Να σταματήσει τώρα η ομηρεία των συμβασιούχων στην υγεία – Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιούν, 2021

Τη χρονιά της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, όπου σε όλο τον κόσμο έγινε κατανοητή η ανάγκη για ένα υγιές πλήρως στελεχωμένο και δημόσιου χαρακτήρα Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη στιγμή που όλες οι σώφρονες κυβερνήσεις, ανά την υφήλιο έσπευσαν να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας, η περίπτωση της Ελλάδας για ακόμα μία φορά αποτέλεσε τη θλιβερή εξαίρεση. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε στην παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση, το ΕΣΥ και τους εργαζόμενους σε αυτό πλήρως ακάλυπτους. Δεν προέβη στις απαραίτητες προσλήψεις, δε φρόντισε για τη διάθεση των απαραίτητων μέσω ατομικής προστασίας των εργαζομένων και τέλος τους απαξίωσε χαρίζοντας λίγα ανέξοδα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια προς τους ανθρώπους που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κράτησαν όρθιο και το σύστημα υγείας και την κοινωνία ολόκληρη. Πλέον των χειροκροτημάτων η σημερινή κυβέρνηση επεφύλαξε ακόμα και διώξεις σε όλους όσοι τολμούσαν να ορθώσουν το ανάστημά τους καταγγέλλοντας τις τραγικές αυτές ελλείψεις τόσο σε υλικό όσο και σε προσωπικό.

Η εγκατάλειψη αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί για την σημερινή κυβέρνηση στρατηγική επιλογή. Σκοπός τους, που δεν τον κρύβουν άλλωστε είναι το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε μια παρασιτική ολιγαρχία που μυρίζεται κέρδος. Αυτό το ξεπούλημα περνά πρωτίστως μέσα από την εξαθλίωση του προσωπικού που το στελεχώνει. Ένα σύστημα υγείας που λειτουργούσε υποστελεχωμένο με επικουρικό προσωπικό που αφού απόλαυσαν τις υπηρεσίες του τώρα επιδεικτικά δηλώνει πως δεν τις χρειάζεται. Οι συμβασιούχοι στον τομέα της Υγείας, τόσο οι επικουρικοί, όσο και οι 4000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, έχουν βρεθεί στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρακολουθώντας τα γεγονότα από μια θέση ιδιότυπης ομηρίας. Ιδιαίτερα οι 4.000 συμβασιούχοι που αποτέλεσαν ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς αποτέλεσε το 35% περίπου των στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. κρατώντας τα όρθια και αποτελεσματικά. Έφτασε η στιγμή αυτοί οι εργαζόμενοι να λάβουν επί τέλους την έμπρακτη αναγνώριση των υπηρεσιών τους την ώρα που οι περισσότεροι, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από δυο έτη συνεχόμενης παροχής υπηρεσιών, αναρωτιούνται γιατί η Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία, η οποία κάνει λόγο για την μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων έχουν ολοκληρώσει το 24μηνο στην Υγεία, δεν εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Στο ΜέΡΑ25 στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ηρώων συμβασιούχων στην υγεία (επικουρικοί, ΣΟΧ, εργολαβικοί) και στο δίκαιο αγώνα τους που κράτησαν όρθιο το Ε.Σ.Υ., καθώς και σε κάθε εργαζόμενο που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στεκόμαστε ενάντια στην κραυγαλέα αυτή απαξίωση θεσμών και ανθρώπων στο βωμό του κέρδους και απαιτούμε την άμεση και μόνιμη αποκατάστασή τους!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο