Γ. Βαρουφάκης: Από την Ευρωπαϊκή Ένωση λείπει η Δημοκρατία

Συνεντεύξεις - videos
13 Απρ, 2024

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε καλεσμένος στο “Πρώτο Πρόγραμμα” και στην εκπομπή “Καθαροί Λογαριασμοί” και μίλησε στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη για τις Ευρωεκλογές και το διακύβευμα της Ευρώπης σήμερα.

Αποσπάσματα από τις βασικές ενότητες της συζήτησης:

Σχετικά με τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε και την αναφορά του στον Γιάνη Βαρουφάκη-

Δε θα μπω σε αντιπαράθεση με κάποιον που έχει αποδημήσει εις Κύριον, ό,τι έχω γράψει στο βιβλίο μου Ανίκητοι Νικημένοι ισχύει. 
Είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως ακόμα και μετά θάνατον ,παραμένει τόσο βαθιά πιστός στο κόμμα και την ιδεολογία του. Ενώ είχε μεγάλο παράπονο που δεν έγινε καγκελάριος και η άποψή του για την κα Μέρκελ ήταν αρνητική, στα απομνημονεύματά του την αποθεώνει ως καγκελάριο, κάτι που αποτελεί δείγμα προσήλωσης και αλληλεγγύης στο κόμμα και στον χώρο του..
 
Σχετικά με τον εξωθεσμικό διάλογο αναφορικά με το Grexit
 
Με κατηγορούν ότι ηχογραφούσα το eurogroup, είχα υποχρέωση να μαγνητοφωνήσω. Κεκλεισμένων των θυρών γινόντουσαν όλες οι συζητήσεις, χωρίς οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι να γνωρίζουν το ο,τιδήποτε. 
Όλα ξεκίνησαν όταν ζήτησα πρακτικά για να μπορέσω να ενημερώσω το κοινοβούλιο κι έμαθα ότι δεν υπάρχουν. Μετά τις συσκέψεις υπήρχε μόνο συγκάλυψη και προπαγάνδα, τα παπαγαλάκια διέδιδαν την εκδοχή που ήθελαν, διαστρέβλωναν το τι πραγματικά είχε συζητηθεί, τους ενημέρωσα λοιπόν ότι θα τους ηχογραφώ για να έχω εγώ ένα αρχείο όταν με ρωτάνε τι ειπώθηκε εκεί μέσα να μπορώ να θυμηθώ μετά από 11 ώρες συνεδρίασης.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ζώνη από την οποία λειπει απολύτως η δημοκρατία.
Μάθατε ποτέ για PSI, υπερταμείο; Πίσω από την πλάτη σας γίνονται όλα, γι αυτό και η Ευρώπη βρίσκεται στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται, γι’ αυτό και αποδομείται, αποβιομηχανοποιείται,και η ευρωπαϊκή ήπειρος αυτή τη στιγμή είναι εκτός γεωπολιτικού παιχνιδικού και τεχνολογικά και οικονομικά βρίσκεται σε πλήρη διολίσθηση σε σχέση με τις ΗΠΑ , Κίνα και χώρες όπως η Ινδία.

Το κόμμα μας στην Ευρωβουλή θα κάνει ακριβώς ό,τι έκανα κι εγώ στο Eurogroup.
Θα μάθετε την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει εκεί μέσα. 
Όταν είδα ότι δε σας πληροφορούσαν για το γι γίνεται μέσα στο eurogroup και είδα ότι κατηγορούσαν εμένα για το 2015, έβγαλα τα ηχογραφημένα πρακτικά από το eurogroup και τα ανέβασα στο διαδίκτυο.
Γι’ αυτό λοιπόν και όλες οι ηχογραφήσεις υπάρχουν στα euroleaks, για να μάθετε τι ακριβώς γινόταν και να ακούσετε με τα ίδια σας τα αυτιά τι έλεγε ο καθένας, εγώ, ο Σόιμπλε.
Αυτό θα το κάνουμε στην Ευρωβουλή.
Από εμένα, εάν ο ελληνικός λαός με σταυρώσει και καταλήξω στην Ευρωβουλή για το σύντομο χρονικό διάστημα που θα είμαι, γιατί έχουμε συμφωνήσει ως ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Αριστερά ότι θα κάνουμε εναλλαγή, από μένα θα μάθετε από το  βήμα της Ευρωβουλής, αυτά τα οποία πραγματικά συμβαίνουν και παίζουν ρόλο στο να διαμορφώνουν τις ζωές σας.
 
Ο Τσακαλώτος δήλωσε με αφορμή τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε ότι “η διαφορά μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι εγώ με τον Τσίπρα φτιάξαμε μία στρατηγική,  με κόκκινες γραμμές κι αυτό που εκτίμησε ο Σόιμπλε είναι πως ότι συμφωνούσαμε γινόταν”.
 
Είμαι περήφανος που δεν έκανα όσα ζήτησε ο Σόιμπλε, αντίθετα με τον κ. Τσακαλωτο και τον κ. Τσίπρα που είπανε ναι σε όλα. Αλλά ξέρετε, ο κόσμος έχει βαρεθεί για το 2015. Εγώ θέλω να σας πω ότι χθες το πρωί ήμουν στα δικαστήρια της Ευελπίδων μαζί με συνοδοιπόρους μας για να υποστηρίξω το κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας που δικάζονταν, ανάμεσα σε αυτούς και ο συνοδοιπόρος κ. Λεουτσάκος. 
Αυτό έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο, έχουμε 1,100,000 ανθρώπους που τα σπίτια τους είναι στο σφυρί, στα χέρια των αρπακτικών και τα αρπακτικά έχουν τη δικαιοσύνη να λειτουργεί ως δικαστικός κλητήρας τους, στη βάση των νόμων που ψήφισε η κα Αχτσιόγλου, οι κύριοι Κατρούγκαλος και Τσακαλώτος. Το σήμερα μετράει. Και το ερώτημα είναι, ποιος είναι εκεί να στηρίξει αυτούς που στηρίζουν τους αδύναμους και ποιος είναι εκείνος ο οποίος χαίρεται για τα εύσημα του Σόιμπλε μετά θάνατον;
 
Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με άλλες όμορες δυνάμεις;
 
Εμείς δεν κλίναμε τον γόνυ στα funds, στους τραπεζίτες και στις τρόικες. Ήμασταν έντιμοι στην υποστήριξη των αδύναμων που έπεσαν τα αρπακτικα του Σόιμπλε και των υπολοίπων. 
Εμείς έχουμε πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν εξευτελίσαμε την έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας -με ένα δίευρω να ψηφίζει όποιος περνάει απ’ έξω και να βγάζει όποιον να’ναι μέλος της ΚΕ χωρίς να έχει ακούσει τι γίνεται στο συνέδριο. Εμείς περάσαμε μία συνεδριακή διαδικασία στο ΜέΡΑ25 από τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Φλεβάρη.
Κάναμε την αυτοκριτική μας και έχουμε μία πολιτική γραμματεία ανανεωμένη κατά 3/4 με νέους και σημαντικούς ανθρώπους με ιστορία στον χώρο τον ακαδημαϊκό, των κινημάτων, της οικολογίας. Το πιο σημαντικό, εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα αξιώματα.
 
Για το ταμείο ανάκαμψης
 
Από τον Ιούνιο του 2020 που ο Μητσοτάκης θριαμβολογούσε στη Βουλή για το ταμείο ανάκαμψης, εμείς λέγαμε ότι πρόκειται για ένα εκκολαπτόμενο νέο μεγάλο σκάνδαλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Τότε είχε εορταστεί ως η αρχή της δημοσιονομικής ένωσης, εγώ είχα πει ότι είναι η ταφόπλακα. Χρησιμοποίησαν νέο χρέος για να χρηματοδοτήσουν κάποια πράγματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν, σημαίνει ότι είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει κοινό χρέος.
 
Τα χρήματα δόθηκαν σε συγκεκριμένους ολιγάρχες χωρίς καμία αναπτυξιακή ώθηση, χρήματα που θα πάνε χαμένα, το βλέπετε διακόσιες εταιρείες τα πήρανε που θα τα παίρνανε έτσι κι αλλιώς, με στόχο την εξαγωγή τεραστίων προσόδων για τις ίδιες και την ενίσχυσης της μονοπωλιακής και ολιγοπωλιακής θέσης τους κόντρα στο 99 τοις εκατό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτή τη χώρα. Είναι διεφθαρμένο όλο το σύστημα, όλα αυτά τα χρήματα δεν υπήρχε λόγος να διοχετευτούν μέσα από τις 4 συστημικές τράπεζες, που έχουν παράδοση να μην δανείζουν επιχειρήσεις μικρομεσαίες ή με δυναμική αλλά τα δίνουν στους γνωστούς πέντε ολιγάρχες αυτής της χώρας.
 
Αυτό το πράγμα δεν μεταρρυθμίζεται. Δεν είναι δυνατόν να διασωθεί.
Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη στη Βουλή και συνεχίζουμε και σήμερα, έχουμε επιβεβαιωθεί πλήρως, το λένε κι οι ίδιοι πλέον στις Βρυξέλλες και στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Ήταν ένας από τους λόγους που δε μπορεί πια η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταγωνιστεί τον νόμο IRA του Biden στις ΗΠΑ, βλέπετε ότι μεγάλες επιχειρήσεις από την Ευρώπη αποδρούν και πηγαίνουν στις ΗΠΑ , γιατί το ταμείο ανάκαμψης δομήθηκε λάθος, δομήθηκε για πολύ λίγους ολιγάρχες.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται στα βράχια, στηρίζεται σε βιομηχανικά καρτέλ της Γερμανίας που έχουν ήδη καταρρεύσει.  Η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει , έχει μείνει πίσω τεχνολογικά, σε πράσινη ενέργεια, είναι ανύπαρκτη γεωπολιτικά, η ακροδεξιά ανεβαίνει. Έχουμε κι έναν Μισέλ ανεκδιήγητο που ζητάει επένδυση στην άμυνα. Η ΕΕ καταρρέει.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε στην Ευρωβουλή
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δομημένη σε ένα μεγάλο καρτέλ από τη δεκαετία του πενήντα και μετά , που θεμελιώνεται πάνω στο βιομηχανικό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο έχει καταρρεύσει. Η Ευρώπη καταρρέει, γεωπολιτικά είμαστε ανύπαρκτοι, άνοδος της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και ένας Πρόεδρος ΕυρωπαΙκού Συμβουλίου, ο ανεκδιήγητος κ. Μισέλ που λέει ότι αφού αποτύχαμε επενδυτικά, να επενδύσουμε στην άμυνα, λες και μπορεί η Ευρώπη να φτιάξει αντίστοιχο βιομηχανικό στρατηγικό σύμπλεγμα με της Αμερικής. 
Η Ευρωβουλή δεν πληροφορείται καν για τις μεγάλες αποφάσεις που παίρνονται,  για παράδειγμα το ταμείο ανάπτυξης δεν συζητήθηκε ποτέ. Αφου είχε γίνει η μοιρασιά το περάσανε από την Ευρωβουλή. 
Ζητάμε όμως την ψήφο σας διότι το ΜέΡΑ25 ως Ενωτική πρωτοβουλία θα εκμεταλλευτεί το βήμα της Ευρωβουλής και θα απευθυνθεί μέσα από αυτό σε όλους τους Ευρωπαίους που υποφέρουν, τα θύματα της κοινοτικής κρίσης. Ένα βήμα μέσα από το οποίο εμείς θα πούμε την αλήθεια και ελπίζουμε αυτή να διαχυθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ιερή υποχρέωση να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, από ένα καρτέλ που τρέχει στην ΕΕ και την έχει οδηγήσει στα βράχια.
 
Για την κλιματική αλλαγή
 
Πρόκειται για ένα αλισβερίσι που δε θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής , ούτε θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ενστερνιστεί τον θατσερισμό εδώ και είκοσι χρόνια, έχει αποφασίσει ότι δε θα έχουμε ενιαίο σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας, αλλά θα έχουμε ενιαία αγορά στη βάση αυτών των χρηματιστηρίων ενέργειας που βασίζονται στο Άμστερνταμ. Στην κάθε χώρα υπάρχει ένα μικρό καρτέλ , εδώ είναι πέντε ολιγαρχες, στην Ιταλία είναι 4, στη Γαλλία είναι λιγότεροι γιατί εκεί έχουν κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα, αποφασίζουν τι θα γίνει. Αν το δείτε συνολικά, είναι μία τεράστια αποτυχία της Ευρώπης. Αποτυγχάνουμε να κοιτάξουμε την Ευρώπη σαν σύνολο και να πούμε τι ενέργεια θέλουμε, πώς θα γίνει η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, πού θα παράγεται η ηλιακή ενέργεια, πού η αιολική; Πώς θα διαχέεται αυτή η ενέργεια; 
 
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι υπερπλεονασματική, από το 2019-20 στη διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. είχαμε καταθέσει ένα μοντέλο αναπτυξιακό, την πράσινη βιομηχανική ανάσα της Ελλάδας.
 
Για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα
 
Δεν φτιάξανε ευρωομόλογα για να σώσουν την Ευρώπη και να τη βάλουν σε μία πορεία πραγματικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τώρα μιλάνε για ευρωπαϊκό στρατό; Είναι δυνατόν;
Έστω ότι υπάρχει, ποιος θα αποφασίσει να στείλει τον στρατό αυτό στον πόλεμο; Ο κ. Σολτς; Ο κ. Τουσκ; Ο κ. Μακρόν; Πχ αύριο υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία για Ουκρανία, ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη;
Όταν δεν έχεις δυνατότητα εκπροσώπησης, δεν έχεις ευρωομόλογα, τα οποία για να γίνουν χρειάζονται ομοσπονδοποίηση, θα έχεις κοινό στρατό;
Αυτά θα έλεγα στην Ευρωβουλή, θα έλεγα στην κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μισέλ, έχετε χάσει τα μυαλά σας; Μιλάτε για κοινό στρατό, κοινή αμυντική πολιτική όταν τόσα χρόνια χάνετε κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσετε τους θεσμούς που μπορούν να σηκώσουν κοινό χρέος, κοινές αμυντικές πολιτικές, κοινό στρατό, κοινή υγεία κτλ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο