Όχι στην περιφρόνηση των πολιτών της Αττικής από την περιφερειακή αρχή Πατούλη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Ιούλ, 2022

Σπάζοντας τα προηγούμενα ρεκόρ της η Περιφερειακή Αρχή Πατούλη έφτασε σε νέα επίπεδα απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συγκλήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλου, έπειτα από αίτημα 46 περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης και με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) – ζήτημα που η Περιφερειακή Αρχή παρά τις δεσμεύσεις της αποφεύγει να φέρει προς συζήτηση εδώ και καιρό.

Αντί όμως να βρεθούν στη συζήτηση και διαβούλευση ως όφειλαν, η διοικούσα παράταξη και οι σύμμαχοί της προτίμησαν να απαξιώσουν το περιφερειακό συμβούλιο, τις συλλογικότητες που ήθελαν να τοποθετηθούν και συνολικά τους κατοίκους της Αττικής. Προτίμησαν να μην παραβρεθούν καν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που οι ίδιοι συγκάλεσαν ολοκληρώνοντας έτσι τη μεθόδευση που έχουν δρομολογήσει με την εκ παραθύρου και δια υπουργείου εφαρμογή του δικού τους πλάνου χωρίς καμία συζήτηση στους δημοκρατικούς θεσμούς της περιφέρειας και χωρίς διαβούλευση με τους δήμους και τους πολίτες της Αττικής. Όμως όσο και να κρύβεται ο κύριος Πατούλης, οι αντιδημοκρατικές πρακτικές και οι αντιλαϊκές πολιτικές του θα καταδικαστούν από την κοινωνία.

Ως ΜέΡΑ25 καταγγέλλουμε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που δεν ακούει καθόλου τις ανάγκες της κοινωνίας και εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα των εθνικών εργολάβων αγνοώντας τα αιτήματα των συλλογικοτήτων της Αττικής. Παράλληλα καταγγέλλουμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής και της διοικούσας παράταξής του.

Αυτή η αντιδημοκρατική στάση δεν περιορίζεται βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη.

Μόλις πριν λίγες ημέρες είδαμε τον νόμο 4954/22 που συμπεριλαμβάνει τη φίμωση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τη δυνατότητα σύνταξης εγγράφων των οικονομικών υπηρεσιών από τους συμβούλους των δημάρχων και την εκ νέου αλλαγή του τρόπου συνεδριάσεων επαναφέροντας (έναν μήνα μετά την κατάργησή τους) τις συνεδριάσεις διά περιφοράς.

Όπως έχουμε σημειώσει εδώ και καιρό, έχουμε ήδη δει σε επίπεδο δήμου την εγκατάσταση ενός ακραία δημαρχοκεντρικού μοντέλου και την αντιδημοκρατική μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων και αποφάσεων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές. Σήμερα βλέπουμε στην πράξη και την απαξίωση, περιφρόνηση και υπεκφυγή των περιφερειακών συμβουλίων σε επίπεδο περιφέρειας.

Αυτό είναι το όραμα της Νέας Δημοκρατίας, του Γιώργου Πατούλη και των καλοθελητών τους για την αυτοδιοίκηση. Ενάντια σε αυτό το όραμα, θα συνεχίσει το ΜέΡΑ25 να αγωνίζεται προτάσσοντας μία αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη, δημοκρατική και ακηδεμόνευτη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο