Μ. Κριθαρίδης στο Documento: Ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας συνεχίζει, σειρά έχει το ασφαλιστικό

Αναδημοσιεύσεις
30 Ιούν, 2021

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο «ΣΕΒman», κατά ένα πολύ εύστοχο σκίτσο που κυκλοφόρησε, ή άλλως ο «Σούπερμαν» της ολιγαρχίας και της τρόικας, ο κ. Χατζηδάκης, ένας άνθρωπος που έχει επιτελέσει με «επιτυχία» μια σειρά από ειδικές αποστολές της ολιγαρχίας (Ολυμπιακή, ΔΕΗ, συντάξεις και τώρα εργασιακό), ισοπέδωσε και τα ερείπια των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων είχαν απομείνει ύστερα από έντεκα χρόνια μνημονίων. Ερχεται τώρα να διαλύσει πλέον και κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις – προς το παρόν.

Οι «διαρροές» για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, του λεγόμενου «ατομικού κουμπαρά» (μιας και αρέσκονται γενικά σε καθετί ατομικό, βλ. σχετικά και «ατομική ευθύνη»), δηλαδή του μοντέλου Πινοσέτ όπως το είχε άλλωστε πράγματι και στο προεκλογικό της πρόγραμμα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, θα οδηγήσουν πέραν των άλλων και σε μια νέα μεγάλη τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων στα δημόσια οικονομικά, για τα οποία δήθεν κόπτεται κιόλας η κυβέρνηση.

Αυτό γιατί το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, σε αντίθεση με το αναδιανεμητικό και τις αρχές της «διαγενεακής αλληλεγγύης», πρεσβεύει κι αυτό ένα δόγμα ατομισμού το οποίο πετάει εκτός των προβλέψεών του τους σημερινούς συνταξιούχους. Ετσι εκεί που τώρα η σημερινή εργαζόμενη γενιά μέσω των εισφορών της χρηματοδοτεί τις σημερινές συντάξεις, με το νέο σύστημα οι επικουρικές –για αρχή– που δίνονται τώρα θα βρίσκονται εντελώς στον «αέρα», μιας και οι σημερινοί εργαζόμενοι θα χρηματοδοτούν τον «κουμπαρά» τους.

Πέρα όμως από τέτοια «δημοσιονομικής φύσης» ζητήματα, τα όσα αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, όπως μάθαμε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μας πηγαίνουν και σε ένα άλλο αμαρτωλό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Οι «ατομικοί κουμπαράδες» των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε διάφορα χαρτοφυλάκια ανάλογα με το ρίσκο που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος, δημιουργώντας μια νέα στρατιά «επενδυτών» και παίζοντας ουσιαστικά για άλλη μια φορά στα ζάρια του χρηματιστηρίου τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό φυσικά μας παραπέμπει ευθέως στις εποχές όπου ακόμη και πριν από τα μνημόνια κάποιοι έπαιζαν στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά και όχι μόνο των ασφαλιστικών ταμείων, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων σε αυτά, τις οποίες βεβαίως κλήθηκαν στη συνέχεια οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι να καλύψουν και πάλι ως δήθεν συνδαιτυμόνες στο «μαζί τα φάγαμε» που ακούγαμε χυδαία από τους ίδιους τους κυβερνώντες που τότε έδωσαν αυτές τις «δυνατότητες»!

Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγείρονται όμως ευθέως και σαφώς ακόμη και συνταγματικά ζητήματα, αφού με την παροχή κινήτρων που εξαγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου, για όλους όσοι επιλέξουν το κεφαλαιοποιητικό αντί του αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος θα υπάρξει παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας που διέπει την κοινωνική ασφάλιση.

Βέβαια εδώ, πέραν όλων αυτών των πολύ σοβαρών και συγκεκριμένων ζητημάτων, η βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η ίδια η ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε με την είσοδο ιδιωτών, με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και την περαιτέρω καλλιέργεια του ατομισμού στην κοινωνία να δημιουργηθούν εκείνες οι ιδεοληπτικές προϋποθέσεις για το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Απέναντι λοιπόν σε αυτήν τη νέα λαίλαπα που θα οδηγήσει άμεσα και σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τίποτε και δεν θα σταματήσει σε καμία από τις απορρυθμίσεις που σχεδιάζει ευρύτερα και με δεδομένο το πέμπτο μνημόνιο που είναι όλο και πιο κοντά, όταν ήδη οι διάφοροι ESM και οι εκπρόσωποι της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού ξεκινούν να στέλνουν τα μηνύματά τους. Γι’ αυτό πρέπει εμείς με παλλαϊκή συστράτευση, με ενότητα για τη ρήξη τόσο με τις πολιτικές του «ευρωιερατείου» όσο και με τις πολιτικές της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, που η ΝΔ με ζήλο υπηρετεί, να αντιπαλέψουμε κι αυτή την αθλιότητα.

Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25

Πηγή: documentonews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο