Γιώργος Λογιάδης: Πτωχεύσατε τον λαό – Επιστρέψτε τώρα τη δημόσια περιουσία και τους στρατηγικούς τομείς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιαν, 2022

Χαίρομαι που ξεκινάμε εμείς, ως ΜέΡΑ25, τη συζήτηση, διότι πραγματικά είμαστε το μόνο διαφορετικό κόμμα εδώ μέσα απ’ όλους τους άλλους.

Είμαστε αυτοί που τον Δεκέμβριο πέρυσι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είπαμε ότι έπρεπε τότε να γίνει αυτή η πρόταση μομφής για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτό που κάνουμε σήμερα, για τα αίτια τα οποία μας έφεραν εδώ πέρα, για να αναδείξουμε αυτά τα θέματα για τις μνημονιακές πολιτικές και των τριών κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θέλουμε να φύγει η Κυβέρνηση που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, μετά η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ορίτζιναλ, μόνη της, τον δρόμο των μνημονίων, τον δρόμο της καταστροφής, τον δρόμο της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Την ιδιωτική Του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ό,τι θέλει. Τη δημόσια περιουσία δεν έχει κανείς δικαίωμα να την εκχωρεί, ένα παραπάνω όταν οι πρόγονοί μας έχουν χύσει στο αίμα τους γι’ αυτή τη δημόσια περιουσία, για να έχουμε μια Ελλάδα ελεύθερη.

Εάν θα συνεργαστούμε μετά τις όποιες εκλογές, όποτε γίνουν; Με ποιους; Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν που δεν είναι διατεθειμένος να μην προχωρήσει σε ρήξη με τα μνημόνια, με την τρόικα, με την αυτοκαταστροφή της Ελλάδος και της Ευρώπης. Εμείς αντιπροσωπεύουμε το 62% του ελληνικού λαού που τότε είπε «όχι», «όχι» στα μνημόνια, «όχι» στην απαξίωση, «όχι» στην αναξιοπρέπεια. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές, τις έξωθεν και άνωθεν εντολές, θα είναι ακόμη χειρότερη από όλες τις προηγούμενες, διότι η καταστροφή θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, όλο και βαθύτερη, όλο και χειρότερη.

Τι θα κάνετε τώρα με τον «Ηρακλή», με τα κόκκινα δάνεια, με την υπερφορολόγηση, με τα μνημόνια που καταστρέφουν την υγιή οικονομία, με την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας; Δεν είναι κανείς απ’ όλους σας εδώ μέσα έτοιμος να συγκρουστεί. Δεν θέλει τη ρήξη. Φοβάται να αλλάξει την καταστροφική αυτή πορεία. Εκεί ακριβώς επενδύετε, στον φόβο. Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται. Κι εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός γόρδιος δεσμός. Με τον τρόπο που λειτουργεί και πώς παίρνει αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση ή καλύτερα τα λόμπι των Βρυξελλών, οι πολύ μεγάλες εταιρείες που πραγματικά κάνουν κουμάντο την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι λαοί και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Για τη διαχείριση πανδημίας είμαστε οι μοναδικοί που από την αρχή είπαμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι πρέπει, παραδείγματος χάρη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει εμβόλια και να τα χαρίσει σε φτωχές χώρες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως στη Αφρική, αλλιώς θα έχουμε μεταλλάξεις και αυτό βλέπουμε σήμερα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναδείξαμε το μπάχαλο με τα εμβόλια μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, τη διαφθορά, το «business as usual» στην Ελλάδα, την καταστροφική πορεία. Τα νοσοκομεία τα κάνατε covid και οι κλινικάρχες, οι ιδιωτικές κλινικές τρίβουν τα χέρια τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας ήταν ότι διχάστηκε η κοινωνία με τα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά σας μέτρα.

Προέρχομαι από τον τουρισμό. Το καλοκαίρι θέλαμε τουρίστες από όλο τον κόσμο και από τις ανατολικές χώρες που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια κινέζικα ή ρώσικα, αλλά όχι να πάρει ρωσικά εμβόλια ή κινέζικα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εκεί δεν θέσατε κανένα βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διχάσατε την κοινωνία με τα φιλοδωρήματα στους νέους, με τα πρόστιμα, με την υποχρεωτικότητα. Η χαρά του κλινικάρχη είναι να μην υπάρχει πρόληψη, έχοντας απαξιώσει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όσον αφορά τη διαχείριση των κρίσεων, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, χιόνια τώρα. Ο ένας χειρότερος του άλλου στη διαχείριση των κρίσεων. Η ΕΜΥ πρόσφατα τα είχε προβλέψει πολύ καλά όλα. Προσπαθήσατε να απαξιώσετε τους μετεωρολόγους. Ο αρμόδιος Υπουργός είχε πει ότι τα πάντα ήταν έτοιμα, αλλά τίποτε δεν ήταν έτοιμο. Προσωπικά, τον είχα προειδοποιήσει που τον είχα γνωρίσει στους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου ότι κάθεται επάνω σε μία ηλεκτρική καρέκλα.

Ο ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έλεγε άλλα, οι Υπουργοί έλεγαν άλλα. Ένα τεράστιο αλαλούμ. Εγώ προσωπικά εγκλωβίστηκα όχι στην Αττική Οδό, εγκλωβίστηκα από έξω από το Πεντάγωνο, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας που ενώνει την Κηφισίας με την Μεσογείων. Εκεί εγκλωβίστηκα. Μήπως πάρω και εγώ κανένα χαρτζιλίκι; Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ημέρες. Πού; Στην Αθήνα. Θα δώσετε και εκεί κάποιο φιλοδώρημα;

Έχετε απαξιώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες, όπως και στην Κρήτη, τον Δήμο Μίνωα-Πεδιάδος που γίνεται το Αεροδρόμιο, που έγιναν οι σεισμοί. Ένας μόνο πολιτικός μηχανικός υπάρχει εκεί για όλα αυτά τα έργα.

Όσον αφορά την ακρίβεια, το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζετε εσείς σήμερα, εκτίναξε τις τιμές ρεύματος και ο Πρωθυπουργός μιλάει και λέει ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να μεγιστοποιήσει την τιμή της ΔΕΗ. Μα, η μεγιστοποίηση της τιμής σημαίνει κέρδος για την εταιρεία, πράγμα αντίθετο με τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας. Κάθε δίκτυο, υπηρεσία ή αγαθό κοινωνικής ωφέλειας που ιδιωτικοποιείται, καταστρέφεται. Το μοντέλο αυτό είναι εκ κατασκευής συνειδητά αντικοινωνικό.

Πρόκειται για μία προσχεδιασμένη, επικερδή για τους λίγους πολιτική των τριών μνημονιακών κυβερνήσεων που παραδίδει όλη τη δημόσια περιουσία, δρόμους όπως την Αττική Οδό, αεροδρόμια, Ελευθέριος Βενιζέλος και δεκατέσσερα άλλα περιφερειακά, τα λιμάνια, τα τραίνα, την παιδεία, την υγεία στους ιδιώτες. Γι’ αυτό είμαστε κατά των διοδίων και στον ΒΟΑΚ.

Η μόνη λύση είναι να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο όλη η δημόσια περιουσία και οι στρατηγικοί τομείς που έχουν εκχωρηθεί τώρα στους ολιγάρχες. Εάν μία ΑΕ, όπως εσείς είστε, είχε την ίδια αναποτελεσματικότητα όπως εσείς με την κακοκαιρία «Ελπίς», δεν θα είχε καμία ελπίδα αυτή η επιχείρηση. Θα είχε κλείσει, θα είχε πτωχεύσει. Κι εσείς έχετε πτωχεύσει τον ελληνικό λαό και στα μάτια του ελληνικού λαού πτωχεύσατε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο