Μ. Κριθαρίδης: Τα φαιδρά επιχειρήματα του κ. Χατζηδάκη και της Κυβέρνησης για το εργασιακό τους νομοσχέδιο

Αναδημοσιεύσεις
12 Ιούν, 2021

Μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα των μνημονίων; Πολύ δύσκολα, όπως και γενικότερα δεν μπορεί να προστατευτεί εύκολα το εργασιακό κεκτημένο εντός του καπιταλιστικού συστήματος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κόσμος της εργασίας πρέπει να σταυρώσει τα χέρια του περιμένοντας μια δήθεν προοδευτική Κυβέρνηση σαν αυτή που θα έσκιζε και τα μνημόνια ή την επανάσταση.

Η Αριστερά, είναι πραγματική Αριστερά όταν από την μία οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο και από την άλλη συνδράμει και βοηθάει την κοινωνία από σήμερα στην πάλη της για την πραγμάτωση του. Δεν πιστεύει ούτε σε αναθέσεις, ούτε σε μεσσίες, ούτε και περιμένει απλώς την μετά τον καπιταλισμό ζωή.

Η απάντηση μας λοιπόν, σε όλα όσα αναμασά καθημερινά ο φερόμενος ως Υπουργός Εργασίας, πρέπει να είναι άμεση, δυναμική και πρέπει να ξεμπροστιάζει τη γελοιότητα, τον κυνισμό και την χυδαιότητα της άρχουσας τάξης που στοιχίζεται πίσω από τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Μητσοτάκη.

Μας λένε για παράδειγμα ότι ο εργαζόμενος μπορεί μόνος του, ισότιμα, να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη του και να διευθετήσει τόσο τον χρόνο εργασίας του, όσο και μια σειρά από όρους της σύμβασης εργασίας του. Λένε δηλαδή και ισχυρίζονται πως πιστεύουν ότι ένας εργαζόμενος ή μία εργαζόμενη, μπορεί να επιβάλει με 20% ανεργία και στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και την γνωστή καλπάζουσα εργοδοτική αυθαιρεσία, τους όρους τους στον εργοδότη τους!

Προφανώς κανένας σοβαρός άνθρωπος, που έχει δουλέψει έστω και μία μέρα στην καπιταλιστική τους και μνημονιακή πλέον, αγορά εργασίας -σε αντίθεση με τον φερόμενο ως Υπουργό Εργασίας που δεν το έχει κάνει ποτέ στη ζωή του- δεν θα πιστέψει ότι θα στέλνει ένα μήνυμα στον εργοδότη του να δουλέψει μια βδομάδα 4 μέρες και να πάει τριήμερο και ότι αυτός θα του απαντήσει «με τις ευχές μου».

Η φαιδρότητα όμως, η χυδαιότητα και ο κυνισμός τους δεν σταματάει εκεί.

Το άλλο φοβερό και τρομερό τους «επιχείρημα», είναι πως στην αγορά εργασίας δεν ισχύει τίποτα, ούτε οχτάωρα τηρούνται, ούτε υπερωρίες πληρώνονται, ούτε νόμιμες άδειες, αποζημιώσεις και μισθοί λαμβάνονται. Και ποια είναι η λύση σε αυτό σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη, «αριστεία» του επιτελικού τους κράτους; Η επισημοποίηση και νομιμοποίηση αυτών των πρακτικών!

Πώς λύνουν δηλαδή το πρόβλημα στο οποίο φέρουν και ευθύνη βέβαια με την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών; Νομιμοποιούν το παράνομο και πλέον εργοδοτική αυθαιρεσία δεν υπάρχει! Ε δεν υπάρχουν! Για να υπάρχουμε όμως όλες, όλοι και όλα εμείς την επόμενη μέρα, πρέπει να τους απαντήσουμε ηχηρά.

Μιχάλη Κριθαρίδης – Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα political.gr στις 10/06/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο