και πιέζουμε) τα συνδικάτα μας για την διεκδίκηση, μέσω σοβαρής οργάνωσης, σύγχρονων αιτημάτων για όλη την κοινωνία:

  • Την παροχή άνευ όρων βασικού εισοδήματος. Έτσι καταργείται στην ουσία η εκμετάλλευση, με την δυνατότητα όλων να μπορούν να αρνούνται την εκτέλεση επικίνδυνων ή μη επιθυμητών εργασιών, χωρίς να κινδυνεύει η επιβίωσή τους.

  • Την εξασφάλιση του δικαιώματος εργασίας για όλους (Universal Job Guarantee)

  • Εξάωρο (ή ακόμα και τετράωρο), με την ίδια αμοιβή. Με βάση τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις από τη χρονολογία κατάκτησης του 8ώρου, όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά και αποδεικνύεται και πιο αποδοτικό εκεί που εφαρμόζεται.

Αυτό συνεπάγεται επίσης και την ουσιαστική κατάργηση όλων των μορφών επισφαλών θέσεων (μπλοκάκι, εκ περιτροπής, μειωμένο ωράριο, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι κ.α.)

  • Σύνδεση του ωραρίου και του μισθού με την παραγωγικότητα. Είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ένα λογικό, και συνάμα κοινωνικά κατανοητό και δίκαιο, όραμα.

  • Σύνδεση αυξήσεων, ΑΕΠ και πληθωρισμού. Αυτόματες αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή).

  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Είναι πλέον σαφές ότι είναι ό,τι πιο αντιεργατικό και εκμεταλλευτικό για τους ανθρώπους έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

  • Την κατάργηση του αυταρχισμού της κυβέρνησης στον τομέα εργασίας, μέσω υποχρεωτικοτήτων και των προστίμων. Ένας αρχικός στόχος είναι η ανάκληση των αναστολών των υγειονομικών και την άμεση επιστροφή τους στην εργασία τους.

Άμεσο κοινό αίτημα για όλo τo λαό η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα και του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Τα σωματεία να μπουν μπροστά στον αγώνα για να ξαναγίνει το ρεύμα δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα ιδιωτικό.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία πολιτών για σχετικό δημοψήφισμα και υπογράφουμε στο www.revmagiaolous.org

Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε τόσο ο φορέας παραγωγής πλούτου, όσο και ο φορέας ανάπτυξης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρούνται φορείς ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας οι κάθε είδους μέτοχοι και κάτοχοι κεφαλαίων, καθώς από την άνεση του καναπέ τους, τοποθετούν τα χρήματά τους, χωρίς καμία ουσιαστική συνδρομή στην παραγωγή.

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης Μάη

Για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας

Για να πείσουμε την κοινωνία για τα δίκαια αιτήματά μας

Για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις

ΘΟΒ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜέΡΑ25

ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο