Vice: Η θέση του ΜέΡΑ25 για την χρήση των social media απο νέους στην πολιτική

Αναδημοσιεύσεις
01 Απρ, 2021

ΜέΡΑ25: Οι ιδεατοί νέοι στους οποίους απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός είναι αλλού και έχουν άλλα ψηφιακά προβλήματα

Όταν ο Μητσοτάκης απηύθηνε τη δραματική του έκκληση «προς τους νέους» να αποφεύγουν τις κακόφημες αλάνες των social media, με τα fake news τους και τα αντηχεία τους, ένα «OK BOOMER» ακούστηκε από το Μαξίμου μέχρι το Palo Alto.

To timing της δραματικής έκκλησης δε διέφυγε από τους ασχολούμενους με τα παραπολιτικά: ήταν λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργικός λογαριασμός στο Facebook έγινε στόχος μιας χιονοστιβάδας “angry reactions”, την οποία ακολούθησε η αποκάλυψη ότι πολλά από τα likes που θα μπορούσε να επικαλεστεί ως αντίβαρο, είχαν εξωτικά ονόματα από μυθικές χώρες πέραν του Θιβέτ, ή κατά το κοινώς λεγόμενον, «αγορασμένα αβγά».

Aναμφίβολα κάτι τέτοιο σήμανε συναγερμό στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού, και κάποιος από αυτό τον συμβούλεψε να βάλει την ατυχή αυτή αποστροφή στο διάγγελμά του. Το διπλά ατυχές είναι ότι αυτός ο κάποιος, (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος), είναι ένας απ’ τους γεροντόμυαλους άρρενες πρώην «εφημεριδάδες», με μηδενική εξοικείωση με τα social media, και δικαιολογημένη φοβική απέχθεια προς το ανεξέλεγκτο των χρηστών που τα απαρτίζουν. Μιλάω για διπλή ατυχία, πρώτον επειδή ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, και δεύτερον διότι ο πρωθυπουργός, παρασυρμένος από άσχετους συμβούλους, απευθύνθηκε στη λάθος πλυθησμιακή ομάδα.

Η πεποίθηση ότι τα social media είναι ένα πράγμα «των νέων» είναι κατά περίπου μια δεκαετία ξεπερασμένη. Πολλά μπορεί να πει κανείς για τις παθογένειες των social όσον αφορά τη διάδρασή τους με την πολιτική, αλλά το βασικό είναι ότι δεν αφορά τους νέους.

Τα ¨«αντηχεία», τα fake news, τα κακοφτιαγμένα πολιτικά memes, έχουν γεννήτορες, διακομιστές και καταναλωτές μεσήλικα ηλικιακά γκρούπς, που είναι άλλωστε και αυτά που έχουν απομείνει στο facebook και το twitter. Οι συνωμοσιολόγοι του QAnon, οι αντιεμβολιαστές, είναι προνομιακός χώρος «μπαρμπάδων του Facebook», όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος όταν ο ψηφιακός κόσμος ξεχύνεται στον πραγματικό (πρόχειρο παράδειγμα οι σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ). Ακόμη και οι «θυμωμένοι» του Κυριάκου μπορούν να αντιστοιχηθούν στις διαηλικιακές συγκεντρώσεις στη Νέα Σμύρνη (και αλλού).

Οι ιδεατοί νέοι στους οποίους απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός είναι αλλού και έχουν άλλα ψηφιακά προβλήματα. Δεκάρα δεν δίνουν για τις πολιτικές διενέξεις των sosial ή για τις απαρχαιωμένες πλατφόρμες του και σίγουρα δεν περιμένουν την Ομάδα Αλήθειας ή τα Ελληνικά Hoaxes για να ξεχωρίσουν την πληροφοριακή ήρα από το στάρι.Έχουν μετοικήσει σε πιο ήσυχα διαδικτυακά λειβάδια όπως το Discord, μακριά από την κακοφωνία των κεντρικών διαδικτυακών λεωφώρων που έχουν παραδοθεί στους λομπίστες και τις «χορηγούμενες» επικοινωνίες. Και ο κόσμος τους περιλαμβάνει προβλήματα όπως το harassment, ο δικαιωματισμός, η οικολογία.

Πράγματα για τα οποία δύσκολα θα τους πείσει ένας κύριος με γραβάτα και την Παναγίτσα εικόνισμα εμφανώς στο φόντο, λίγο πριν ή μετά την επιβολή ενός ακόμα αντιδραστικού φιλοολιγαρχικού νομοσχεδίου.

– Σπύρος Δερβενιώτης, Συντονιστής Επικοινωνίας ΜέΡΑ25

Διαβάστε στο Vice τις θέσεις όλων των κομμάτων.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο