Όχι δεξαμενές φυσικού αερίου στον Βόλο – Όχι στις διώξεις πολιτών – Όχι στα ορυκτά καύσιμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Νοέ, 2021

Η ExxonMobil, η εταιρεία που απέκρυψε από την ανθρωπότητα τα αποτελέσματα της δικής της έρευνας για την επίπτωση της καύσης ορυκτών καυσίμων στο κλίμα, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη μέχρι τότε πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία, με την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου Έξον Βαλντέζ σε ακτή της Αλάσκα το 1989, η εταιρεία που προωθεί το fracking παγκοσμίως ώστε να μολυνθεί και ο τελευταίος υδάτινος πόρος του πλανήτη, ετοιμάζεται να επενδύσει σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου με τις ευλογίες του Δημάρχου Βόλου και της κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό επαναλαμβάνεται και σε άλλα λιμάνια όπως του Πειραιά.

Πριν στεγνώσει ακόμη το μελάνι από την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, έρχεται και η ενεργειακή συμφωνία για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας τη σύμπλευση της κυβέρνησης με τις μεγάλες ενεργειακές πολυεθνικές και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της βιόσφαιρας.

Οι δικαιολογίες του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος είναι, όπως πάντα, οι ίδιες. Νέες θέσεις εργασίας, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για καταναλωτές και επιχειρήσεις, η Ελλάδα σε θέση ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετώπιση του εξ’ ανατολών κινδύνου, κ.ο.κ. Αποκρύπτουν φυσικά την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκαλέσουν, η οποία θα προστεθεί στην υποβάθμιση που ήδη προκαλεί η καύση SRF-RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge, την ανάγκη για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, την άνοδο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστώντας έτσι τη χώρα μας πιόνι στα χέρια των απανταχού πολεμοκάπηλων.

Η σκανδαλώδης αυτή δήθεν επένδυση, που θα φέρει φυσικό αέριο από τον κόλπο του Μεξικού στον Παγασητικό και την ώρα που παγκοσμίως η αγορά αποεπενδύει από τα ορυκτά καύσιμα, ταιριάζει τέλεια με τις σκανδαλώδεις παροχές προς την παρασιτική ολιγαρχία της χώρας μας. Τα τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ καλό θα ήταν να μην ακολουθήσουν την πολιτική των κομμάτων τους, νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να φέρουν μια «καλύτερη συμφωνία» όπως με τη Γαλλία. Διότι, μαζί με το φυσικό αέριο, θα αναφλεγεί και η περιοχή.

Παράλληλα παρότι δεν μας εκπλήσσει, στηλιτεύουμε την τραμπούκικη συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου Μπέου, απέναντι σε πολίτες που διαφωνούν και παρεμβαίνουν εναντίον αυτής της καταστροφικής για το περιβάλλον και επισφαλούς για την πόλη επένδυση. Εναντιωνόμαστε στις διώξεις εναντίον των πολιτών και στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Το ΜέΡΑ25 αντιτίθεται στην χρήση των ορυκτών καυσίμων, ζητά Πράσινη Μετάβαση στην Ενέργεια με ΑΠΕ και απαιτεί Δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΜέΡΑ25 Μαγνησίας

Τομείς:

Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημοσίου Χώρου
Πράσινης Ενέργειας και Κυκλικής Οικονομίας
Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο