Να μη γίνουν οι ασθενείς πελάτες. Τείχος προστασίας απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Απρ, 2024

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», με το οποίο θεσμοθετείται η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις υγείας και στη φαρμακοβιομηχανία.

Πρόκειται για ακόμη μία πράξη στο έργο της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, που για μια ακόμη φορά εκτελεί συμβόλαιο για τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική υγεία. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι ασθενείς μετατρέπονται σε υποψηφίους πελάτες για τις κλινικές και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο των γιατρών μεταξύ της υπηρεσίας στο δημόσιο σύστημα και της παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών με σκοπό το κέρδος είναι προφανής και συνιστά τεράστια απειλή για το δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για τους πολίτες.

Ο κ. Γεωργιάδης, που έχει διατελέσει και μνημονιακός υπουργός Υγείας, συνεχίζει το έγκλημα της απαξίωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησής της, μετά την ψήφιση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το προσωπικό του ΕΣΥ και τους ασθενείς. Η τραγική υποστελέχωση και η εξάντληση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ στρώνει το δρόμο για την άλωσή του από τους ιδιώτες.

Το εφιαλτικό, ακραία νεοφιλελεύθερο, όραμα της κυβέρνησης είναι η διάλυση του ΕΣΥ, και το άνοιγμα της «πίτας» των υπηρεσιών υγείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις – γνωστών κολοσσών. Δεν θα ζήσουμε σε μια χώρα που θα έχει άμεση και πλήρη περίθαλψη μόνο όποιος-α έχει τα χρήματα να την πληρώσει.

Να χτίσουμε τείχος προστασίας στο ΕΣΥ και τη δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο