Νεολαία ΜέΡΑ25: Να παρθούν μέτρα τώρα, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Νοέ, 2021

Ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής των G-20, που διεξήχθη στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου, μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά ότι τα περιθώρια κάποιου είδους αισιοδοξίας, αναφορικά με την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής, παραμένουν αναιμικά.

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, ενώ έθεσαν ως στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, δεν προέβησαν σε ουσιαστικές δεσμεύσεις. Αντιθέτως, περιορίστηκαν στην συμφωνία μείωσης εκπομπών ρύπων, σε περίπτωση(!) που χρειαστεί. Διανύουμε μια πρωτοφανή κλιματική κρίση και οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών, που ευθύνονται για το 80% των ρύπων, συζητούν ακόμη για το αν είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα.

Στην Συμφωνία του Παρισιού το 2015 είχε ειπωθεί πως προκειμένου να παραμείνουμε στην αύξηση του 1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2030, πρέπει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά το ήμισυ. Η αύξηση αυτή καταγράφηκε 10 χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, διότι οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί μετά την Συμφωνία του Παρισιού έγιναν σεβαστές μόνο απ τις μισές συμβεβλημένες κυβερνήσεις. Η σειρά αυτή των δεσμεύσεων θα οδηγούσε σε ένα κόσμο με αύξηση 3 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο με τους σημερινούς ρυθμούς, μπορούμε να κάνουμε λόγο για αύξηση 4-5 βαθμών Κελσίου στην επόμενη εικοσαετία!

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 απαιτούμε να παρθούν γενναίες και δραστικές αποφάσεις για το περιβάλλον τώρα, διότι στην επόμενη κιόλας τετραετία η κατάσταση προβλέπεται να είναι μη αναστρέψιμη. Είναι απαραίτητη η ισχυρή βούληση και φρόνηση, η άμεση παγκόσμια συστράτευση και συνεργασία, η ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων, ο σταματημός των εξορύξεων, η παγκόσμια προώθηση φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο