Κλέων Γρηγοριάδης: Στις επόμενες εκλογές το δίλημμα θα είναι ένα και μοναδικό: ΜέΡΑ ή νύχτα;

Συνεντεύξεις - videos
30 Ιαν, 2022

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίως βέβαια αγαπητοί κυρίες και κύριοι Υπουργοί και φυσικά βεβαιότατα, κύριε Μητσοτάκη, δεν συμφέρει το παιχνίδι και παρακαλούμε όλοι απ’ εδώ να σηκωθείτε και να πάτε σε άλλη πόλη.

Τάδε έφη ο αείμνηστος και αθάνατος βεβαίως για όλους εμάς Μέντης Μποσταντζόγλου, όταν ζούσε ακόμα κατά το τέλος της επτάχρονης τυραννίας της δικτατορίας, όπου και πάλι είχαμε απωλέσει την εθνική κυριαρχία, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα σε αυτήν την μαύρη χώρα. Το είπε, λοιπόν, για να δώσει έναν χιουμοριστικό τόνο στο ότι πια ήταν ηλίου φαεινότερο ότι αυτή η Κυβέρνηση κλέβει τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, κλέβει και το βιος όπως αποδείχθηκε αργότερα, διότι γι’ αυτό είμαστε στα μνημόνια. Η αρχή στη χούντα έγινε για να φτάσουμε στα μνημόνια με τα θαλασσοδάνεια τα χουντικά.

Εμέμφετο, λοιπόν, τότε αυτό το γεγονός ο αείμνηστος Μέντης Μποσταντζόγλου, ο οποίος να θυμίσω για την ιστορία -γιατί για τέτοια πρόσωπα πολύ σημαντικά και αξιαγάπητα για πάντα από τον ελληνικό λαό, πρέπει να θυμίζουμε και τις ιδιότητές τους- ότι όσο ζούσε αυτό το θηρίο το ανθρώπινο και το καλλιτεχνικό ήταν και θεατρικός συγγραφέας και σκιτσογράφος και γελοιογράφος και στιχουργός. Ήταν ακόμη και ζωγράφος. Κάτι, δηλαδή, πολύ μακρινό για πολλούς από εμάς που είμαστε απλώς πολιτικοί ή το πολύ-πολύ ηθοποιοί και πολιτικοί.

Κοιτάξτε, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρέπει να τσακιστεί και να φύγει αυτή η Κυβέρνηση από τον τόπο μας. Για μας στο ΜέΡΑ25 η Κυβέρνηση πρέπει να σηκωθεί και να φύγει –όχι εσείς, μια χαρά είστε εσείς, η Κυβέρνηση που σας εκπροσωπεί- αλλά πριν το κάνει αυτό πρέπει να ζητήσει ασφαλώς ένα μεγάλο συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και πρέπει τα μέλη της όλα μηδενός εξαιρουμένου να δεσμευθούν ότι δεν θα ξαναδεχθούν ποτέ να επιστρέψουν σε θέσεις εθνικής ευθύνης.

Θέλετε να μάθετε γιατί; Ας ξεκινήσουμε από αυτό που είπε η κυρία Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη έφυγε τώρα, ήταν αναγκασμένη να φύγει, και δεν θα μπορεί να μου απαντήσει. Τόλμησε να πει «γιατί είμαστε μίζεροι, γιατί μεμψιμοιρούμε για την ανάπτυξη»! Ποια ανάπτυξη; Τολμάτε να κοροϊδεύετε ακόμα την κοινωνία;

Κάνω μία ερώτηση και ας μου απαντήσει όποιος θέλει από εσάς όταν μιλήσει, κοινοβουλευτικός, Υπουργός, Πρωθυπουργός, ο ίδιος ο Θεός ας έρθει να μου απαντήσει. Το πρωτογενές πλεόνασμα της πατρίδας μας θα είναι φέτος μικρότερο από το 2019, ναι ή όχι; Θα είναι και το ξέρουμε όλοι εδώ μέσα. Καμμία ανάπτυξη! Είμαστε υποαναπτυσσόμενοι από το 2019, που κυβερνάτε, και εντεύθεν.

Γιατί πρέπει να φύγετε; Πρέπει να φύγετε για χιλιάδες λόγους, αλλά ας επικαλεστώ τους βασικούς. Πρέπει να φύγετε γιατί έχετε μπει μέσα στο σπίτι του ελληνικού λαού και τον κλέβετε εδώ και δυόμισι χρόνια. Αυτό το κάνετε όταν δεν του κλέβετε το ίδιο το σπίτι, ώστε να μην έχει σπίτι για να μπείτε μέσα να τον κλέψετε. Ξέρετε τι εννοώ, «κόκκινα» δάνεια, το θαυμάσιο σχέδιο «Ηρακλής» κλπ. Πρέπει να φύγετε, λοιπόν, γιατί κλέβετε τον λαό μας.

Πρέπει να φύγετε γιατί τα έχετε κάνει τόσο χάλια στην οικονομία που δανειστήκατε 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των Βρυξελλών, το οποίο είναι και απάτη γιατί είναι έντοκο το δάνειό σας αυτό, και τι κάνετε, ξέρετε; Δώσατε λιγότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ υπό μορφή ψίχουλων επιδομάτων στους επαίτες, τον ελληνικό λαό, και τα υπόλοιπα 49,5 σε δέκα παρασιτικούς φίλους σας ντόπιους και ξένους. Γι’ αυτό πρέπει να τσακιστείτε και να φύγετε από εδώ μέσα.

Πρέπει επίσης να φύγετε για τον Πτωχευτικό σας Κώδικα, ο οποίος επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη ή σε εμένα να πάω να πάρω στο 4% της αξίας, δηλαδή με 4.000, το σπίτι κάποιου που το έχει πληρώσει 100.000 ευρώ, αλλά δεν αφήνει τον ίδιο να το διεκδικήσει. Τον τιμωρεί ενώ, όπως σας έχω ξαναπεί, τα μνημόνιά σας φταίνε που τον έβγαλαν εκτός προγράμματος και δεν είναι συνεπής στα δάνειά του.

Πρέπει να φύγετε για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχετε κάνει, για την τελική αποσάθρωση –εσείς δεν την κάνατε ολόκληρη, αλλά την ολοκληρώσατε- όλων των εργασιακών σχέσεων.

Πρέπει να φύγετε για την ολική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας που ζει αυτήν την στιγμή η πατρίδα μας.

Πρέπει να φύγετε για την αιχμαλωσία της χώρας, για τον τρομακτικό -είχαμε να τον δούμε ίσως από τη δικτατορία- αυταρχισμό που φέρατε στη χώρα, για το ότι βαράγατε, χτυπάγατε τα παιδιά στην αρχή στις πλατείες, μετά τους φοιτητές, τα παιδιά σας, μετά τους καθηγητές που πήγαν να τα υπερασπιστούν, μετά τους ανθρώπους που έπιναν καφέ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Πρέπει να φύγετε για την καταστροφή του περιβάλλοντος, την οποία σερβίρετε τόσον καιρό σαν σωτηρία του περιβάλλοντος. Αλλά όμως δεν μπορείτε να κρυφτείτε, γιατί οι ενέργειές σας είναι απολύτως καταστρεπτικές για το περιβάλλον.

Πρέπει να φύγετε για τις καθαρίστριες που απολύσατε. Πρέπει να φύγετε για τις φρεγάτες που πήρατε, τις οποίες τις πήρατε δήθεν για την εθνική άμυνα της χώρας μας, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αν σας προστάξει η Ουάσιγκτον να μείνουν στο λιμάνι στη Σαλαμίνα, στον Ναύσταθμο, εκεί θα μείνουν. Και αν σας προστάξει η Ουάσιγκτον να μείνουν τα Rafale στην Τανάγρα, εκεί θα μείνουν καθηλωμένα. Ξέρετε που το ξέρω; Εκεί έμειναν στην Κύπρο, όταν χάσαμε τη μισή Κύπρο μας, όταν έχασε η Κύπρος τη μισή της χώρα. Εκεί έμειναν και υπήρχαν. Τότε δεν υπήρχαν Rafale. Υπήρχαν το ολοκαίνουρια Mirage F1 πριν τα 2000, γιατί ξέρω και από αυτά, και υπήρχαν επίσης τα θαυμάσια Phantom, τα οποία έμειναν επίσης όλα καθηλωμένα.

Ξέρετε τι άλλο υπήρχε, γιατί υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό επτακόσιες πενήντα εννέα ημέρες; Υπήρχαν εβδομήντα δύο καράβια, τα οποία στείλατε στα Ίμια και έκαναν βόλτες γύρω-γύρω μέχρι που οι Τούρκοι μπήκαν και σηκώσαν σε δικό μας ξερονήσι την τούρκικη σημαία.

Πρέπει λοιπόν να φύγετε γιατί χρεώσατε τον ελληνικό λαό με 10 δισεκατομμύρια για όπλα που δεν έχετε τα άντερα να τα χρησιμοποιήσετε, και δεν είχατε ποτέ το ήθος, και δεν είχατε ποτέ το κουράγιο, δεν είχατε ποτέ τη λεβεντιά, και τον ηρωισμό, και το θάρρος να τα χρησιμοποιήσετε. Πρέπει να φύγετε για όλους αυτούς τους λόγους!

Πρέπει να φύγετε για τη δαιμονοποίηση των πάντων όποιων διαφωνούν με τις απόψεις σας. Πρέπει να φύγετε –και θα σας σοκάρω τώρα με αυτό που θα πω, αλλά θα το πω- για έναν ακόμα λόγο. Και πρέπει να φύγετε για αυτόν τον λόγο και εσείς, και θα πρέπει να μην έρθουν ούτε αυτοί πίσω, και θα πρέπει να μην έρθουν ούτε αυτοί. Πρέπει να φύγετε όλοι. Ξέρετε για ποιον λόγο; Γιατί είσαστε άσχημοι. Ξέρετε τι εννοώ με αυτό; Ότι δεν είσαστε καθόλου όμορφοι. Ξέρετε τι θα πει αυτό; Ότι δεν έχετε ευμορφία. Ξέρετε τι θα πει αυτό; Ότι δεν έχετε καθόλου καλή μορφή. Ξέρετε γιατί δεν έχετε καμμία καλή μορφή και τα τρία μνημονιακά κόμματα; Γιατί δεν είχατε και δεν έχετε καμμία μορφή. Έχετε απωλέσει το σχήμα και τη μορφή σας, γι’ αυτό είσαστε άσχημοι και δεν είσαστε όμορφοι, και παίρνετε κάθε φορά το σχήμα και τη μορφή του δοχείου που σας βάζουν οι Βρυξέλλες, του δοχείου που σας βάζουν οι δεσμοφύλακές σας. Πρέπει να φύγετε γιατί δεν έχετε την παρρησία μετά από δώδεκα χρόνια, που η χώρα μας νεκροζώντανη στο κύτταρο ψυχορραγεί, να πάρετε τα κουράγια σας, να τα ενώσουμε όλοι μαζί και να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους που πεινάνε και κρυώνουν εκεί έξω.

Για την κακοκαιρία, αλήθεια, η διαχείριση και ο συντονισμός των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού μας ήταν το πρόβλημα; Αμ δεν ήταν αυτό! Η απουσία, η εξαφάνιση του κρατικού μηχανισμού ήταν το πρόβλημα. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά τα δύο τελευταία πια το έχετε τερματίσει το κοντέρ, δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός, δεν υπάρχει καμμία δημόσια υπηρεσία, δεν υπάρχουν περιφερειακές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες που να έχουν μόνιμο προσωπικό αορίστου χρόνου.

Και ξέρετε πώς αποδεικνύεται αυτό; Να σας το πω και αυτό να το καταλάβετε. Γιατί ό,τι δεν έχετε ιδιωτικοποιήσει, όπως είναι η τροφοδοσία των νοσοκομείων μας, τα φαγητά που τρώνε οι γιατροί και οι ασθενείς μας, όπως είναι η καθαριότητα των νοσοκομείων μας, όπως είναι η μισή υγεία μας, όπως είναι ό,τι μπορέσατε και δεν μπορέσατε να ιδιωτικοποιήσετε, όπως είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τι το έχετε κάνει;

Αυτοί πρέπει να φύγουν, αλλά είναι άλλο ερώτημα αν τα μνημονιακά κόμματα, για να θυμηθούμε μια ρήση ενός άλλους αείμνηστου, του Ανδρέα Παπανδρέου, δικαιούνται δια να τους μέμφονται. Αφήστε να τους μεμφόμαστε εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ελληνική Λύση, που δεν ασκήσαμε μνημονιακή διοίκηση. Εσείς θα συζητήσουμε στο τέλος της ομιλίας μου για το εάν και κατά πόσον έχετε το δικαίωμα, δικαιούστε δια να ομιλείτε, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας. Κατά τη γνώμη μας, δεν δικαιούστε καθόλου.

Έχουμε λοιπόν έναν κρατικό μηχανισμό που ό,τι δεν έχετε ιδιωτικοποιήσει το έχετε κάνει ΣΔΙΤ. Ξέρετε τι σημαίνει ΣΔΙΤ; Να μάθει ο ελληνικός λαός που μας ακούει από εκεί ψηλά: ΣΔΙΤ, αγαπητέ ελληνικέ λαέ, σημαίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ξέρετε τι σημαίνει με άλλα λόγια αυτό; Με άλλα λόγια σημαίνει ότι κράτος ή περιφέρεια ή δήμος, δηλαδή όλοι εμείς οι ψηφοφόροι, οι πολίτες, αναλαμβάνουμε το κόστος και εσείς χαρίζετε στον ιδιώτη εργολάβο που έρχεται και καρπώνεται το κέρδος του κόστους που εμείς αναλάβαμε σε ένα υπερκοστολογημένο έργο, του οποίου έργου τη συνδρομή σε μία κατάσταση ανάγκης αδυνατεί να παρέχει λόγω κατ’ αποκοπής της σχετικής σύμβασης.

Ξέρετε τι λέω; Λέω ότι αφού χρεώνετε εμάς και χαρίζετε τα κέρδη σε αυτόν μετά υπογράφετε και μία σύμβαση που του δίνει το δικαίωμα να βγάζει την ουρά του απ’ έξω και να σας κάνει ξεφτίλα πάλι σήμερα, που δήλωσε η Αττική Οδός μετά το ΔΣ της ότι «εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε καμμία αρμοδιότητα να κλείσουμε την Αττική Οδό. Εσείς μας το απαγορεύετε». Πάλι γυμνός ο βασιλιάς, πάλι γυμνός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα στα δώδεκα πλέον χρόνια στα οποία η Ελλάδα, η χώρα μας, τελεί υπό καθεστώς της de facto και de jure αποικίας με όχημα το χρέος μας το κράτος αποσύρεται από πάροχος κοινής ωφέλειας και μετατρέπεται σε μία δήθεν ρυθμιστική αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

Τι είναι το κράτος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Είναι διαιτητής; Το βάζουμε ανάμεσα στους κακούς καπιταλιστές και στον καλό λαό να πει ποιος έχει δίκιο; Όχι, το κράτος είναι ο προστάτης του καλού λαού, που είναι το πρόβατο, και τον φυλάει από τον λύκο, που είναι ο κακός καπιταλιστής, ο κ. Μπόμπολας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν ξεχνάω, ξέρετε, τα ονόματα. Έχω ένα πάθος να τα λέω. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις ένας Μπόμπολας θα βγει από κάτω. Ποιος έχει την Αττική Οδό και τη νέμεται; Ο κ. Μπόμπολας έχει την Αττική Οδό και τη νέμεται.

Μιλάμε για τους δρόμους, μιλάμε για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την παιδεία. Έχουμε ξελαρυγγιαστεί για την υγεία να μιλάμε από την αρχή της πανδημίας και να απαιτούμε την άμεση ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή, με τομογράφους, με ΜΕΘ και φυσικά με μόνιμο, επαρκές, βάσει οργανογράμματος κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά και δομής υγείας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Έχετε όμως χαράξει τη ρότα του ξεπουλήματος, της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης άσχετα με το τι θέλει ο λαός. Το αποδείξατε την επαύριον του δημοψηφίσματος. «Όχι» ήθελε ο λαός με 62%, «Ναι» τρώει από τότε επτά χρόνια μέχρι σήμερα.

Και τώρα ας περάσουμε στο εάν δικαιούται δια να ομιλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής. Δικαιούστε να τους μέμφεστε; Δικαιούμαστε να τους μεμφόμαστε, αν έχουμε τέτοια πολιτεία όπως εσείς;

Ένα απλό πράγμα θα σας ρωτήσω και μου λέτε, αν θέλετε. Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ποιος την ιδιωτικοποίησε, ποιος την πούλησε έναντι πινακίου φακής, λιγότερο απ’ όσο κοστίζουν οι ράγες του στους Ιταλούς, σε μια χρεωκοπημένη εταιρεία –η ιταλική- η οποία το μόνο που έχει κάνει από τότε που την πήρε είναι ότι αγόρασε δύο τρένα τριάντα πέντε ετών το καθένα;

Ποιος χάρισε στη Fraport τα δώδεκα φιλέτα αεροδρόμια της Ελλάδας; Το κυριότερο όμως απ’ όλα, ποιος έκανε το Υπερταμείο, αγαπημένοι πρώην σύντροφοι; Δεν το έκανα εγώ, δεν το έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και δεν το έκανε πολύ φοβάμαι ούτε καν η Νέα Δημοκρατία. Το κάνατε εσείς.

Ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ σαν πρώτο βήμα-μέτρο που πήρε μόλις κυβέρνησε; Δεν το έκανα εγώ. Δεν το έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και πολύ φοβάμαι ότι δεν το έκανε ούτε καν η Νέα Δημοκρατία. Το κάνατε εσείς.

Δεν το λέω αυτό τόση ώρα για να σας πω ότι είστε τα ίδια με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν το πιστεύουμε. Είμαστε κατά των ίσων αποστάσεων με φανατισμό. Έχετε ενστάσεις;

Εγώ, κύριε Σκουρλέτη, δέσμευσα τη χώρα μας μέχρι το 2060 με πρωτογενή πλεονάσματα, που σημαίνει μαθηματική λιτότητα για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες; Εγώ το έκανα; Δεν το έκανα εγώ. Το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω δεν θέλουμε ίσες αποστάσεις, δεν λέμε ότι είστε το ίδιο. Ξέρετε γιατί σας κατηγορούμε κυρίως; Και θα τελειώσω γρήγορα, κυρία Πρόεδρε. Θα πάρω ακόμα ένα έως δύο λεπτά το πολύ. Σας κατηγορούμε κυρίως και με φανατισμό σας κατηγορούμε για ένα πράγμα, γιατί συντρίψατε την ελπίδα. Η ελπίδα του ελληνικού λαού εναποτέθηκε απάνω στις δικές σας πλάτες. Τότε ήταν και ο κ. Βαρουφάκης παρέα σας. Και όταν εσείς δηλώσατε διά στόματος του αρχηγού σας «συγνώμη, αυταπάτες» ξέρετε τι κάνατε; Θυμίσατε στον ελληνικό λαό ότι δέκα χρόνια τώρα αυτοί που λέγανε αυταπάτη τη μόνη προσπάθεια αντίστασης και απελευθέρωσης απ’ τη σκλαβιά μας ήταν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Παπανδρέου, ότι ήταν όλοι αυτοί που είχαν ήδη γίνει υποδειγματικοί κρατούμενοι. Και τότε ξέρετε τι είπε ο ελληνικός λαός, που είχε φύγει με κόπο από το ιδεολογικό του περιθώριο για να φτάσει σε εσάς; Σκέφτηκε: «Α, είχαν δίκιο οι δεξιοί που εδώ και δέκα χρόνια μας λένε δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε σε όλους τους τόνους -όχι σε εσάς, σ’ αυτούς απευθυνόμαστε και θα απευθύνομαι μέχρι να πεθάνω- ότι είμαστε εδώ γιατί δεν είναι αυταπάτη. Είναι υποχρέωση εθνική και ηθική, κυρία Πρόεδρε. Είναι η βασική μας υποχρέωση να αντισταθούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του σώματός μας και του αίματός μας σ’ αυτήν την κλοπή της χώρας.

Κλείνω με τη φράση. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Ας μη ζήσουμε ούτε μια μέρα ακόμη ως σκλάβοι. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, γιατί είμαστε Έλληνες και αυτό που μας καθορίζει και μας προσδιορίζει -και την ύπαρξη και την ψυχή μας- από αρχαιοτάτων χρόνων είναι η ανυποχώρητη σταθερή αγάπη μας, λυσσαλέα αγάπη μας, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, το δίλημμα θα είναι ένα και μόνο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Μέρα ή νύχτα;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο