Νέος Ποινικός Κώδικας σε πλήρη εναρμόνιση με το αφήγημα “Νόμος και Τάξη”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Νοέ, 2019

Το νέο πλαίσιο που καταθέτει η κυβέρνηση αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα, συνάδει πλήρως με το αφήγημα Νόμος κ Τάξη που έχει εισάγει η κυβέρνηση ΝΔ τόσο νομοθετικά, (βλ μεταφορά μεταναστευτικής πολιτικής και μέρους της σωφρονιστικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πανεπιστημιακό άσυλο, υποβάθμιση του πλαισίου για τη Διεθνή Προστασία), όσο και ρητορικά και επικοινωνιακά.

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί ένα εξαιρετικά αυστηρότερο πλαίσιο σε σχέση με τη συμμετοχή σε “τρομοκρατική οργάνωση”, θεσπίζοντας ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία (εδώ μοιραία μας έρχεται στο νου η περίπτωση Περικλή-Ηριάνας, όπου ο πρώτος είχε ταξιδέψει στην Ισπανία, σημειώνοντας ότι αθωώθηκε με το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο), ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή για όποιον με οποιονδήποτε τρόπο παρέχει σε άλλον κάθε είδος χρηματοοικονομικά μέσα ή οδηγίες ή πληροφορίες ή κατευθύνσεις ή στρατολογεί νέα μελή γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει ή υποβοηθάει την τέλεση των εγκληματικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης της παραγράφου 1 (τρομοκρατικών οργανώσεων).

Ταυτόχρονα, το ν/σ στέκεται εκδικητικά απέναντι στα έγκλειστα μέλη της 17Ν, αυξάνοντας κατά πέντε έτη το όριο αποφυλάκισης για πολυ-ισοβίτες, ενώ φυσικά θέτει και στο στόχαστρο του κοινωνικές δράσεις, όπως για παράδειγμα διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και ΔΕΚΩ, ορίζοντας ποινή φυλάκισης έως τρία έτη! (Εδώ φωτογραφίζεται ο Ρουβίκωνας).

Επίσης, το νομοσχέδιο καταπιάνεται και με το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της αγοραίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ποινικοποιεί όχι απλώς τις εκφράσεις διαμαρτυρίας αλλά ακόμα και την παρουσία σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών – συμβολαιογραφεία – και δη απλώς με τη γνώμη του διεξάγοντα “υπαλλήλου πλειστηριασμών”. Επιπροσθέτως, καθιστά το νομοθετικό πλαίσιο για την απιστία των τραπεζιτών ευνοϊκότερο για τους ίδιους και για την ολιγαρχία, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες που κουρεψαν θαλασσοδανεια της ελίτ, ζημιές που κλήθηκε ο Ελληνικός λαός μέσω των απανωτών ανακεφαλαιοποιησεων!

Τέλος, στον αντίποδα, το ν/σ έχει δύο θετικά στοιχεία, το πρώτο είναι η αυστηροποίηση των ποινών στους μεθυσμένους οδηγούς και το δεύτερο η αυστηροποίηση του πλαισίου δωροδοκίας και δωροληψίας δημόσιων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων πλέον υφυπουργών και αυτοδιοικητικών.

Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο