Η επανακρατικοποίηση απλώς της μικρής ΔΕΗ δεν αρκεί για να μπορέσει να υπάρξει πραγματικά ενεργειακή ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Σεπ, 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το πρόγραμμ;a του για την ενέργεια αποδέχεται την εμπορευματοποίηση και ανάθεση της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά, εξαγγέλοντας μόνο ότι θα επανακρατικοποιήσει τη μικρή ΔΕΗ. Καμία δέσμευση για μόνιμη κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά μόνο μια προσωρινή αναστολή του (όπως στην Πορτογαλία και Ισπανία). Καμία αναφορά στους ιδιώτες παραγωγούς-παρόχους που έχουν πλέον δεσπόζουσα θέση. Καμία νύξη για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και επανασύσταση της Μεγάλης Δημόσιας ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά από τη ΔΕΘ, διακήρυξε το ολοταχώς πίσω στο 2021, δηλαδή στο καθεστώς προ της πώλησης πακέτου μετοχών της μικρής ΔΕΗ στην CVC. Συνεπώς, το κόστος της επανακρατικοποίησης της μικρής ΔΕΗ δεν θα βρει αντίκρισμα καθώς δεν μπορεί να ανατρέψει την εμπορευματοποίηση του ρεύματος και την ολιγο-πώλησή του από τους ολιγάρχες. Ενώ τέλος, ακόμα κι αυτή η επανακρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς τη ΔΕΗ πλέον ελέγχει η ιδιωτική CVC.

Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 ζητάει εθνικοποίηση της μικρής ΔΕΗ που σήμερα έχει αγοράσει και διαχειρίζεται η CVC, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ανασυγκρότηση της μεγάλης ΔΕΗ (απορροφώντας τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τους ιδιώτες παραγωγούς-παρόχους) η οποία πρέπει να απομετοχοποιήθει, ώστε να μετατραπεί στον εθνικό ενιαίο παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος που θα περάσει σε κοινωνικό έλεγχο, προγραμματισμό και λογοδοσία μέσω της θεσμοθέτησης περιφερειακών και εθνικού ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο