Φωτεινή Μπακαδήμα: Το ΜέΡΑ25 μέμφεται την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία που σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές κατορθώνει να αγοράζει τα πάντα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιαν, 2022

Ευχαριστώ κ Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεύτερη μέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης με αφορμή αλλά όχι μοναδική αιτία την πλήρη παράλυση που είδαμε να φέρνει η Ελπίδα πριν λίγες μέρες.

Καταρχήν ας είμαστε ειλικρινείς, προς τους εαυτούς μας και, κυρίως, προς τους πολίτες η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ», η οποία και αποτέλεσε τη δεύτερη διαδοχική χιονόπτωση στην Αττική μετά την περσινή «Μήδεια» – είχε προβλεφθεί εγκαίρως με απόλυτη ευστοχία, τόσο ως προς τον χρόνο που θα «χτυπήσει», όσο κι ως προς την ένταση των φαινομένων.

Αντί, όμως, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, τι είδαμε;

Την Ελπίδα να γίνεται απόδειξη της συνειδητής απόσυρσης του Κράτους από τον ρόλο του ως παρόχου υπηρεσιών και ως προστάτη των πολιτών αυτής της χώρας.

Είδαμε για πολλοστή φορά την ατομική ευθύνη να υποκαθιστά στη ρητορική των κυβερνώντων την Πολιτεία.

Η παντελής έλλειψη συνεννόησης και η ολοκληρωτική έλλειψη έστω και του παραμικρού πλάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κάθε νοήμων άνθρωπος περίμενε, φάνηκαν από τις τραγικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην Αττική Οδό, με πλήθος οδηγών να έχουν εγκλωβιστεί για πάρα πολλές ώρες γεγονός που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους μιας και οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδιαίτερα αντίξοες, με τους συμπολίτες μας να παραμένουν χωρίς νερό, με περιορισμένα καύσιμα, και, δυστυχώς, με την Πολιτεία απούσα.

Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι στον πιο ακριβό, ως προς τα τέλη διοδίων, δρόμο, ο οποίος βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της πρωτεύουσας.

Λίγες ώρες μετά, περίπου 5, ο αρμόδιος Υπουργός εδέησε να παρέμβει για να μας ενημερώσει πως δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση, ευθύνη που βαραίνει τη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία δεν είχε καμία πρόβλεψη για τον απαραίτητο εξοπλισμό (εκχιονιστικά, αλατιέρες κλπ.) και πως με δική του πρωτοβουλία θα ζητήσει ευθύνες.

Να σημειώσουμε, πως, φυσικά, δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να διαπιστώνει προβλήματα αλλά να φροντίζει να λύνονται με την πρώτη εμφάνισή τους.

Όμως, αυτά για την κυβέρνηση της Μητσοτάκης ΑΕ, προφανώς, είναι «ψιλά γράμματα» καθώς για ακόμη μια φορά είδαμε την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης με συνέντευξη τύπου του αρμόδιου Υπουργού και αρκετών συναρμόδιων Υφυπουργών οι οποίοι τον πλαισίωσαν για να αναφερθούν σε θέματα των δικών τους χαρτοφυλακίων.

Εκ των πραγμάτων εξίσου επικοινωνιακή κίνηση κρίνεται το ζήτημα της οριζόντιας αποζημίωσης των 2000€ από την εταιρεία που διαχειρίζεται την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ για κάθε εγκλωβισμένο ΙΧ «με εντολή του Πρωθυπουργού» αλλά και οι παραινέσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών περί αγωγών κατά της διαχειρίστριας εταιρείας.

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο τα προβλήματα στην Αττική Οδό, ούτε η μετάθεση ευθυνών σταμάτησε εκεί, με βασικούς δρόμους όπως η Κηφισίας, η Μεσογείων, η Κατεχάκη να κλείνουν και να παραμένουν κλειστές για ώρες, επιτρέψτε μου να πω και μέρες.

Η προδιαγεγραμμένη αποτυχία απέδειξε για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια των κρατικοδίαιτων ιδιωτών/ολιγαρχών που όλο το Μνημονιακό Τόξο προωθεί έναντι οτιδήποτε δημόσιου.

Για ακόμη μια φορά φάνηκε περίτρανα πως τα δημόσια αγαθά πρέπει να λειτουργούν ως τέτοια.

Όσο όμως τα κόμματα των Μνημονίων συνεχίζουν να χτυπούν στην πλάτη τους ιδιώτες άντε και να τους ζητούν καμιά φορά επικοινωνιακές αποζημιώσεις θα έχουμε πλημμύρες με τις βροχές, κλεισμένους δρόμους και προβλήματα με τα χιόνια και φωτιές το καλοκαίρι.

Το ΜέΡΑ25, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν στέκεται στη διαχείριση των ιδιωτικοποιημένων δομών, για εμάς το ζήτημα είναι δομικό, η κρατικοδίαιτη ολιγαρχία που νέμεται τη χώρα και σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, μέσω της απορρύθμισης, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης των πάντων που αυτοί επιβάλλουν, κατορθώνει να αγοράζει με την επίφαση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας τα πάντα.

Το ΜέΡΑ25 αυτή τη δομή μέμφεται, αυτό τον φαύλο κύκλο μέμφεται, αυτή την ολιγαρχία μέμφεται, με την οποία όλα τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συναγελάζονται.

Εμείς τασσόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε απέναντί της.

Γι’ αυτό και η ψήφος μας αύριο θα είναι μομφή προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κατά της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας.
Ευχαριστώ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο