Λύση στο πρόβλημα της Στέγης εδώ και τώρα με περιορισμούς στο Airbnb και σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Αυγ, 2022

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας, που μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και πανδημίας έχουν να αντιμετωπίσουν και μια δυσθεώρητη ακρίβεια, είναι τα ενοίκια και η στέγαση. Ένα πρόβλημα που επιτάθηκε βέβαια και με τις διάφορες πλατφόρμες και το λεγόμενο «gentrification». Ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες και οι φοιτητές και φοιτήτριες που ψάχνουν να βρουν στα μεγάλα αστικά κέντρα μια φοιτητική στέγη.

Στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου τον Φλεβάρη του 2012 με τον γνωστό ν. 4046 που ψηφίστηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και δεν υπάρχει πλέον στη χώρα μας καμία στεγαστική πολιτική, ασχέτως αν τώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τολμάει να μιλάει κιόλας για το πρόβλημα της στέγασης όταν το ίδιο σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε σε αυτό με τις πολιτικές του. Το ζήτημα όμως της κοινωνικής στέγης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κοινωνία, ιδιαίτερα τώρα που η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα κάθε νοικοκυριού.

Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και δεν εννοούμε απλώς επιδόματα ενοικίων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επανασύσταση του ΟΕΚ, εννοούμε το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει πραγματικά το κόστος της στέγης που είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης μέσα από το χτίσιμο, την οικοδόμηση σύγχρονων, οικολογικών κοινωνικών κατοικιών.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει να συσταθεί άμεσα ένας Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας που δεν υπάρχει σε αυτήν την χώρα -και είναι σκανδαλώδες που δεν υπάρχει- και ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης με παροχή στέγης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, η εκτεταμένη χρήση της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης (και υπομίσθωσης) «AirBnB» και συναφών εταιρειών, πέραν των φορολογικών ζητημάτων που προξένησε, έχει προκαλέσει ασύμμετρο πρόβλημα στο ύψος των μισθωμάτων και στη διαθεσιμότητα των μισθίων, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές των Αθηνών και της Ελλάδας εν γένει. Πέραν του γενικού προβλήματος της κατακόρυφης αύξησης του ύψους των μισθωμάτων, ειδικά ως προς τους φοιτητές και σπουδαστές που πρωτοεγκαθίστανται στην πόλη των σπουδών τους, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθίσταται προδήλως απαγορευτική. Το μέγεθος του προβλήματος απαιτεί άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Το ΜέΡΑ25, αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες, έχει καταθέσει σχετική τροπολογία με την οποία θεσπίζεται χρονικό όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης και όριο στον αριθμό των μισθίων τα οποία μπορεί ένας εκμισθωτής βραχυχρονίως να εκμισθώσει.

Συγκεκριμένα προτείναμε την εξής νομοθετική διάταξη: «Δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Ιουνίου κάθε ημερολογιακού έτους, καθώς και τριάντα (30) ημέρες κατά την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, με χρονική απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου μίσθωσης τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».

Με την νομοθετική αυτή ρύθμιση θα επέλθει η αποσυμφόρηση ενός προβλήματος, οι διαστάσεις του οποίου δεν νοείται να αντιμετωπίζουν την αδράνεια του νομοθετικού σώματος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο