ΜέΡΑ25 Κρήτης: Στα Χανιά προτιμάμε τα λύματα από τις Caretta Caretta

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιαν, 2023

Όταν η περιβαλλοντική αυθαιρεσία ξεπερνά κάθε φαντασία

Ακούγεται εξωφρενικό να μιλάμε για αντλιοστάσιο και δεξαμενές λυμάτων σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες των Χανίων και μάλιστα σε τόπο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.

Θα μας κοιτούσαν περίεργα αν λέγαμε σε οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντικά ευαίσθητη χώρα ότι δεν βρήκαμε πουθενά αλλού για να περάσουμε τους αγωγούς των λυμάτων παρά μόνο μέσα από έναν τόπο που θα έπρεπε να είναι αυστηρά προστατευόμενος θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τα σπάνια είδη (χελώνες, κρινάκια) όσο και τους επισκέπτες.

Κι όμως στην Ελλάδα και στον Δήμο Χανίων χρειάζεται να δώσουμε μάχες για τα αυτονόητα. Χρειάζεται να πείσουμε πως το «αδειοδοτημένο» έργο του βιολογικού στην παραλία της Παχειάς Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου, ακόμα και αν πήρε την άδεια, δεν είναι δυνατόν να πληροί τις περιβαλλοντικές προβλέψεις για μια τόσο εξωφρενικά ασύμβατη εγκατάσταση. Πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετείται στην παραλία δεξαμενή λυμάτων επιφανείας 150τ.μ. και βάθους 6 μέτρων μαζί και με αντλιοστάσιο.

Και είναι τουλάχιστον προκλητικό ο Δήμος Χανίων να προχωρά το έργο αγνοώντας την εκκρεμή προσφυγή των κατοίκων που εκδικάζεται τον προσεχή Απρίλιο, έστω και αν δεν εγκρίθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Αν δηλαδή τον Απρίλιο το δικαστήριο κρίνει ότι κακώς τοποθετήθηκαν τα αντλιοστάσια λυμάτων στην παραλία, τότε ο Δήμος θα αναστρέψει την καταστροφή;

Τέλος είναι δείγμα αυταρχισμού η τρομοκράτηση των κατοίκων με τη συνέχιση εργασιών υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής «φρουράς» την ώρα που οι αντιδράσεις πληθαίνουν καθημερινά.

Για το θέμα έχει ήδη υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης. Τα ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στον αγώνα των περισσότερων από 5.000 κατοίκων του Σταυρού Ακρωτηρίου που δυστυχώς χρειάζεται κάθε μέρα να παλέψουν για τα αυτονόητα.

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο