Επιστολή-παρέμβαση του ΜέΡΑ25 για τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας στη Δυτική Αττική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Νοέ, 2019
Σήμερα εκδικάζεται στο Εφετείο η υπόθεση του Ποικίλου Όρους, στους Δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης, δηλαδή των διεκδικήσεων του μητροπολιτικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας (α) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, (β) κατά του Δήμου Πετρούπολης και των κατοίκων του, (γ) κατά του Δήμου Περιστερίου και των κατοίκων του εκκινούν από το 1929, επί τη βάσει διαθήκης του 1916, οι οποίες αφορούν σήμερα συνολικά 7.500 στρέμματα. Μέσα σε αυτά βρίσκονται κοινόχρηστοι χώροι, οδοί, σχολεία, δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου, κατοικίες και ιδιωτική περιουσία, και ούτω καθ’ εξής. Πρόκειται για μια εκκλησιαστική δικαστική διεκδίκηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας κολοσσιαίων διαστάσεων.

Το ΜέΡΑ25, δια του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη και του βουλευτή B2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Κρίτωνα Αρσένη, απέστειλε επιστολές στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος, όπου ανήκει ο ναός των διεκδικήσεων, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Σε αυτές τις επιστολές τονίζεται πως η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει θεσμικούς τρόπους για την προστασία των δασικών περιοχών, της δημόσιας περιουσίας, της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, όμως το επίδικο της επιστολής είναι άλλο: ανεξάρτητα από την δίκαιη ή άδικη νομική διαδικασία, το ΜέΡΑ25 καλεί τις εκκλησιαστικές αρχές πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις να παραιτηθούν των αξιώσεών τους και να παύσουν τη διεκδίκηση αυτών των περιοχών, αντιλαμβανόμενες το πόσο επιβλαβείς και τοξικές είναι αυτές οι διεκδικήσεις, οι οποίες στρέφουν την εκκλησία μαχητικά ενάντια στον ελληνικό λαό, στο δημόσιο συμφέρον, και στο φυσικό περιβάλλον. Η άμυνα των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος εναντίον των πληθωρικών αυτών διεκδικήσεων είναι δίκαιη, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, όμως το ΜέΡΑ25 τονίζει στην επιστολή του πως όλη αυτή η δραματική ιστορία και η μακρόχρονη δικαστική διαμάχη μπορεί να λήξει σε μια στιγμή αν παύσουν οι διεκδικήσεις  — κάτι το οποίο βρίσκεται στην πρωτοβουλία των παραληπτών της επιστολής.

Το συνεχιζόμενο αυτό δράμα τραυματίζει βαθύτατα τους πολίτες και την περιουσία τους (στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα σπίτια όπου στεγάζονται οικογένειες) και το δημόσιο συμφέρον, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον: οι πρωτοβουλίες του ΜέΡΑ25 για την υπόθεση δεν σταματούν εδώ, σε αυτό το πρώτο βήμα  — μόλις αρχίζουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο