Γ. Βαρουφάκης: Κύριε Μητσοτάκη διαλέγετε τον εξευτελισμό για να πείσετε ότι δεν είστε ένοχος, αλλά καταλήξατε και ένοχος και εξευτελισμένος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Αυγ, 2022

Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε ότι θα με ακούσετε πολύ προσεκτικά και με διαπέρασε μια ανατριχίλα και σκέφτηκα -ελπίζω άδικα- όχι όσο προσεκτικά ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη.

Εγώ, με τη σειρά μου, σας άκουσα πολύ προσεκτικά στην πρωτολογία σας. Μιλήσατε με έναν στόμφο που δεν συνάδει με τη σημερινή Ολομέλεια. Χρησιμοποιήσατε εκφράσεις του τύπου «δεν θα επιτρέψω η χώρα να γίνει αιχμάλωτη» και καθώς μιλούσατε, κατάλαβα ότι πρέπει να είστε ο μόνος στην Αίθουσα που δεν συνειδητοποιήσατε αυτό που συμβαίνει. Η πρωθυπουργία σας τελείωσε. Το project επανεκλογής του Μητσοτάκη στη βάση συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ –δεν το κρίνω, περιγράφω μία κατάσταση που νομίζω ότι είναι αντικειμενικά δεδομένη- τελείωσε.

Ήταν μια φούσκα η πρωθυπουργία σας, έσκασε σαν μία φούσκα. Δεν έχει καμία σημασία για ποιους θίξατε, τι συνέβη. Για το λαό, από τη μία μεριά, δεν έχει ειδικό βάρος ποιος είναι στην πρωθυπουργία και ποιος συντονίζει τη λεηλασία εκ μέρους των ολιγαρχών, αν η CVC έχει τη ΔΕΗ και έχει υπερκέρδη από τα υδροηλεκτρικά έργα, ποιος βάζει πλάτη στα σούπερ μάρκετ για να έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στο σούπερ μάρκετ της τελευταίας εικοσιπενταετίας –ψάξτε το αυτό, θα το βρείτε και από τον ΣΕΒ θα το βρείτε αυτό- πλάτη στα κόκκινα δάνεια τα οποία ξεπουλιούνται και όλα αυτά.

Μην ξεχνάμε ότι κάθε μνημόνιο ξεπαστρεύει και έναν Πρωθυπουργό και σε τελική ανάλυση δεν έχει και καμία σημασία αν θα είναι μονοκομματική, δικομματική, τρικομματική. Θυμάστε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν ο πρώτος που έβαλε στη χρεοδουλοπαροικία την Ελλάδα, εκπαραθυρώθηκε και ήρθε ο Παπαδήμος. Για τον ελληνικό λαό δεν είχε καμία σημασία, χειρότερα έγιναν τα πράγματα, ή τουλάχιστον δεν είχε καμία απολύτως διαφορά.

Όμως, στη δική σας περίπτωση, κύριε Μητσοτάκη, η αποκαθήλωσή σας θα φέρει μία ηθική και μία πολιτική ανακούφιση στην πλειοψηφία, γιατί αυτός ο λαός εκεί έξω δεν ανέχεται πια εσάς προσωπικά, την ανώνυμη εταιρεία σας, τον ναρκισσισμό σας, την αίσθηση του δικαιώματος στην οικογενειοκρατία που αναδύετε, την αφέλειά σας σε τελική ανάλυση.

Νομίσατε και σήμερα νομίζετε ότι εγκαλείτε την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες, αναφερόμενος σε λιμάνια και σε ρούβλια -το είπατε αυτό- χωρίς να θυμάστε, χωρίς να έχετε συνείδηση του σκανδάλου που συζητείται παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, με τους εφοπλιστές που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο για ρούβλια. Δεν καταλάβατε ότι ήταν αυτογκόλ αυτό. Η αφέλειά σας σπάει κόκαλα!

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν καταλάβατε καν ότι το χειροκρότημα που πήρατε, που ήταν πολύ έντονο σήμερα από τους Βουλευτές σας, ήταν αποχαιρετιστήριο χειροκρότημα, σας αποχαιρετούσαν. Είναι το χειροκρότημα το οποίο έρχεται πριν από την αποκαθήλωση ενός Αρχηγού.

Θα το δείτε. Και εσείς μπορεί να μην το καταλάβατε, αλλά υποσυνείδητα αυτό κάνετε, ξέρετε ότι τελείωσε ο Μητσοτάκης, πάει.

Η αποκαθήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απαραίτητη όχι για να αναβιώσει η δημοκρατία. Δεν είχαμε ποτέ πραγματική δημοκρατία σε αυτή τη χώρα, αλλά για να αναβιώσει η πιθανότητα για τη δημοκρατία κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα.

Γιατί, πράγματι, δεν φταίτε εσείς για την κατρακύλα στην νεοαποικιοκρατία το 2010 με το μνημόνιο –έτσι;- μια χρεοδουλοπαροικία που εγκαθίδρυσε η τρόικα, που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και απαίτησε συστηματικά ανερχόμενους βαθμούς, αυξανόμενους βαθμούς αυταρχισμού, για να επιβληθεί αυτή η αδιαφανής εξουσία. Εσείς λέγατε οι ίδιοι ότι ψηφίζατε μνημονιακούς δρακόντειους νόμους που δεν τους διαβάζατε. Τσιμεντώθηκε αργότερα αυτό το καθεστώς της απολυταρχίας, του αντίθετου της δημοκρατίας, επί Σαμαρά-Βενιζέλου, νομιμοποιήθηκε εξ αριστερών από τον κ. Τσίπρα.

Εμείς προεκλογικά –το ΜέΡΑ25- ο λόγος που κατεβήκαμε, που υπάρχουμε ως κόμμα και που κατεβήκαμε στις εκλογές το 2019 ήταν η προειδοποίηση που είχαμε δώσει. Λέγαμε ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη -λίγο πριν την εκλογή σας- θα στήσει τη νέα ολιγαρχική λεηλασία των πολλών στα θεμέλια του τέταρτου μνημονίου του Αυγούστου του 2018. Έτσι ακριβώς έγινε.

Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, τον «ερντογανισμό», τον «εξορμπανισμό» εσείς προσωπικά τον εγκαθιδρύσατε μαζί με τα απολειφάδια του ΛΑΟΣ, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του κυρίου κορμού της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί αναφέρομαι στο ΛΑΟΣ; Θα σας πω: Φλεβάρης του 2018, θυμάστε; Ο δικός σας τότε Υπουργός Εσωτερικών -ένας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, δεν ξέρω αν τον θυμάστε- κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο αφαιρούσε τις δικλείδες δημοκρατικού ελέγχου επί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της ΕΥΠ, που προβλέπονταν με τον σχετικά καλό νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1994. Ο κ. Παυλόπουλος το έκανε τον Φλεβάρη του 2008. Μόνο ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μαζί με εσάς της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό που σπάει κόκκαλα -σήμερα ιδίως- είναι ότι τότε, τον Φλεβάρη του 2008, η μόνη αντίρρηση του ΛΑΟΣ στο νομοσχέδιο του Παυλόπουλου -θυμάστε ποια ήταν, θυμάστε και ποιοι ήταν οι επιχειρηματολογούντες;- ήταν ο κ. Πλεύρης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βελόπουλος. Οι Βουλευτές αυτοί του ΛΑΟΣ κατέκριναν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας –γιατί;- γιατί έλεγαν ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπαχθεί στον Πρωθυπουργό. Και τότε -προς τιμήν του- ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πει -και διαβάζω από τα Πρακτικά της Βουλής- «δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς».

Εσείς επιλέξατε να κάνετε αυτό που ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε το 2008, -που τον κατέκρινε ο λαός τότε- είχε χαρακτηρίσει δικτατορική κίνηση.

Και όταν τώρα πλέον έσκασε η βόμβα στα χέρια σας, προσπαθήσατε να τα νίψετε, «δεν γνώριζα, αν το ήξερα, δεν θα το είχα επιτρέψει». Διαλέγετε τον εξευτελισμό για να πείσετε ότι δεν είστε ένοχος και καταλήγετε και εξευτελισμένος και ένοχος.

Έχετε, βέβαια, μια οικογενειακή παράδοση σ’ αυτό και νιώσατε την ανάγκη να την τιμήσετε. Ό,τι ήταν ο Στρατηγός Γρυλλάκης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990-1993, δηλαδή ο στενότερος των εξ απορρήτων συνεργάτης του, ήταν για εσάς ο Γρηγόρης Δημητριάδης και όπως ο Μαυρίκης ήταν τότε ο κοριός του πατέρας σας, εσείς είχατε τον Κοντολέοντα, για τον οποίο βέβαια –το ακούσαμε και προηγουμένως- η «Μητσοτάκης Α.Ε.» έφτιαξε «customize» νομοθεσία για να τον μεταμορφώσετε από εταιρικό σας και οικογενειακό σας κοριό σε εθνικό κοριό. Αυτό κάνετε. Προσπαθείτε τώρα να κρυφτείτε πίσω από το «Και τι έγινε; Όλοι οι πρωθυπουργοί λίγο-πολύ το ίδιο κάνουν με την ΕΥΠ».

Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για μνημόνια, κύριε Μητσοτάκη, που ναι, πραγματικά, όλοι υπογράψατε. Δεν μιλάμε για δωράκια στους ολιγάρχες, που ναι, όλοι τα δώσατε και τα δίνετε. Εδώ μιλάμε για το ελληνικό «Watergate». Και δεν το λέω εγώ έτσι. Έτσι το λέει η εφημερίδα που αποκάλυψε το «Watergate», η Washington Post. Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς Συριζαίους, κομμουνιστές, οπαδούς του ΜέΡΑ25; Για κάντε το, αν κοτάτε!

Έρχομαι τώρα στο ερώτημα που μου κάνατε, γιατί μου θέσατε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν αφήνω ποτέ κανένα ερώτημα αναπάντητο, δεν αφήνω ποτέ τίποτα να πέσει στο πάτωμα.

Ναι, ισχύει κάθε λέξη που διαβάσατε που έχω γράψει στο βιβλίο μου και που έχω καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, γιατί την έχω ερευνήσει πολύ προσεκτικά πριν την ξεστομίσω, πριν τη γράψω. Ποτέ, όμως, δεν θα σας επιτρέψω να βάλετε στο στόμα μου πράγματα που λένε τα «τρολς» της Νέας Δημοκρατίας, όχι πράγματα που έχω πει εγώ. Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολούθησε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είπα στο βιβλίο μου –και μπορείτε να το ξανακοιτάξετε- είναι το εξής: Όταν πρωτοσυνάντησα τον τότε Αρχηγό της ΕΥΠ επί Κυβερνήσεώς μας, της πρώτης μας Κυβέρνησης των πεντέμισι μηνών που συμμετείχα σε εκείνη την Κυβέρνηση, ο Γιάννης Ρουμπάτης μου ξεκαθάρισε κάτι, το οποίο πολύ θα ήθελα να πιστέψω ότι είναι αλήθεια. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι ή δεν είναι αλήθεια. Μου ξεκαθάρισε κάτι το οποίο θα έπρεπε να ισχύει. Η ΕΥΠ, λέει, υπό τη δική μου διοίκηση –έτσι μου είχε πει ο Ρουμπάτης- δεν παρακολουθεί Έλληνες πολίτες, κανέναν, παρά μόνο εάν συνομιλούν με ξένους που είναι στο στόχαστρο της ΕΥΠ.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και τον πιστέψατε;

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω αν ισχύει αυτό ή όχι. Σας μεταφέρω τι μου μετέφερε ο Ρουμπάτης.

Και τώρα, τι σχέση έχει ο Ρουμπάτης με τον Κοντολέοντα, κύριε Πρωθυπουργέ; Ο άνθρωπος είχε και ένα στυλ και έχει μια μόρφωση. Όταν ήθελε να μεταφέρει σε συνεργάτη μου, σε στενότατο συνεργάτη μου, ότι παρακολουθείται σε τηλεφωνική συνομιλία με τροϊκανό –κάτι το οποίο δεν έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που μου είχε πει, ότι δηλαδή δεν παρακολουθούνται Έλληνες- του είχε πει «Νίκο μου, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συγκινήθηκα όταν σε άκουσα να λες άλφα, βήτα, γάμμα, στον τάδε τροϊκανό». Είχε ένα στυλ ο άνθρωπος.

Ναι, είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης):Εσείς κυβερνούσατε τη χώρα!

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καταλάβατε κάτι από αυτό που είπα το οποίο δεν είναι καταδικαστικό για ολόκληρο το σύστημα, το οποίο εσείς το κάνετε πολύ χειρότερο;

Τα έχω γράψει από το 2017. Τώρα αποφασίσατε να τα λάβετε υπ’ όψιν σας.

Εγώ, όμως, θα συνεχίσω. Θέλετε να μάθετε και άλλα; Περιμένετε.

Το τηλέφωνό μου, κύριε Πρωθυπουργέ…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν το κατάλαβα. Ξαναπείτε το!

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τι δεν καταλάβατε;

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν το κατάλαβα αυτό που είπατε.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης, επειδή τον αγαπάω πάρα πολύ, είμαστε Φαληριώτες, μου ζητάει για όσους δεν ακούσατε, να το ξαναπώ.

Θα το ξαναπώ, κύριε Χατζηδάκη.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ήταν εξωφρενικό αυτό που είπατε.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τώρα το καταλάβατε; Όταν το λέω τόσα χρόνια, τώρα το ακούσατε.

Κοιτάξτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εκείνη την εποχή που εμείς τα βάζαμε με την τρόικα και εσείς φωνάζατε «Βάστα, Γερούν», υπήρχαν βανάκια της γερμανικής πρεσβείας έξω από το γραφείο μου στην Πλατεία Συντάγματος που κάνανε υποκλοπές σ’ αυτά που λέγαμε μεταξύ μας.

Η ΕΥΠ είχε υποχρέωση να κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό που μου είχε πει ο Ρουμπάτης ήταν «Δεν παρακολουθώ Έλληνες πολίτες, παρά μόνο εάν μιλάνε με ξένους που είναι στο στόχαστρο», δηλαδή τους ξένους οι οποίοι παρακολουθούσαν εμάς, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι συνέβαινε. Είναι ξεκάθαρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015. Θα σας πω συγκεκριμένα. Εγώ δεν είπα ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΕΥΠ. Εγώ σας λέω NSA. Τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα. Αυτήν τη στιγμή όποιος θέλει, όποια θέλει από εσάς, θα σας δώσω τη δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων του Οκτωβρίου του 2020, όπου είναι ξεκάθαρο ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό μου. Όλα τα περιεχόμενα του κινητού του δικού μου και της γυναίκας μου, μαζί με βίντεο που έχουν παρθεί -εμού, της γυναίκας μου και του Τζούλιαν Ασάνζ- είναι κατατεθειμένα στα ισπανικά δικαστήρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η NSA με παρακολουθούσε από το 2015. Αυτό είναι δεδομένο. Αν θέλετε να σας τα δώσω. Έχω έναν μεγάλο φάκελο. Όποιος τον θέλει, στη διάθεσή σας. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Ο λόγος για τον οποίο εγώ εγκάλεσα στο βιβλίο μου τον Γιάννη Ρουμπάτη δεν είναι ότι με άκουγε, διότι αν με άκουγε όταν μιλούσα με κάποιον τροϊκανό, καλά έκανε. Είναι για διασπορά ψευδών μαρτυριών για το τι έλεγα στο Eurogroup και το τι έλεγα συγκεκριμένα με τον κ. Σόιμπλε. Αυτή ήταν η καταγγελία για τον Ρουμπάτη. Εκείνη ήταν η αναφορά μου σε πρακτικές σκοτεινές της ΚΥΠ του παρελθόντος.

Τον εγκάλεσα, λοιπόν, εγώ τον Ρουμπάτη δημοσίως για εκείνες τις πρακτικές.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δημοσίως;

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δημοσίως. Βεβαίως δημοσίως.

Κύριε Χατζηδάκη, το έχω πει πολλές φορές. Το γεγονός ότι ο ΑΝΤ1 και το STAR δεν τα λένε, δεν σημαίνει ότι δεν τα έχω πει εγώ.

Κύριε Μητσοτάκη, εμείς, το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή εγκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση εδώ στη Βουλή δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως επιβαλλόταν σύμφωνα με τον νόμο του 1994, για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απορρήτου Ελλήνων πολιτών.

Εγκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλίδες ασφάλειας, προστασίας των πολιτών που είχε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1994.

Αυτά, όμως, κύριε Μητσοτάκη, είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα.

Δεν πήρε ο Τσίπρας την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του αμέσως μετά την εκλογική του νίκη.

Δεν διόρισε ο Τσίπρας επικεφαλής της ΕΥΠ σεκιουριτά χωρίς καν τα τυπικά προσόντα, κόβοντας και ράβοντας τον νόμο για να το πετύχει.

Δεν διόρισε ο Τσίπρας τον ανιψιό του να επιβλέπει στο Μαξίμου τις παρακολουθήσεις.

Δεν πιάστηκε η ΕΥΠ του Τσίπρα να παρακολουθεί δημοσιογράφους και Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δεν δήλωσε βλαξ ο Τσίπρας, ότι δήθεν δεν ήξερε, μετά την αποκάλυψη της αλήθειας.

Δεν στράφηκε εναντίον του τύπου -όχι μόνο του ελληνικού τύπου, αλλά και του διεθνούς τύπου- ο Τσίπρας ως άλλος ένας Έλλην «Ερντογάν» για να ξεπλύνει τη ντροπή του.

Εσείς τα κάνετε αυτά, κύριε Μητσοτάκη. Γι’ αυτό έχετε τελειώσει. Και αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, θα το καταλάβετε.

Όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή, εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του μητσοτακικού εταιρικού παρακράτους. Δεν θα δώσουμε πάτημα στον κ. Μητσοτάκη να συμψηφίσει τα εγκλήματα τα προσωπικά του με απαράδεκτες καταστάσεις του παρελθόντος.

Θα ζητήσουμε όμως να διερευνηθούν τρία σημεία:

Πρώτον, η παρακολούθηση των ανθρώπων του ΚΚΕ.

Δεύτερον, τι έκανε και τι κάνει η ΕΥΠ όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2005 για να αποτρέπει την NSA. Γνωρίζουμε πολύ καλά -υπάρχει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών 3269/2017- ότι ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η σύζυγός του, εκατό στελέχη της Κυβέρνησης, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο παρακολουθούνταν από την NSA. Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η ΕΥΠ για να προστατεύσει την ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος, τους λειτουργούς του ελληνικού δημοσίου, τον Πρωθυπουργό, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από την NSA;

Θα μου πείτε: Τι μπορείς να κάνεις κόντρα στο θηρίο της NSA; Δεν λέω, είναι δύσκολο το εγχείρημα, ιδίως μετά από αυτά που μάθαμε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τον Τζούλιαν Ασάνζ. Όμως υπάρχει τεράστια διαφορά μιας ΕΥΠ η οποία παλεύει να μας προστατέψει -και εσάς- από την NSA και μίας ΕΥΠ η οποία έχει παραδοθεί στην NSA από κυβερνήσεις σαν τη δική σας.

Το τρίτο που θα ζητήσουμε από την Επιτροπή να εξετάσει είναι το εξής. Χθες μίλησα με το εξαιρετικό δικαστή που εσείς διορίσατε πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, τον κ. Ράμμο. Του έθεσα ένα ξεκάθαρο ερώτημα και μου έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση: Γνωρίζει, πρώτον, ποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται; Η απάντηση ήταν «όχι» και δεν μπορεί να γνωρίζει σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο. Δεύτερον, μου είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διασφαλίσει τη διαδικασία που οδηγεί στην άρση του απορρήτου ενός πολιτικού, ενός δημοσιογράφου, ενός πολίτη. Και τον ρώτησα «Εσύ μπορείς, κύριε Ράμμο, να διασφαλίσεις ότι αυτή η διαδικασία έχει τηρηθεί;». Η απάντηση είναι ένα τεράστιο «όχι». Έχουμε μια Αρχή Διασφάλισης, υποτίθεται του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών, με έναν εξαιρετικό δικαστή, που δεν έχει προσωπικό, δεν έχει τεχνικές δυνατότητες και δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει όταν το φέρνουμε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Αυτά τα τρία θα απαιτήσουμε να συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Το ζήτημα ξεφεύγει πάρα πολύ από έναν πρωθυπουργό, μια κυβέρνηση, εμάς εδώ μέσα. Ζούμε σε μια κοινωνία του καπιταλισμού της παρακολούθησης. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που σαπίζει στο Γκουαντάναμο της Βρετανίας αυτήν τη στιγμή, ο Εντ. Σνόουντεν μάς έχουν καταδείξει μια αλήθεια την οποία ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν αμφισβητούν: Έχουμε πλήρως αδιαφανή εταιρική και κρατική εξουσία, κεκλεισμένων των θυρών παίρνονται όλες οι αποφάσεις, χωρίς λογοδοσία στους πολίτες, από τα Eurogroup μέχρι τις μυστικές συνευρέσεις με την ολιγαρχία χωρίς σύνορα, και παράλληλα, με την πλήρη αδιαφάνεια στην εξουσία, εταιρική και κρατική, έχουμε απροστάτευτους πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς, των οποίων τα δεδομένα τα προσωπικά, όλων των πολιτών, είναι εμπορεύματα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ενώ οι πολιτικές απόψεις παρακολουθούνται και τιμωρούνται από τους εξουσιαστές.

Εμείς ως ΜέΡΑ25, ως DIEM25, υπάρχουμε για τη ρήξη την ολική με το καθεστώς αυτό του καπιταλισμού της παρακολούθησης, της «τεχνοφεουδαρχίας» όπως λέμε.

Στόχος πρέπει να είναι ένας: διάφανη εταιρική και κρατική εξουσία και ταυτόχρονα προστατευμένοι πολίτες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, και πολιτικοί, και πρωθυπουργοί.

Κύριε Μητσοτάκη, κουρελιάσατε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, εσείς προσωπικά. Και αυτό θα το πληρώσετε. Το πληρώνετε ήδη με ένα αργό, βασανιστικό τέλος της ελεεινής πρωθυπουργίας σας. Για εμάς, για το ΜέΡΑ25 το ζητούμενο δεν είναι απλά να πέσετε εσείς, αλλά η ολική ρήξη με το καθεστώς που σας ανέδειξε και που τώρα σας βάζει στον πάγο. Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο