Μάριος Λώλoς: «Αν κρίνω από τη χθεσινή λογοκρισία, μάλλον κάνουμε καλά τη δουλειά μας»

Συνεντεύξεις - videos
02 Μαρ, 2021

«Είμαι 30 χρόνια φωτορεπόρτερ. Τέτοιο πράγμα δε μου έχει ξανατύχει, από καμμία εφημερίδα ή Μέσον, να μου λογοκρίνουν φωτογραφίες.»

Τα λόγια ανήκουν στο Μάριο Λώλο, επαγγελματία φωτορεπόρτερ. Η παρουσία του στην πρώτη γραμμή των γεγονότων τον ειχε κάνει ήδη στόχο μιας παρ΄ολίγον θανάσιμης επίθεσης από τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, τον καιρό που τα Μνημόνια έπρεπε να περάσουν ει δυνατόν πάνω από τα πτώματα των αντιστεκόμενων, και η καταγραφή και μόνο των αντιδράσεων θεωρούταν ήδη «εχθρική ενέργεια» για άλλο ένα καθεστώς που ήξερε πολύ καλά ότι ισχύς του ήταν μόνο οι ασπίδες και τα κλόμπ των ΜΑΤ.

Αυτές τις μέρες ο Μάριος Λώλος ζει από πρώτο χέρι την επανάληψη της προσπάθειας φίμωσης της πληροφορίας που οφείλει να προσφέρει στους πολίτες. Μιλώντας στο radiomera και τη Μπούλικα Μιχαλοπούλου περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκαν από άντρες των ΜΑΤ οι φωτορεπόρτερ που κάλυπταν συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Ακόμα χειρότερη είναι η λεπτομέρεια ότι η επίθεση έγινε αφ’ότου είχε τελειώσει η συγκέντρωση και είχαν αποχωρήσει οι αλληλέγγυοι. Ο Μάριος Λώλος εξήγησε ότι αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τότε που ο κ. Χρυσοχοϊδης εξήγγειλε «ασφαλή περιοχή» για τους φωτορεπόρτερ σε κάθε συγκέντρωση, αποδεικνύοντας και για τους πιο καλόπιστος την πραγματική στόχευση της ρύθμισης: όχι να προσφέρει προστασία στους φωτορεπόρτερ από συμπλοκές, αλλά να προσφέρει προστασία στις αστυνομικές δυνάμεις από τους «αδιάκριτους» φακούς.

«Κι επειδή εμείς δε μπαίνουμε σε κουτάκι, μπήκε σε εφαρμογή το επόμενο κουτάκι, να μας κατεβάζουν τις φωτογραφίες από τα social media” συνέχισε ο Μάριος Λώλος, αναφερόμενος στο μαζικό κατέβασμα φωτογραφιών που απεικόνιζαν τη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας. Ο φωτορεπόρτερ απαρίθμησε μια σειρά συναδέλφων του, που όπως κι ο ίδιος, είδαν το φωτορεπορτάζ τους να εξαφανίζεται από κάποιο «μαγικό χεράκι» λογοκρισίας. ¨Σύμφωνα με την πλατφόρμα του facebook, λοιπον, η χθεσινή συγκέντρωση δεν υπήρξε, και όλες αυτές οι χιλιάδες συγκεντρωμένων ήταν μάλλον ηθοποιοί», σχολίασε ο κ. Λώλος, προσθέτοντας ότι είναι πεδίον δώξης λαμπρό για τα δημοσιογραφικά σωματεία να απαιτήσουν να μπουν κανόνες στην εταιρεία που έχει επιφορτιστεί να ελέγχει τις αναρτήσεις του facebook.

«Οι φωτορεπόρτερ είμαστε ένας κλάδος σε καθεστώς μόνιμης εξαίρεσης, μάλλον γιατί είμαστε απείθαρχοι» κατέληξε ο Μάριος Λώλος. «Και αν κρίνω από τη χθεσινή λογοκρισία, μάλλον κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο