Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αιμοδοσία πέτυχε σήμερα με ερώτησή του στο Υπουργείο Υγείας ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιούν, 2021

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ανέδειξε σήμερα με ερώτησή του, στην οποία απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τη διάκριση που υφίστανται οι εθελοντές αιμοδότες στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, το έντυπο που αφορά το «Ιστορικό Αιμοδότη» περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο στο οποίο δηλώνεται ρητά ότι απαγορεύεται να δώσει αίμα «όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977», κάτι που καλούνται να συνυπογράψουν όλοι οι πολίτες. Ο Κρίτων Αρσένης είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για το «ερωτηματολόγιο της ντροπής».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, αφού μας ενημέρωσε πως «η αιμοδοσία δεν προσφέρεται για προβολή διεκδικήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων» παραδέχτηκε πως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν συνιστούν κριτήριο για την ποιότητα του αίματος και την ασφάλεια του ασθενή και δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο