Ιδια δικαιώματα για όλες, όλους, όλα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Ιαν, 2024

Όλες, όλοι, όλα πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις που σχετίζονται με το φύλο ή τη σεξουαλική ταυτότητα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει προς νομοθέτηση το αυτονόητο δικαίωμα στο γάμο των ομοφύλων, εισάγοντας όμως νέες διακρίσεις στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας.

Η επιλογή δημιουργίας οικογένειας είναι καθαρά προσωπική απόφαση του κάθε ατόμου και δεν πρέπει να επηρεάζεται και να εξαρτάται ούτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του κάθε ατόμου. Η πολιτεία και τα κράτη με τις κυβερνήσεις τους, η Εκκλησία, ακόμη και η οικογένεια του κάθε ατόμου δεν έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στη ζωή κανενός.

Το κράτος και η πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον διαχωρισμό ανθρώπων με βάση την ταυτότητα φύλου τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αντιθέτως οφείλουν να έχουν νόμους που θα προστατεύουν και θα διευκολύνουν το κάθε ζευγάρι να τελέσει γάμο ή στην απόκτηση ενός ή παραπάνω παιδιών.

Αναφορικά με το ζήτημα της τεκνοθεσίας, αυτά που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης δημιουργούν νέες δικαιακές διακρίσεις μεταξύ των ομόφυλων και των ετερόφυλων ζευγαριών, καθώς τα ομόφυλα ζευγάρια εξαιρούνται της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, τα ετερόφυλα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα βάσει του νόμου στη παρενθεσία, τα ομόφυλα αποκλείονται. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 πως το ζήτημα της παρενθεσίας γίνεται αποδεκτό για μας αποκλειστικά στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας τη δημιουργία αγοράς παρένθετων μητέρων που στήνει η κυβέρνηση με το νομοθέτημά της προ διετίας. Τον νόμο εκείνον το ΜέΡΑ25 τον καταψήφισε, καταγγέλλοντάς τον ως όχημα εμπορευματοποίσης του γυναικείου σώματος με βαθιά ταξικό χαρακτήρα.

Τι πρέπει να γίνει

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άτομα που είμαστε κοντά στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, απαιτούμε:

  • Την ουσιαστική παύση του ορισμού της οικογένειας ως ζευγάρι αποτελούμενο από άτομα διαφορετικού φύλου.

  • Άμεση επέκταση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.).

  • Όλοι οι νόμοι που ήδη υπάρχουν και αυτοί που θα θεσπίζονται μελλοντικά, να μην κάνουν ουδεμία διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια (φορολογία, δικαιώματα συζύγων, διαχείριση κληρονομιάς κ.λπ.).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο