Νεολαία ΜέΡΑ25: Να μη διανοηθεί να παρέμβει η κ. Κεραμέως στις συλλογικές φοιτητικές διαδικασίες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Ιούν, 2021

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, σε πρόσφατη συνέντευξή της, άλλη μια φορά, βάζει στο στόχαστρο την φοιτητική οργανωμένη κοινότητα, και εξαγγέλλει νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τις φοιτητικές εκλογές και τις διαδικασίες των συλλόγων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, χωρίς διακριτή πολιτική παρουσία και κατάργηση των πολιτικών παρατάξεων.

Η Κυβέρνηση επέλεξε, το προηγούμενο διάστημα, συνειδητά, να μην ανοίξει τη συζήτηση για το πότε και πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητ(ρι)ές στα Πανεπιστήμια, γιατί είχε προετοιμάσει μια σειρά από μέτρα που αφορούσαν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια, και προτίμησε να κρατήσει εγκλωβισμένους πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών τους νέους, για να αποφύγει μαζικές διαδηλώσεις και αντιδράσεις, αφού οι ρυθμίσεις που προωθεί παραβιάζουν κατάφωρα τις ανάγκες και τα αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η κ. Κεραμέως δεν έχει πάρει κανένα μάθημα, και βυθισμένη στον πανικό της, νομίζει πως μπορεί να διαλύσει τις φοιτητικές διαδικασίες και να επιβάλει ένα αποστειρωμένο κοινωνικό περιβάλλον με σκοπό την εντατικοποίηση των σπουδών και την απορρύθμιση της πολιτικής ζωής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Εμείς, πιστεύουμε πως τα Πανεπιστήμια είναι χώροι κοινωνικοποίησης, πολιτικοποίησης, αλληλεπίδρασης και προβληματισμού. Για αυτό τον λόγο θεωρούμε πως είναι σημαντικό οι νέες και οι νέοι να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες και να οργανώνονται στους συλλόγους τους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών και αναβάθμιση των υπηρεσιών και των δομών των Ιδρυμάτων.

Παράλληλα, τα Πανεπιστήμια, ιστορικά, αποτελούν κέντρα αγώνα και ιδεών που έχουν πρωταγωνιστήσει σε κοινωνικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις. Δε θα επιτρέψουμε στην κ. Κεραμέως και στον κ. Μητσοτάκη να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές σε διαγωνισμούς ανάδειξης επιφανών προσώπων.

Οι φοιτητικές συλλογικές διαδικασίες αποφασίζονται από την φοιτητική κοινότητα, και μόνο. Παρεμβάσεις στον κοινωνικό χώρο και τις πολιτικές διαδικασίες των φοιτητ(ρι)ών, έκαναν προηγούμενα καθεστώτα άλλου αιώνα και δεν μπορούμε να διανοηθούμε επιστροφή σε εκείνους τους καιρούς.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25, παροτρύνουμε κάθε νέο και νέα να συμμετέχει στις διαδικασίες των συλλόγων του, στο Πανεπιστήμιο του και να διεκδικεί μαζί με τους/τις συμφοιτητές/τριες του/της, ένα άλλο καλύτερο μέλλον.

Να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση την εξαγγελία για ενιαία ψηφοδέλτια η κ. Κεραμέως, γιατί θα μας βρει ξανά απέναντι της.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο