Ντροπολογία μετατροπής της Επιτροπής Παιγνίων σε παραμάγαζο του ΟΠΑΠ: Ο ΟΠΑΠ θα ελέγχεται από τον ΟΠΑΠ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Νοέ, 2021

H τροπολογία 1119/28 29/10/2021του Υπουργού Οικονομικών αποτελεί στην ουσία ένα μίνι νομοσχέδιο που μετατρέπει μια τύποις Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή (ΑΔΑ) σε Ανώνυμη Εταιρεία! Τα πρώτα 10 από τα 14 άρθρα της τροπολογίας αφορούν ρυθμίσεις που ιδιωτικοποιούν το έργο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Η αποδυνάμωση της συγκεκριμένης ΑΔΑ, μέσω της διαρκούς μείωσης του προσωπικού της (που στο σύνολο του πρόκειται για αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι με την λήξη της κατά νόμο χρονικής διάρκειας της απόσπασης τους επιστρέφουν στην προηγούμενη υπηρεσία τους) ξεκινά από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν στην ΕΕΕΠ την στοιχειώδη άσκηση των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της στον εξαιρετικά κρίσιμο από οικονομικής και κοινωνικής άποψης χώρο του τζόγου (από 180 εργαζόμενους το 2015 ,το προσωπικό της ΕΕΕΠ έχει σήμερα μειωθεί σε περίπου 40!).

Η διαχρονική αποψίλωση της ΕΕΕΠ από έμπειρα στελέχη (για την άρτια επιστημονική κατάρτιση των οποίων ως προς τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης αγοράς το Ελληνικό Δημόσιο έχει επενδύσει διαχρονικά σημαντικά ποσά), χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως φύλο συκής από το 2016 και μετέπειτα για την συστηματική ανάθεση κρίσιμων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της ΕΕΕΠ σε ιδιώτες συμβούλους, στενά συνδεδεμένους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που η ΕΕΕΠ καλείται εκ του νόμου να εποπτεύει!

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αναθέσεων σε εταιρείες συμβούλων συνδεδεμένων με την ΟΠΑΠ της “βρώμικης δουλειάς” της “τεκμηρίωσης” της κολοτούμπας σε ότι αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας των βιντεοπαιγνίων της ΟΠΑΠ από την τότε ηγεσία της ΕΕΕΠ το 2016, η την παράταση κατά μια δεκαετία του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ στην εκμετάλλευση των παιγνιομηχανημάτων με παράλληλη μείωση του εγκατεστημένου πλήθους τους κατά 10.000 μηχανήματα το 2018.

Αλλά και σε ότι αφορά τα εγχειρήματα του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό, και της αδειοδότησης των διαδικτυακών επιχειρήσεων τζόγου, οι εξωτερικοί σύμβουλοι έπαιξαν τον κύριο ρόλο στις προδιαγραφές, και εν γένει την εκπόνηση του όλου νομικού και τεχνικού πλαισίου της αδειοδότησης. Την σκυτάλη της πρακτικής αυτής ουσιαστικής άλωσης της ΕΕΕΠ από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υποτίθεται ότι ελέγχει, παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, και πλέον με την παρούσα τροπολογία αυτό που αποτελούσε μια άτυπη πρακτική, θεσμοθετείται και γίνεται κανόνας! Τα επίμαχα άρθρα είναι τα 1, 5, 6, 7 και 9.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο