Νεολαία ΜέΡΑ25: Τι μέτρα θα λάβει η Πολιτεία για να αποτρέψει επόμενες γυναικοκτονίες; Καμία άλλη λιγότερη!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιούν, 2021
Χθες εξιχνιάστηκε η υπόθεση γυναικοκτονίας που έγινε τον περασμένο μήνα στα Γλυκά Νερά. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του δολοφονικού προσώπου της πατριαρχίας. Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται για να επιβεβαιώσει πως η κουλτούρα της πατριαρχίας, του σεξισμού και του βιασμού αναγκάζει όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και στον φόβο ακόμα και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια και το ίδιο τους, το σπίτι.
Ο συγκεκριμένος δολοφόνος θα παρουσιαστεί όπως συνηθίζεται ως ο καλός οικογενειάρχης και καλός πατέρας, που δεν ήθελε να χαλάσει την οικογένεια του και πως έχασε τον έλεγχο μόλις του είπε η σύζυγος του ότι θέλει να πάρει το παιδί και να φύγει (σύμφωνα με τις μαρτυρίες). Με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά η κοινωνία και τα ΜΜΕ θα ξεπλύνουν και αυτήν την γυναικοκτονία όπως ξεπλένουν κάθε γυναικοκτονία που γίνεται.
Όλες οι γυναίκες και οι θηλυκότητες από μικρή ηλικία βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της πατριαρχικής κουλτούρας, μιας κουλτούρας που θέλει την γυναίκα ως αντικείμενο, ως καλή νοικοκυρά, σύζυγο, μητέρα, δούλα και κυρά. Που την βάζει να ανέχεται όλες τις συμπεριφορές ενός άνδρα, γιατί άνδρας είναι θα νευριάσει, θα ξενοκοιτάξει, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω, και αν σηκώσει και το χέρι του, άντρας σου είναι δεν είναι κανένας ξένος. Έτσι η γυναίκα μαθαίνει από μικρή ηλικία να είναι το θύμα, ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν τα αγόρια να μην γίνονται θύτες.
Η ζωή για μια γυναίκα ή μια θηλυκότητα είναι πολύ σκληρή καθώς η πατριαρχική και σεξιστική κουλτούρα, τις συνοδεύουν σε όλες τις στιγμές της καθημερινότητας τους. Από το ίδιο τους το σπίτι, στον δρόμο που κάποιος θα περάσει και θα τις παρενοχλήσει, στα ΜΜΜ που θα βρεθεί κάποιος να τις βάλει χέρι ή να τρυφτεί πάνω τους. Στο σχολείο τους, την σχολή τους και την δουλειά τους, που θα δεχθούν κάποιο σεξιστικό σχόλιο ή παρενόχληση ή ακόμα και απόρριψη από κάποια δουλειά γιατί κάνανε το λάθος να είναι γυναίκες ή θηλυκότητες και όχι άντρες και για αυτό δεν κάνουν για την δουλειά. Ή ακόμα και το βράδυ που γυρίζουν στο σπίτι τους, πολλές φορές αναγκαζόνται να αλλάξουν δρόμο γιατί θα βρεθεί κάποιος να τις ακολουθήσει.
Όλα αυτά έρχεται να τα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό στην Βουλή για την υποχρεωτική συνεπιμελεια, καθώς επίσης και στην αφαίρεση της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού που θέλει να κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα.
Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε κουλτούρα της πατριαρχίας, του σεξισμού και του βιασμού! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε άτομο που έχει δεχθεί επίθεση ή έχει πέσει θύμα της πατριαρχικής σεξιστικής κουλτούρας και κουλτούρας του βιασμού!
Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει να αυξάνονται τα περιστατικά σεξισμού με συνέπειες υβριστικά επεισόδια, ξυλοδαρμούς μέχρι και δολοφονίες. Απαιτούμε να τοποθετηθεί η πολιτεία σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Γιατί καμιά γυναίκα και θηλυκότητα δεν πρέπει να νιώθει γενναία στο σπίτι, στην δουλειά, στο σχολείο, στον δρόμο! Πρέπει να είναι ασφαλής!
Να μην θρηνήσουμε άλλες γυναικοκτονίες! Για την Καρολάιν, την Δήμητρα, την Κωνσταντίνα, την Ελένη, την Ζάκι. Για να μην υπάρξει ούτε μια λιγότερη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο