Ν. Βογιατζίδης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Ο τρόπος λειτουργίας των Λιπασμάτων Καβάλας αποβαίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων

Συνεντεύξεις - videos
12 Ιούν, 2021

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για τις ομαδικές απολύσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιό τους. Για τον αγώνα που διεξάγουν χρόνια τώρα, μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς», ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης:

Από το 2016 βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αναδείξουμε όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας. Έχουν στηθεί όλο αυτό το διάστημα μια σειρά από παρένθετες εταιρείες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και οι οποίες δημιουργούν χρέη απέναντι στο δημόσιο. Αυτές οι εταιρείες λειτουργούν το εργοστάσιο εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και εις βάρος των εργαζομένων. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε μια βιομηχανία αυτού του είδους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Λόγω της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς του κ. Λαυρεντιάδη, για εμάς ήταν μονόδρομος να έρθουμε να διαμαρτυρηθούμε έξω από το υπουργείο Εργασίας, στήνοντας σκηνές, και χωρίς την πρόθεση να αποχωρήσουμε αν δεν γινόταν κάποια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, όταν ήταν στην αντιπολίτευση περιέγραφε πολύ σωστά την κατάσταση που επικρατεί στα Λιπάσματα Καβάλας.

Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο έχουν απομείνει 133 μόνιμοι εργαζόμενοι, για τους οποίους έρχονται απολύσεις μέσα από μια διαδικασία-παρωδία, χωρίς να μας παρουσιάζεται ούτε ένα οικονομικό στοιχείο εκ μέρους της εργοδοσίας. Μας οδηγούν σε ομαδικές απολύσεις, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση, που ορίζει άλλωστε και ο νόμος.

Αυτή η κινητοποίηση, μαζί με το κύμα συμπαράστασης που είχαμε, έφερε αποτελέσματα και συναντηθήκαμε την Πέμπτη με τον υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει πίεση για να επανέλθουμε στις θέσεις εργασίας μας και αναγνώρισε όσα έλεγε για τον κ. Λαυρεντιάδη πριν αναλάβει τον κυβερνητικό θώκο.

Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν μας καλύπτει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας αν δεν έχουμε απτά αποτελέσματα. Αν η συνάντησή μας έγινε μόνο για να αποχωρήσουμε, τότε η αντίδρασή μας θα είναι ακόμη πιο σφοδρή και δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο αποτέλεσμα, εκτός από την επιστροφή στην εργασία μας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο