Μαρία Απατζίδη: Ως ΜέΡΑ25 μεμφόμαστε όλο το μνημονιακό τόξο, δεν θέλουμε να αντικατασταθεί ένα ολιγαρχικό καθεστώς από ένα άλλο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιαν, 2022

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτές τις ημέρες, αποκαλύφθηκε μια αλήθεια. Αυτό που αποκάλυψε η σφοδρή κακοκαιρία που ονομάστηκε «Ελπίδα», είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι καλύτερος από τον δημόσιο. Και ήρθε ο χιονιάς μαζί με την ακρίβεια και την πανδημία, για να καταρρίψουν το φρικτό ψέμα της παρούσας κυβέρνησης. Αλλά και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων που ξεπούλησαν τα πάντα χωρίς ντροπή. Το ψέμα ότι δήθεν πρέπει να αποδώσουμε τις δομές του δημοσίου σε ιδιώτες. Που δήθεν τα καταφέρνουν καλύτερα. Τι είδαμε όμως και στις τρεις περιπτώσεις;

Στην πανδημία είδαμε τους ιδιώτες κλινικάρχες να μη «λερώνονται» με τον κορονοϊό Κόβιντ-19.

Σε μια περίοδο που οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας του Δημοσίου έδιναν μάχες έως εσχάτων με τεράστια σωματική και ψυχική εξάντληση,
για να σώσουν ζωές. Η κυβέρνηση έκανε τα δημόσια νοσοκομεία μονοθεματικά. Για να ωθήσει τη λοιπή νοσηρότητα στις κόβιντ-φρι ιδιωτικές κλινικές. Οι οποίες κλινικές απερίσπαστες κερδοφόρησαν χυδαία πάνω στη θυσία των γιατρών και νοσηλευτών του δημοσίου και πάνω στις απώλειες όλου του ελληνικού λαού.

Στην ακρίβεια τι είδαμε;

Είδαμε τα καρτέλ των σουπερμάρκετ και τα καρτέλ του ηλεκτρικού ρεύματος να κάνουν πάρτι ανατιμήσεων. Με τιμές πολύ πάνω από την αύξηση κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. Χάριν του χρηματιστήριου ενέργειας.

Και έρχεται ως τρίτη και χαριστική βολή ο χιονιάς.

Την ίδια ώρα που οι δήμοι προσπαθούσαν να κρατήσουν τους δρόμους ανοικτούς, οι ολιγάρχες που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, όπως η Αττική Οδός, δεν φρόντισαν να δουλέψουν τα εκχιονιστικά. Δεν απεγκλώβισαν τους οδηγούς.

Είναι μόνο ανικανότητα; Σίγουρα είναι και ανικανότητα.

Αλλά πάνω απ’ όλα είναι ότι οι συνθηκολογημένες με την Ολιγαρχία και τους Δανειστές κυβερνήσεις από το 2010 έχουν παραδώσει και παραδίδουν ακόμη σε συγκεκριμένες εταιρείες τους σημαντικούς δρόμους ως μονοπώλιο. Οπότε οι ολιγάρχες δεν έχουν κανέναν λόγο να ξοδέψουν έστω κι ένα Ευρώ για να λειτουργήσουν τα εκχιονιστικά. Ή για να απεγκλωβίσουν οδηγούς. Πολύ απλά γιατί ο σκοπός των ιδιωτών είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους και όχι η κοινή ωφέλεια.

Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι η πραγματική ελπίδα θα έρθει μόνο αν βγάλουμε τα διδάγματα από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Και το δίδαγμα είναι ότι στον καλό καιρό οι ολιγάρχες βγάζουν αμέτρητα λεφτά από πανάκριβα διόδια.

Στην κακοκαιρία, επειδή έχουν τη δύναμη του μονοπωλίου, αφήνουν τους οδηγούς να υποφέρουν. Γιατί πολύ απλά μπορούν. Ναι, γιατί μπορούν να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για εκχιονιστικά. Αφού πάντα θα υπάρχει ένας πρόθυμος πρωθυπουργός να διαμεσολαβεί υπέρ τους.

Ας μη γελιόμαστε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία και εμείς ως ΜέΡΑ25 μεμφόμαστε, είναι και ανίκανη. Αλλά είναι και κάτι χειρότερο: Είναι ένοχη!
Γιατί οδηγεί σε μία προγραμματισμένη και προσχεδιασμένη αποτυχία το Δημόσιο, σε όλους τους τομείς, βλέπε υγεία, υπηρεσίες και δίκτυα. Ώστε να τα ωθήσει στην ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία από τους ολιγάρχες. Για να γίνει η κακοκαιρία «Ελπίδα» όντως ελπίδα, πρέπει να συνδεθεί με την αλήθεια.

Και η αλήθεια που ως ΜέΡΑ25 θα σας υπενθυμίζουμε ξανά και ξανά, είναι η αλήθεια που αναδύθηκε αυτές τις τελευταίες μέρες:
Ότι οι ολιγάρχες στην Ελλάδα είναι παρασιτικοί, κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες.

Και η ελπίδα θα έρθει μόνο αν επανεθνικοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι θεμελιώδεις υποδομές, υπηρεσίες, δίκτυα και αγαθά κοινής ωφελείας. Που αυτή τη στιγμή καταστρέφονται στα χέρια των παρασιτικών ολιγαρχών.

Ναι, μεμφόμαστε την κυβέρνηση.

Όμως πρέπει να θέσουμε στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα. Ποια είναι η ελπίδα αυτής της χώρας; Να φύγουν αυτοί οι ολιγάρχες και να αντικατασταθούν από άλλους ολιγάρχες; Να φύγει μια δεξιά κυβέρνηση ολιγαρχών και να έρθει μια δήθεν αριστερή,
μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση ολιγαρχών; Δυστυχώς, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου. Είτε είναι στον κύριο Λάτση, είτε στην Άκτωρ, είτε στην ΤέΡΝΑ.

Είχατε απαξιώσει τα τραίνα μας. Τα οποία τελικά δώσατε σε μια εταιρεία, που στην Ιταλία τελεί υπό πτώχευση! Και τα αεροδρόμια τα είχατε δώσει. Πώς θέλετε ο ελληνικός λαός να σας εμπιστευθεί δεύτερη φορά; Έχετε το αφήγημα ότι όλα αυτά τα απαιτούσε η τρόικα και τα δώσατε με βαριά καρδιά. Ξεπερνώντας τις αυταπάτες σας όπως δηλώσατε μετά τη συνθηκολόγηση. Τώρα, όμως έχει έρθει η στιγμή της αλήθειας.  Το 2024 λήγει η σύμβαση με την Αττική Οδό. Τι θα κάνετε τότε συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Οπότε ναι, μεμφόμαστε μία κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά δίνει εντολή να μη γίνεται τίποτα προληπτικά. Και απλώς εκ των υστέρων δίνει αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους με τρόπο τελείως εξωθεσμικό σαν φεουδάρχης σε υποτελή μέσω των βασσάλων του. Αποζημιώσεις που οι ολιγάρχες θα τις πάρουν πίσω μέσω του γνωστού τεχνάσματος των διαφυγόντων κερδών.

Καταγγέλλουμε μία κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που πεθαίνουν 23.000 συνάνθρωποί μας,
δεν δίνει λεφτά για ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Αλλά δίνει 4,88 εκατομμύρια Ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ της Αττικής Οδού για διαφυγόντα κέρδη. Κατηγορούμε μια κυβέρνηση η οποία έχει ανακαλύψει ένα λεφτόδεντρο πολλών εκατομμυρίων για τη Φράπορτ,
την Ετζίαν και την Ενερτζίαν Όιλ.

Δυσπιστούμε σε μια κυβέρνηση όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει απευθείας συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ της Αττικής Οδού, κύριο Γεώργιο Μυλωνογιάννη. Ο οποίος, όλως τυχαίως, είναι και νομικός σύμβουλος του ίδιου πρωθυπουργού από το καλοκαίρι του 2019. Όπως δηλώνει στο βιογραφικό της δικηγορικής εταιρείας του.

Αποδοκιμάζουμε μια κυβέρνηση, η οποία μοιράζει διχίλιαρα για να πνίξει το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα: Επανεθνικοποίηση τώρα κάθε υποδομής, κάθε δικτύου! Γιατί ο ιδιωτικός τομέας δομικά, εγγενώς αποτυγχάνει στη διαχείρισή τους. Ακριβώς επειδή δεν τα διαχειρίζεται με γνώμονα την κοινή ωφέλεια, αλλά το μετοχικό κέρδος!

Ναι, Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για όλους αυτούς τους λόγους! Επειδή, όμως, όλο το μνημονιακό τόξο, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προφανώς δεν μπορεί να πει μαζί μας την ίδια πρόταση: Δηλαδή την επανεθνικοποίηση ΤΩΡΑ κάθε υποδομής και κάθε δικτύου.

Μεμφόμαστε όλο το μνημονιακό τόξο. Γιατί ως ΜέΡΑ25 δεν θέλουμε να αντικατασταθεί ένα ολιγαρχικό καθεστώς από ένα άλλο.

Θέλουμε τη ρήξη με την ολιγαρχία, για να γίνει η αλήθεια που αποκάλυψε η «Ελπίδα» ελπίδα για ένα δημοκρατικό μέλλον.
Σας ευχαριστώ!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο