Νέο Καταστατικό ΜέΡΑ25: η Δημοκρατία ξεκινάει από το σπίτι μας!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Ιούλ, 2020

Συνοδοιπόροι,

Το νέο καταστατικό του ΜέΡΑ25 είναι επιτέλους σε ισχύ!

Δεν επρόκειτο για μια τυπική διαδικασία, ούτε για μια γραφειοκρατική εκκρεμότητα. Όπως και το Σύνταγμα μιας χώρας, ενσωματώνει σε κείμενο την ταυτότητά μας, τις προτεραιότητές μας, και μια πολύ σαφή διακήρυξη για το που θέλουμε να πάμε. Θα θέλαμε να τονίσουμε κάποια από αυτά τα στοιχεία, τα οποία φέρουμε περήφανα ως παράσημα:

1. Πανευρωπαϊκή Διάσταση

Το ΜέΡΑ25 ανήκει στο μοναδικό ενιαίο διεθνικό-πανευρωπαϊκό κόμμα, το DiEM25. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ψηφίζουν όλα τα μέλη του DiEM25 για σημαντικά ζητήματα όπως το Καταστατικό μας και το Πολιτικό μας Πρόγραμμα. Μια πανευρωπαϊκή ψηφοφορία που ενδυναμώνει τους δεσμούς ανάμεσα σε συνοδοιπόρους που μπορεί να μην έχουν την ίδια θέα από το παράθυρό τους, αλλά έχουν τις ίδιες αξίες στην ψυχή τους. Σε μια Ευρώπη που αποδομείται από κοντόφθαλμες οπτικές, εμείς κάνουμε την «ευρώπη των λαών», πράξη!

2. Συμμετοχικότητα μέσω Κλήρωσης

Η έννοια του κληρωτού, αυτό το υπέροχο κληροδότημα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, είναι χαραγμένο στο DNA του ΜέΡΑ25 (βλέπε την πρότασή μας για τα ΔΙΑΣΚΕΠ, για κάθε σημαντικό τομέα άσκησης πολιτικής). Είναι αναμενόμενο λοιπόν, η διαδικασίας της συμμετοχής μέσω της κλήρωσης να βρει την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα της δομής του κόμματος.

Συγκεκριμένα:

– Στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που αποτελείται από 200 μέλη, τα 50 θα είναι κληρωτοί.
– Στη μικρή/ευέλικτη Πολιτική Γραμματεία των 15 περίπου ατόμων, οι 2 θα είναι κληρωτοί.
– Στα Συνέδρια του κόμματος, οι 600 από τους 1500 συνέδρους, θα είναι επίσης κληρωτοί.

3. Ανακλητότητα όλων!

Έχουμε πλήρη γνώση του πόσο η εξουσία μπορεί να αλλοιώσει και τις πιο ανιδιοτελείς ψυχές, τις πιο ευγενείς προσπάθειες.
Δώσαμε λοιπόν ιδιαίτερη βαρύτητα σε δικλείδες ασφαλείας που να ανατρέπουν στην πηγή την πιθανότητα εμφάνισης και εξάσκησης αυθαίρετων εξουσιαστικών τάσεων.

Συγκεκριμένα, κάθε όργανο, κάθε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου και του Γραμματέα, ανακαλείται ανά πάσα στιγμή με μια απόφαση του 50%+1 οποιουδήποτε σώματος.

Επιπροσθέτως, τα μέλη που ψήφισαν το καταστατικό, επέλεξαν μεταξύ δύο διαφορετικών προσεγγίσεων επί δύο πολύ καίριων ζητημάτων:

Α) το 66,33% ψήφισε υπέρ του να μην εκλέγονται αυτοδικαίως οι βουλευτές ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, με το σκεπτικό ότι δεν είναι νοητό να υπάρχουν στο ΜέΡΑ25 συνοδοιπόροι «πιο ίσοι απ’ τους άλλους».

Β) To 74,98% ψήφισε υπέρ του να μην δικαιούνται οι υποψήφιοι βουλευτές να δαπανούν ιδιωτικά ποσά για την ατομική τους προβολή, η προσπάθεια και ο αγώνας είναι συλλογικός και η οποιαδήποτε ιδιωτική συμβολή θα πρέπει να λειτουργεί υπέρ της ολότητας των υποψηφίων του κόμματος στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Το νέο καταστατικό του ΜέΡΑ25 εξασφαλίζει μια πραγματική εσωτερική δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, με καινοτομίες και εγγυήσεις που δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται σε κανένα άλλο κόμμα.

Όπως διαχρονικά λέμε και στο DiEM25, το κίνημα μας για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, η Δημοκρατία ξεκινάει από το σπίτι μας. Τον “δήμο” που οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών εξοβελίζουν από τις δημοκρατίες της Ευρώπης εμείς οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε με άμεσες, αποφασιστικές αρμοδιότητες, ως κόρην οφθαλμού.

Γιατί η Δημοκρατία είναι καθημερινός αγώνας και πράξη, και με το νέο καταστατικό του ΜέΡΑ25 διασφαλίζουμε ότι αυτή η μάχη θα δίνεται καθημερινά και σε κάθε “κύτταρο” του κόμματος μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο