Γιάννα Παπαδάκου: Έχουμε απέναντί μας τους ανθρώπους που θέλουν να ξεπλύνουν τα σκάνδαλα

Συνεντεύξεις - videos
01 Φεβ, 2022

Ευθεία επίθεση στην ερευνητική δημοσιογραφία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, παραβιάζοντας μάλιστα κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας. Την επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, κατήγγειλε με παρέμβασή της στο Στίγμα της ΜέΡΑς η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου:

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής, έπεσαν οι μάσκες. Έγινε φανερό από που εκπορεύονται οι διώξεις εναντίον μας, ποιος τις υποστηρίζει και ποιος τις υποθάλπτει, εργαλειοποιώντας τη δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός με την αναφορά του παρεμβαίνει σε μια ανοιχτή διαδικασία, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό είναι και ποινικό αδίκημα,υπάρχουν σχετικές αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Πολιτικά, αυτό έγινε γιατί στριμώχτηκε η κυβέρνηση για τις σχέσεις της με το Φουρθιώτη και τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ότι ο υπόκοσμος έχει μπει στο Μαξίμου μέσω του κ. Φουρθιώτη.

Προσπαθώντας να περάσει στην αντεπίθεση λοιπόν, ισχυρίστηκε, άκουσον-άκουσον, ότι ο υπόκοσμος είμαστε εμείς που προχωρήσαμε σε αποκαλύψεις με στοιχεία, εμείς που αποκαλύψαμε τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία έχει αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, καταγγέλλοντας φοροφυγάδες και διεφθαρμένους πολιτικούς.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να καταλάβει ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, τουλάχιστον η δημοσιογραφία που δεν τους αρέσει, που δεν λέει αυτά που θέλουν αυτοί, που δεν τους αγιοποιεί. Η δημοσιογραφία θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Υπήρχε πριν από αυτούς, θα υπάρχει μετά από αυτούς και για όσο θα είναι αυτοί. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από την πορεία της δικαιοσύνης. Εμείς δεν θα περιμένουμε να τελεσιδικούν οι υποθέσεις για να γράψουμε. Για δύο λόγους: πρώτον, μπορεί να κάνουν λάθος, γιατί και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται, δεν σημαίνει ότι ό,τι γίνεται στη δικαιοσύνη είναι σωστό. Και δεύτερον, σε πολλές περιπτώσεις ο δημοσιογράφος βοηθά τη δικαιοσύνη. Και όχι παραδικαστικά, όπως μας καταγγέλλουν, αλλά με το όνομά μας, επωνύμως, και εγώ, και ο Κώστας Βαξεβάνης και όλοι οι άλλοι. Αυτό ήταν το δημοσιογραφικό μας καθήκον.

Εμείς έχουμε απέναντί μας τους ανθρώπους που θέλουν να ξεπλύνουν τα σκάνδαλα. Όμως στο πλευρό μας έχουμε δημοσιογραφικές ενώσεις από όλο τον κόσμο, αλλά και πολλά μέσα που έχουν κάνει αναφορά σε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Με την παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε την αθωότητά μας. Γιατί πίσω από τη δίωξή μας βρίσκονται οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα. Γιατί με αυτήν την κίνηση θέλουν να ξεπλύνουν τρία σκάνδαλα: ένα της λίστας Λαγκάρντ, το άλλο είναι της Νοβάρτις και το τρίτο είναι της Πανγαία, με τα ακίνητα της Εθνικής. Υπάρχει και αυτό το σκάνδαλο ανάγλυφο μέσα στη δικογραφία της Νοβάρτις.

Εμείς βέβαια από την πλευρά μας θα αντισταθούμε και θα αποδείξουμε τα αυτονόητα. Στους συκοφάντες μας θα απαντήσουμε ανάλογα. Αν φοβηθούμε, αυτό θα είναι εις βάρος της αλήθειας. Και γι αυτό το λόγο θα προσφύγουμε τόσο στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο