Γιάνης Βαρουφάκης: «Υπήρχε εναλλακτική αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αρπαχτές για τους ημέτερους»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Απρ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρωθυπουργέ, ας είμαστε ειλικρινείς οι πολίτες σήμερα ό,τι και να λέτε, ό,τι και να λέμε εμείς βλέπουν -αν βλέπουν- τη συζήτησή μας με θλίψη και ανησυχία να πλημμυρίζει τις ψυχές τους. Κι όμως θα μπορούσαν όλα να είναι πολύ διαφορετικά.

Επιτρέψτε μου ένα εναλλακτικό χρονικό για το 2020. 15η Ιανουαρίου του 2020: Δύο βδομάδες πριν καν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει συναγερμό για την πανδημία covid-19, ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί Επιτροπή Ειδικών, στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο επιδημιολόγοι από την Αττική, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη -κάτι που δεν κάνατε- και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εκπρόσωποί τους που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος στα νοσοκομεία.

26η Φεβρουαρίου: Πρώτη διάγνωση κρούσματος όπως και έγινε. Η Επιτροπή Ειδικών συνεδριάζει πλέον καθημερινά και αναλυτικά πρακτικά αναρτώνται στο διαδίκτυο εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε όλοι τι συζητήθηκε. Την επομένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο εγκρίνει 1 δισεκατομμύριο για άμεση ενίσχυση του ρημαγμένου ΕΣΥ για την έγκαιρη προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών.

1η Μαρτίου: Η Επιτροπή Ειδικών συνιστά την άμεση προμήθεια μεγάλης ποσότητας αντιδραστηρίων και την προετοιμασία για το στήσιμο σε όλη τη χώρα των κέντρων μαζικών τεστ εκτός των νοσοκομείων, που όπως εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης μετά τη νίκη επί του covid-19 θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έτσι κι αλλιώς χρειάζεται ένα τέτοιο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

12η Μαρτίου: Πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην Ελλάδα. Αρχίζουν να λειτουργούν τα τριακόσια πρώτα από τα χίλια πεντακόσια κέντρα μαζικών τεστ.

22η Μαρτίου: Ξεκινά η μάχη προάσπισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δίμηνη αυστηρή καραντίνα, όπως και κάνατε, αλλά με μονιμοποίηση στις ίδιες μονάδες που υπηρετούν όλων των επικουρικών γιατρών και νοσοκόμων όχι μόνο των ΜΕΘ, προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων δύο χιλιάδων γιατρών και πέντε χιλιάδων νοσηλευτών.

Την ημέρα της εθνικής μας γιορτής ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την πλήρη λειτουργία και των χιλίων πεντακοσίων κέντρων μαζικών τεστ.

Τον Απρίλιο τίθεται σε λειτουργία το ένα και μοναδικό ηλεκτρονικό μητρώο κρουσμάτων, για να βοηθηθεί η σωστή ιχνηλάτηση. Στις 8 Απριλίου, με εντολή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει την ουσιαστική στήριξη της οικονομίας, με κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων, με κουρέματα -όχι αναστολές- των οφειλών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες των μικρομεσαίων που επλήγησαν από την καραντίνα. Ο ανώτερος ΦΠΑ πηγαίνει από το 23% στο 15%. Ο φόρος των μικρών επιχειρήσεων στο 15%. Τέλος, ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» και παράλληλα η δημιουργία μίας δημόσιας κακής τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει τον Υπουργό του, με μία δήλωση στα διεθνή μέσα. Λέει: «Είμαι σίγουρος ότι οι εταίροι μας κατανοούν πως έχουμε ιερή υποχρέωση να κάνουμε τα αυτονόητα, χωρίς καμία προέγκριση, σε μία στιγμή που αντιμετωπίζουμε ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλά και επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από δέκα χρόνια κρίσης, που δεν πρέπει να κλείσουν. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται, τίποτε παραπάνω».

Την Πρωτομαγιά ανακοινώνεται πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και όλων των αχαρτογράφητων πολιτών, με μείγμα επιδομάτων και ειδικών χρεωστικών καρτών και μεταβιβάσιμων ηλεκτρονικών πιστώσεων μέσω του TAXIS NET, ηλεκτρονικά IOUs. Στις 20 Μαΐου, έχοντας κάνει ήδη πάνω από δύο εκατομμύρια μαζικά τεστ και έχοντας χαρτογραφήσει την εξάπλωση του ιϊκού φορτίου, η χώρα ετοιμάζεται για την έξοδο από την οριζόντια καραντίνα. Όσοι μένουν σπίτι, λόγω θετικού τεστ, στηρίζονται οικονομικά με 500 ευρώ γι’ αυτές τις δύο εβδομάδες, για το δεκαπενθήμερο και τους προσφέρεται κατ’ οίκον βοήθεια, εφόσον μένουν μόνοι τους.

Στις 23 Μαΐου ξεκινάει η προετοιμασία για το άνοιγμα του τουρισμού. Προϋπόθεση εισόδου στη χώρα για κάθε επισκέπτη το αρνητικό μοριακό τεστ πριν από εβδομήντα δύο ώρες και rapid test στην είσοδο. Στις 28 Μαΐου η Commission ανακοινώνει τη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν. Αντί για το ευρωομόλογο, που ζητούσατε και εσείς, κύριε Μητσοτάκη, μαζί με τον κ. Μακρόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιβάλλει προσωρινό ταμείο ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροτείνει ανταλλαγές εθνικών ομολόγων με ευρωομόλογα έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας perpetual bonds διεθνούς διάρκειας και προαναγγέλλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελληνικό βέτο αν το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέψει, τουλάχιστον, τη σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους μας στον ESM, τουλάχιστον το πρώτο μνημόνιο, εκείνα τα 53 δισεκατομμύρια και μόνιμη απαλλαγή της χώρας από μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν ισχύουν για καμία άλλη χώρα- μέλος της Ευρωζώνης.

Την 1η Ιουνίου, ενώ οι πρώτοι τρεις χιλιάδες νέοι μόνιμοι γιατροί και νοσοκόμοι έχουν αναλάβει υπηρεσία στο ΕΣΥ, επαναλειτουργεί το «Λοιμωδών» στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ελαφρυνθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία από περιστατικά covid-19. Στο μεταξύ νέα οριζόντια καραντίνα αποτρέπεται, καθώς τα χίλια πεντακόσια κέντρα μαζικών τεστ λειτουργούν δώδεκα ώρες ημερησίως, παρέχοντας τη δυνατότητα εβδομαδιαίων τεστ σε όλους. Την 19η Ιουνίου, γιατί όχι ο ΕΟΤ ξεκινάει διεθνή καμπάνια με σλόγκαν: «safety within reason, humanity without limits» ασφάλεια σε λογικά πλαίσια, ανθρωπιά χωρίς όρια.

Την 1η Ιουλίου ξεκινάει η εντατική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της αποτελεσματικής τηλεκπαίδευσης, με δυνατότητες προεγγραφής μαθημάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα του Βρετανικού Open University. Προσλαμβάνονται όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές, την 1η Ιουλίου, ώστε να προετοιμαστούν και αυτοί. Επιτάσσονται κτήρια κοντά στα σχολεία, ώστε να αυξηθούν οι τάξεις και να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, το πολύ στους δεκατρείς.

Οπτικές ίνες και νέοι υπολογιστές εγκαθίστανται στα σχολεία πυρετωδώς, μαζική προμήθεια tablet, αλλά και προετοιμασία για αποστολή έντυπου υλικού στους μαθητές στα σπίτια τους. Αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και στα πανεπιστήμια.

Και έτσι φτάσαμε στον Σεπτέμβρη, οπότε ανοίγουν τα σχολεία με μοριακά τεστ για τους δασκάλους, καθηγητές και μαθητές και από εκεί και πέρα εβδομαδιαία rapid test.

Την 5η Οκτωβρίου το δίκτυο μαζικών τεστ αναφέρει αύξηση του ιϊκού φορτίου και ο Πρωθυπουργός επιτάσσει προκαταβολικά ιδιωτικές κλινικές για την αποθεραπεία όσων βγαίνουν από τις ΜΕΘ. Την 14η Νοεμβρίου έρχονται τα μαντάτα απ’ έξω για τις καλές επιδόσεις των εμβολίων. Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη σταδιακή μετατροπή του δικτύου των χιλίων πεντακοσίων κέντρων μαζικών τεστ σε κέντρα μαζικών τεστ και εμβολιασμού. «Σήμερα…» -λέει ο κ. Μητσοτάκης- «…τα ρίχνουμε στον αγώνα εναντίον του covid. Αύριο θα είναι η ραχοκοκαλιά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης το Εθνικού μας Σύστημα Υγείας». Κι έτσι τον Δεκέμβρη, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αργούν με εγκληματική ευθύνη των Βρυξελλών, η χώρα, που για μια δεκαετία υπέφερε όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ατενίζει το 2021 με καλούς οιωνούς.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Κάτι η απέχθεια της Κυβέρνησης για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό, κάτι οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινικάρχες, καναλάρχες, κολεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες, κάτι το «ναι σε όλα» στην τρόικα, κάτι η ανικανότητα και η ευθυνοφοβία, να πώς χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευθούν οι πολίτες, να βγει η χώρα νικήτρια, να διδάξουμε ένα σημαντικό μάθημα σε φίλους και εχθρούς, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές, ξεφεύγοντας από την χρεοδουλοπαροικία, διαφυλάσσοντας ελευθερίες που ο λαός μας κέρδισε με το αίμα του.

Αντ’ αυτού, έχουμε lockdown και ξερό ψωμί, σε περιβάλλον που γιγαντώνονται το χρέος, καθώς ούτε αναδιάρθρωση των παλαιών χρεών είχαμε ούτε μεταφορά των νέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τζόγος με την καζινοποίηση της χώρας, από το Ελληνικό και το Μαρούσι, μέχρι κάθε γειτονιά που μαγαρίζεται από τα OPAP PLAY και βέβαια, τα ψεύδη που ενορχηστρώνουν τα κρατικοδίαιτα, ολιγαρχικά μέσα μαζικής εξαπάτησης.

Και εσείς, κύριε Μητσοτάκη, προεδρεύετε κυβέρνησης που πανικόβλητη, προφανώς, βγάζει μία πρωτόγνωρη κακία. Κύριε Μητσοτάκη, σε διάγγελμά σας στις 17 Μαρτίου, απευθυνόμενος σε γιατρούς και νοσηλευτές, είπατε τα εξής και σωστά: «Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα κι ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω και θα μεριμνήσω προσωπικά γι’ αυτό». Και μεριμνήσατε. Μόνο που αυτό το κάτι παραπάνω που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διώξεις, διοικητικές και ποινικές, όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες της εργασίας τους.

Και δεν είναι μόνο η εμβληματική περίπτωση του Κώστα Καταραχιά, Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο οποίος μετακινήθηκε εκδικητικά και τώρα απολύεται επειδή τόλμησε ο αθεόφοβος να αντιδράσει στις πειθαρχικές διώξεις που άσκησε η Διοίκηση εις βάρος γιατρών που έκαναν το λάθος να νοσήσουν με covid-19.

Είχαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη προανάκριση σε βάρος του γιατρού Σάκη Σιούλη επειδή δήλωσε -ορθώς- ότι η εφημερία του «ΑΧΕΠΑ» την 10η Νοεμβρίου ξεκινούσε με πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ για covid-19.

Είχαμε και τις εισαγγελικές διώξεις σε βάρος των Προέδρων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Διοικητικών Γιατρών Ελλάδας, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Γιατί; Επειδή συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με όλα τα μέτρα προστασίας για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Αντίστοιχο ρεβανσισμό δείχνετε παντού. Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρόσφατα χρησιμοποιεί την πανδημία για να παραδώσει τις λαϊκές αγορές -άκουσον-άκουσον!- σε εταιρείες ίσως και στα σουπερμάρκετ που πάντα ήθελαν να κλείσουν τις λαϊκές αγορές. Πώς; Προβλέπεται αφαίρεση άδειας αν -άκουσον- άκουσον!- δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας παραγωγής. Αναδουλειές; Χάσατε την άδειά σας.

Κύριε Μητσοτάκη, μήπως αυτές οι διώξεις γίνονται ερήμην σας; Οπότε να αναρωτηθούμε όλοι μαζί επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο!

Πάμε στο προχθές. Δώσατε ένα μεγάλο σόου, με το ευφάνταστο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο μάλιστα το συγκρίνετε και με την εθνική παλιγγενεσία. Πάλι καλά που δεν επιλέξατε να το κάνετε χθες που ήταν και πρωταπριλιά για να έχουμε ένα πραγματικό unreality show.

Φαίνεστε πανικόβλητος -και το καταλαβαίνω αυτό- μπροστά στο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας που έρχεται, το οποίο βεβαίως προπορεύεται του πέμπτου μνημονίου για το οποίο σας μιλήσα σε αυτή την Αίθουσα την 8η Απριλίου.

Και αποφασίσατε, φαίνεται, όπως κάθε μνημονιακός Πρωθυπουργός από το Γιώργο Παπανδρέου και μετά, να απαιτήσετε από τους πολίτες να σας δοξάσουν για τα νέα βουνά χρέους που κομίζετε.

Τον Ιούνιο επιστρέψατε από τις Βρυξέλες μιλώντας για 72 δισεκατομμύρια και θριαμβολογούσατε για αυτά. Σήμερα αυτά έγιναν κάτι λιγότερο από εξήντα. Από αυτά, τα 12,7 είναι νέα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που εσείς είχατε πει σε αυτή την Αίθουσα ότι δεν θα πάρουμε. Σε εμένα προσωπικά το είχατε πει. Τώρα είπατε ότι θα τα πάρετε. Πώς όμως; Θα εγγυηθεί το κράτος για αυτά εκ μέρους μεγάλων εταιρειών. Τα 9 δισεκατομμύρια θα τα χρωστά το κράτος στην Κομισιόν – διότι, όπως ξέρετε, η Κομισιόν δεν έχει χρήματα, εμείς τους τα εγγυόμαστε- ενώ τα υπόλοιπα 28,3 δισεκατομμύρια είναι χρήματα που εσείς μας λέτε ότι θα δανειστούν οι επιχειρήσεις από μόνες τους, από κάπου, για να τα ρίξουν στην οικονομία. Εντύπωση μου κάνει το ότι συγκρατηθήκατε και δεν είπατε και το άλλο για τον Τοτό.

Το καθαρό όφελος του Δημοσίου από τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είπατε πόσο είναι. Η αφαίρεση είναι απλή. Δέκα δισεκατομμύρια για έξι χρόνια. Αυτά είναι. Αυτά θα πάρετε. Οι πραγματικές, οι καθαρές ενισχύσεις είναι 10 δισεκατομμύρια για έξι χρόνια. Εμείς το λέγαμε από τον Ιούνιο και εσείς μας επιβεβαιώσατε -ο κ. Σταϊκούρας- το Δεκέμβριο. Πόσα ενέγραψε ότι θα πάρετε το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης; Δυόμιση -αυτά είναι- από τα 10 δισεκατομμύρια της εξαετίας.

Θα πάρετε, λοιπόν, 2,5 δισεκατομμύρια για το 2021 από αυτό το φοβερό Ταμείο Ανάκαμψης σε μια χρονιά που το κράτος πρέπει να πληρώσει 11,5 δισεκατομμύρια στους δανειστές και να δανειστούμε και άλλα 15 δισεκατομμύρια για να καλύψουμε τη «μαύρη» τρύπα του προϋπολογισμού -εσείς τα λέτε- και σε μια χρονιά που το ΑΕΠ έχει ήδη φτάσει -αυτή τη στιγμή που μιλάμε- στο 164% με την κατάρρευση που έχουμε. Την τελευταία φορά η ΕΛΣΤΑΤ μας είχε πει 165,8%. Δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι, τέτοιο καιρό, που μας λέγατε ότι το 2019 είχε ΑΕΠ 188%, μιλάμε για μείον 13%. Αφήστε τα 8,2% και τα μαγειρέματα.

Σε μια χρονιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -και αυτό το λέω με πόνο ψυχής, εδώ δεν σηκώνει αντιπολιτευτικό μένος- όπου είχαμε μια κατάρρευση, μια μείωση των επενδύσεων πανευρωπαϊκά 50% για πρώτη φορά στην ιστορία του καπιταλισμού -50% μείωση των καθαρών επενδύσεων πανευρωπαϊκά!- καταλαβαίνουμε τι γίνεται εδώ, σε αυτή τη χώρα. Έχουμε απο-επενδύσεις ραγδαίες.

Πόσο ακόμα, κύριε Μητσοτάκη, θα φαντάζεστε ανύπαρκτα χρήματα, κάνοντας τα στραβά μάτια σε πραγματικά δισεκατομμύρια που χάνονται καθημερινά; Υπολογίζετε αυτά που έρχονται, αλλά δεν υπολογίζετε εκείνα που χάνονται. Είναι σαν να βλέπετε μια τρύπια μπανιέρα, το νερό να φεύγει μανιωδώς και εσείς εστιάζετε στη βρυσούλα από την οποία στάζουν κάποιες σταγόνες, τις οποίες τις παρουσιάζετε ως καταρράκτη. Ακόμα και τα φύκια έχουν μεγαλύτερη αξία, κύριε Μητσοτάκη, σε σχέση με τις μεταξωτές κορδέλες που τόσο επιδέξια παρουσιάσατε στο σόου «Ελλάδα 2.0».

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα λεφτά είναι πολλά σε απόλυτες τιμές. Ποια λεφτά, όμως, και εις όφελος ποίων; Των κορακιών της Τράπεζας Πειραιώς που για άλλη μια φορά -πολλοστή!- πληρώνει ο πολίτης την ώρα που η Πειραιώς πουλάει τα «κόκκινα» δάνεια της στα αρπακτικά ταμεία, που τους παίρνουν τηλέφωνο για να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για κάθε 3 ευρώ που έδωσαν τα ταμεία των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Eldorado, που βλέπουν τη χώρα σαν ένα πεδίο βολής φτηνό, στο οποίο ασκούν την τέχνη τους βρίζοντας τους ντόπιους; Της Fraport, που αφού μας πήρε, με τα δικά μας χρήματα, τα αεροδρόμια, τώρα θα πάρει και από το Ταμείο Ανάκαμψης τα χρήματα που εξασφάλισε η Κυβέρνησή σας για επενδύσεις;

Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, τη φύση του και -αυτό είναι πρόσφατο- τις λαϊκές αγορές του;

Οι πολίτες, κύριε Μητσοτάκη, θα αντιμετωπίσουν, πραγματικά, νέο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας με το που θα αρχίσει να συμμαζεύεται η πανδημία, ενώ την ίδια ώρα σας ακούν να μιλάτε για τα βουνά χρέους, τα οποία τους φορτώνετε εκ μέρους των κύκλων σας.

Επιπλέον ξέρουν -δεν είναι ανόητοι οι άνθρωποι μας εκεί έξω- ότι με το που θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, θα έρθει η εντολή μέσω Βρυξελλών στην Αθήνα για το πέμπτο μνημόνιο για το οποίο σας μιλάμε από τον Απρίλιο πέρυσι, με περικοπές συντάξεων, με 100% προπληρωμές φόρων κ.λπ..

Ακούγοντάς σας να μιλάτε για δεκάδες δισεκατομμύρια που είναι καθ’ οδόν, οι σκέψεις των πολιτών θυμίζουν τον στίχο του Κόλεριτζ, «νερό, νερό, παντού, αλλά ούτε μια γουλιά να πιούμε.». Η μόνη καινοτομία του πέμπτου μνημονίου είναι ότι δεν θα έρθει όλο μαζί. Δεν θα έρθει πακέτο. Λίγο, λίγο έρχεται. Ξεκίνησε με τον «ΗΡΑΚΛΗ». Συνεχίστηκε με τον πτωχευτικό. Προχωρά με την κατάργηση του οχτάωρου και με την επιθετική εργολαβοποίηση της εργασίας, που παρεμπιπτόντως ευθύνεται απ’ ότι φαίνεται για τρεις νεκρούς στην Εύβοια, τη συστηματική λεηλασία των μικρομεσαίων.

Σήμερα, εντάσσεται στις τάξεις του πέμπτου μνημονίου, το «Ελλάδα 2.0». Και όπου να ‘ναι θα έρθουν οι νέες περικοπές και οι νέοι φόροι. Σταγόνα, σταγόνα το δηλητήριο του πέμπτου μνημονίου. Θα μου πείτε, μα δεν βλέπω τίποτα καλό στο «Ελλάδα 2.0»; Βεβαίως και βλέπω. Βλέπω ενισχύσεις που όντως θα προσθέσουν περίπου 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για έξι χρόνια, δηλαδή, σύνολο 3%. Εάν είμαστε τώρα στο 164, άντε να μας πάει στο 169, ενώ ήμασταν στο 188 σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς του 2019. Με άλλα λόγια είναι μακροοικονομικά ασήμαντο.

Βλέπω έναν κατάλογο έργων, πολλά από τα οποία είναι ενδιαφέροντα, τύπου ΕΣΠΑ όμως. Από το τίποτα, βεβαίως και είναι καλά. Αυτό που δεν είναι, είναι αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν είναι reboot της Ελλάδας, δεν είναι η εκμετάλλευση της κρίσης για το άλμα προς τα εμπρός. Σας θυμίζω, κύριε Μητσοτάκη, ότι και από το 2010 λαμβάναμε πολλά δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, αλλά δεν βοήθησαν στο να αντισταθμίσουν την κατάρρευση των επενδύσεων λόγω της τετραπλής χρεοκοπίας κράτους, τραπεζών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων. Έτσι και με το νέο σας ΕΣΠΑ χωρίς άμεσα «κουρέματα» δημόσιου και ιδιωτικού χρέους είναι καταδικασμένο να μείνει στην ιστορία ως μακροοικονομικά και κοινωνικά ασήμαντο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Κύριε Μητσοτάκη, σπάει κόκκαλα η αποσπασματικότητα των έργων που διάβασα στο «Ελλάδα 2.0», η έλλειψη συνοχής, η απουσία ενός συνολικού σχεδίου. Ακόμα και οι «πράσινες» παρεμβάσεις που είναι βεβαίως καλοδεχούμενες είναι πολύ ισχνές για το μεγάλο άλμα της «πράσινης» βιομηχανικής επανάστασης που έχει ανάγκη ο τόπος. Πού είναι το σχέδιο μετάβασης στο υδρογόνο; Πού είναι το σχέδιο για την βαριά επαναβιομήχανιση της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας για την μετά απολιγνιτοποίηση εποχή; Πού είναι το πρόγραμμα επανίδρυσης της αγροτικής παραγωγής στην βάση ντόπιων βιολογικών σπόρων και όχι εκείνων της Bayer Monsanto; Πουθενά! Μόνο αρπαχτές βλέπουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κύριε Μητσοτάκη παλιά –πρέπει να το θυμάστε αν και είστε μικρότερός μου- στα Λούνα Παρκ χρησιμοποιούσαν καπνό και καθρέπτες για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση προοπτικής. Το ίδιο κάνετε και εσείς. Το πρόβλημα είναι κάποια στιγμή ότι η πραγματικότητα σκορπά τον καπνό και σπάει τους καθρέπτες. Όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, στους εργαζόμενους της ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ, της ΕΥΔΑΠ όπου και να είναι, όσο πιο πολύ διώκετε τους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο