Γ. Βαρουφάκης: Όλοι έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε στο καθεστώς παρακολούθησης όπου οι πολλοί είναι διάφανοι ενώ οι κρατούντες είναι απολύτως αδιάφανοι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Αυγ, 2022

Κύριε Πρωθυπουργέ, καταφέρατε να με εκπλήξετε μετά από τρία χρόνια που νόμιζα ότι τίποτα που κάνετε και λέτε δεν θα με εκπλήξει ξανά.

Είπατε -Είναι αλήθεια αυτό; Άκουσαν καλά τα αυτιά μου; Θα ήθελα να με διαψεύσετε- ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποδέκτης των πληροφοριών της ΕΥΠ και παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ είναι ευθύνης του πλέον, με νόμο που πέρασε ο Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξέρει τι κάνει η ΕΥΠ ούτε ποτέ να μάθει. Αυτό άκουσα. Ελπίζω τα αυτιά μου να με γέλασαν. Ελπίζω πραγματικά.

Κύριε Ναύαρχε, ένας πλοίαρχος δεν μπορεί να ξέρει, ανά πάσα στιγμή, τι γίνεται σε κάθε κομμάτι του πλοίου, αλλά είναι υπεύθυνος για το πλοίο και δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι και να θέλω να μάθω δεν μπορώ. Δεν είναι δυνατόν. Μπορεί να μην έχεις όλη την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, αλλά να λες ότι ως πλοίαρχος του πλοίου -όπως ο Πρωθυπουργός με την ΕΥΠ από κάτω- «και να θέλω να μάθω τι συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, δεν μπορώ να ξέρω»; Νομίζω ότι κι εσείς αν βγάλετε λίγο τις κομματικές σας παρωπίδες θα συμφωνήσετε. Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά.

Όμως, θέλω να κρατήσω χαμηλά τους τόνους, έτσι ώστε να βγει και κάτι θετικό από αυτή τη συνεδρίαση.

Έχω μια συγκεκριμένη πρόταση, κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, γιατί εσείς έχετε τους αριθμούς για να το περάσετε αυτό. Έχουμε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Έχουμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο, που εσείς τον διαλέξατε, τον κ. Ράμμο, που είναι ένας εξαιρετικός δικαστής, ο οποίος πασχίζει ο άνθρωπος να κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν έχει πόρους ή δεν έχετε να του δώσετε πόρους, αλλά θέλει κάτι παραπάνω από πόρους. Χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση -κι εμείς θα την ψηφίσουμε αν τη φέρετε- που να λέει κάτι πάρα πολύ απλό: Όταν πρόκειται για παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών ο κ. Ράμμος ή οποιοσδήποτε είναι στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να μπορεί να ξέρει τι έγινε, να μπορεί να ελέγξει την ΕΥΠ και να μπορεί να ελέγξει ακόμα και τον εισαγγελέα ο οποίος υπογράφει ό,τι χαρτί του δώσουν από την ΕΥΠ.

Δεν μπορεί, κύριε Πρωθυπουργέ, να υπάρχει μία ΕΥΠ, όπως όλες οι μυστικές υπηρεσίες, με τέτοια υπερδύναμη -τη δύναμη που εσείς λέτε ότι πρέπει να ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες και για τους Βουλευτές- της παρακολούθησης χωρίς να μπορεί κάποιος δικαστής, που εσείς διορίζετε, να μας πει εμάς ότι «έχω ελέγξει και αυτό έγινε σωστά». Ας μην μας πει ότι παρακολουθείται ο Βαρουφάκης ή ο Χατζηδάκης. Ο κ. Ράμμος σήμερα δεν μπορεί να το πει αυτό. Είναι ντροπή αυτό. Είναι ντροπή για όλους μας και ιδίως για την Κυβέρνησή σας. Κάντε το και εμείς θα το ψηφίσουμε. Δεν θα το κάνετε. Είναι σίγουρο. Μακάρι να με διαψεύσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σε άλλα Κοινοβούλια, στο βρετανικό, στο γερμανικό, στο γαλλικό όταν Υπουργός ή Πρωθυπουργός πιάνεται ψευδόμενος, παραιτείται. Είναι ή δεν είναι αλήθεια; Εγώ δεν το ξέρω.

Μας μεταφέρουν οι δικηγόροι -για παράδειγμα ο Θανάσης Καμπαγιάννης, πρωταγωνιστής στη δίωξη και στη δίκη της Χρυσής Αυγής- ότι σύμφωνα με τη δικογραφία δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση Βουλευτή της Χρυσής Αυγής και δεν βοήθησε η παρακολούθηση κανενός Χρυσαυγίτη στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με τη δικογραφία. Είναι ή δεν είναι αλήθεια;

Οπότε είπατε ψέματα εάν είναι αλήθεια αυτό. Πείτε μας, γιατί είναι σημαντικά ζητήματα αυτά. Το να έρχεται ένας Πρωθυπουργός στη Βουλή και να ψεύδεται τόσο εύκολα θεωρώντας ότι είναι στο απυρόβλητο, γιατί έχει εκατόν πενήντα οκτώ Βουλευτές, είναι καταστρατήγηση βασικών κοινοβουλευτικών κανόνων και ηθών. Εσείς τολμάτε να μιλάτε…

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και πού το ξέρει αυτό ο δικηγόρος;

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Γραμματέας του ΜέΡΑ25): Εγώ ρώτησα, κύριε Χατζηδάκη, αλλά εάν δεν ξέρετε ποιος είναι ο κ. Καμπαγιάννης καλύτερα να μην μιλάτε.

Εγώ έθεσα ένα ερώτημα. Ρώτησα τον κύριο Πρωθυπουργό εάν είναι έτσι ή εάν δεν είναι. Η δικογραφία δείχνει ότι εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή μέσα από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ή όχι; Εδώ είμαστε, έχει τριτολογία ο άνθρωπος, θα απαντήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, τολμάει να μιλάει για πολιτισμένη γλώσσα. Με εγκαλέσατε κιόλας, κύριε Μητσοτάκη, για τους χαρακτηρισμούς μου. Αν θέλετε να απολογηθώ για κάτι, ξέρετε τι θα είναι; Ότι στην αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μετά τις εκλογές του 2019, μίλησα για τον πολιτικό σας πολιτισμό που τον έβλεπα να υπάρχει και μάλιστα τον θεωρούσα κάτι θετικό. Είχα απόλυτο άδικο. Το έχετε αποδείξει τρία χρόνια τώρα. Και μάλιστα μίλησα για τον πολιτικό σας πολιτισμό, παρά το γεγονός ότι από το 2015 με χαρακτηρίζετε καθημερινά «καταστροφέα της χώρας». Λέω εντάξει, δεν πειράζει. Τι να κάνει άνθρωπος, θέλει να γίνει Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να εκλεγεί Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό τα λέει. Δεν με πείραξε αυτό.

Η πορεία σας τρία χρόνια τώρα και ιδίως η σημερινή σας συμπεριφορά ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που ήρθατε ως τιμητής αν και κατηγορούμενος -και εδώ είχε δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας- αυτό σας καθιστά εκτός του πλαισίου του πολιτικού πολιτισμού και ζητάω συγγνώμη από το πανελλήνιο που σας χαρακτήρισα πολιτικά πολιτισμένο. Δεν είστε.

Παρεμπιπτόντως μιας και μια ζωή γι’ αυτό λέτε ότι είχατε άγιο το 2015 με εμάς τους φαιδρούς, κύριε Μητσοτάκη, σας έχω πει να μην το λέτε αυτό, γιατί μία υπόσχεση δώσατε στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για να γίνετε Πρόεδρος και αυτό ήταν να κάνετε εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη και δεν την κάνετε.

Σας εκλιπαρούσα, σας παρακαλούσα, σας απειλούσα να την κάνετε. Δεν την κάνατε. Αυτός ο συνδυασμός θράσους και δειλίας θα είναι αυτό που θα μείνει από το ξεφούσκωμα της φούσκας της διακυβέρνησης της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω για να μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και να μας απαντήσει για τη Χρυσή Αυγή. Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε μία ροπή προς την πλήρη αδιαφάνεια της εξουσίας, ο υπερσυγκεντρωτισμός ΕΡΤ, ΕΥΠ, τα πάντα μέσα σας, δίπλα σας. Θέλετε αδιάφανη την εξουσία και διάτρητους τους πολίτες. Θέλετε να παρακολουθείτε όποιον θέλετε, δημοσιογράφο, πολιτικό, ακτιβιστή, οποιονδήποτε, αλλά εσείς να παίρνετε αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών χωρίς κανένας πολίτης να μπορεί να γνωρίζει πώς παίρνονται οι αποφάσεις που προσδιορίζουν το μέλλον της, το μέλλον του.

Δεν σας πειράζει το βαν της γερμανικής πρεσβείας που κυκλοφορούσε στην Αθήνα, σε μία χώρα την οποία εσείς με τις υπογραφές σας των μνημονίων κάνατε χρεοδουλοπαροικία τους. Δεν σας πείραζε η NSA που παρακολουθούσε τον Κώστα τον Καραμανλή, που παρακολουθούσε εμένα, άλλους.

Εσείς οι ίδιοι ασκήσατε δίωξη εναντίον δημοσιογράφων.

Αναρωτιέμαι. Για τον Τζούλιαν Ασάνζ τι λέτε; Καλά κάνει και σαπίζει στο «Γκουαντάναμο» της Βρετανίας επειδή μας κατέδειξε τι έκαναν οι κυβερνήσεις στο όνομά μας εναντίον των δημοκρατιών μας;

Εμείς τι λέμε; Όλα στο «φως». Εμείς θέλουμε πλήρως διάφανη εξουσία εταιρική και κρατική και θέλουμε προστατευμένους πολίτες από θεσμούς κοινοβουλευτικούς νομικά στέρεους.

Τολμήσατε μάλιστα -το έχετε κάνει πολλές φορές και εσείς και ο Τύπος σας και οι Βουλευτές σας και οι Υπουργοί σας- να εγκαλέσετε εμένα επειδή –λέει- μαγνητοφωνούσα το Eurogroup. Σοβαρολογείτε;

Κατ’ αρχάς, σας το έχει ξεκαθαρίσει -όχι εγώ- ο Άρειος Πάγος με απόφασή του το 2014, ότι το να μαγνητοφωνείς συσκέψεις στις οποίες συμμετέχεις στο πλαίσιο της άσκησης των δημοσίων καθηκόντων σου είναι απολύτως νόμιμο. Τι πήγα να κάνω εγώ; Να υπάρξουν αποδείξεις για το τι λεγόταν εκεί μέσα εκ μέρους των πολιτών της Ευρώπης εναντίον της Ευρώπης, εναντίον της Γερμανίας, εναντίον της Ελλάδας, για να μην μπορείτε εσείς, ο Ρουμπάτης, η Wall Street Journal να λέτε ψέματα για το τι ειπώθηκε μέσα στο Eurogroup.

Διαφάνεια στην εξουσία, προστατευόμενοι πολίτες. Αυτή είναι η γραμμή του ΜέΡΑ25, του DiEM25. Και αυτή τη γραμμή θα αντιπαλέψουμε μέχρι το τέλος. Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο