Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM Θεσσαλονίκης: «Η χρονοκαθυστέρηση στο σταθμό Βενιζέλου δεν δικαιολογείται ούτε από γραφειοκρατίες ούτε από νομικές εμπλοκές»

Συνεντεύξεις - videos
28 Ιούν, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Real fm Θεσσαλονίκης και τη Μαρία Σαμολαδά για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, τα εργασιακά, τις επικουρικές συντάξεις, το 2015, την ταινία «Luchadoras».

Η περιοδεία μας «στο δρόμο, με τον κόσμο», έχει το νόημα να πιάσουμε το νήμα από το 1ο Διαβουλευτικό μας Συνέδριο, που δεν το περιορίσαμε στα μέλη μας αλλά το ανοίξαμε σε συλλογικότητες, προσκαλέσαμε φορείς που ασχολούνται με τα μικρά και τα μεγάλα για να μάθουμε κι εμείς.

Μαθαίνουμε συνέχεια. Μόνο αν βγεις από το καβούκι σου και «τριφτείς» με τους ανθρώπους, μόνο έτσι μπορείς να μάθεις πράγματα.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα άλλα έργα υποδομής

Το να μην έχει γίνει τίποτα ένα χρόνο τώρα στο σταθμό Βενιζέλου αυτό δεν δικαιολογείται ούτε από γραφειοκρατίες ούτε από νομικές εμπλοκές.

Είναι διαχρονική η εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης από όλες τις κυβερνήσεις. Ακόμη μιλάμε για σχέδια.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει ένα κράτος είναι το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης του λαού.  Αν χαθεί αυτό τότε όλα δαιμονοποιούνται και τότε κερδίζουν οι επιτήδειοι που παίρνουν τις συμβάσεις.

Εργασιακά

Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και εμείς σηκώσαμε το γάντι.

Ο κ. Χατζηδάκης  αυτό που ψήφισε είναι ότι ο εργαζόμενος που ψηφίζει απεργία θέτει την ψήφο του στη διάθεση του εργοδότη, αυτό αποτελεί ψηφιακό παρακράτος.

Αυτό με τα ψηφιακά δεδομένα έγινε το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ.  Εμείς δημιουργήσαμε κόμμα για να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσαμε να στοιχηθούμε μαζί του που έλεγε ναι σε όλα στην τρόικα. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια χαμένη ψήφος.

Επικουρικές συντάξεις

Από το ’18 μιλάμε για τις επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις τελειώσανε, η κυβέρνηση έριξε την ταφόπλακα. Αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος που είναι 50-55 ετών η επικουρική του σύνταξη δεν πρόκειται να βοηθηθεί, να ενισχυθεί από τους νέους εργαζόμενους που μπαίνουν στη δουλειά. Θα πάψει να υπάρξει η εγγυοδότηση των συντάξεων από τους νεότερους.

Τι δε θα ξεχάσει από το 2015

Θυμάμαι τα πρόσωπα και τις ψυχές των ανθρώπων στην πλατεία Συντάγματος, τη νύχτα της απελευθέρωσης από το φόβο. Η απελευθέρωση στα πρόσωπα των ανθρώπων από το φόβο ότι υπάρχει και αξιοπρέπεια.

Και το δεύτερο στα Eurogroups να καταθέτεις προτάσεις, που μπορεί να μην ήταν σωστές, μπορεί να ήταν λάθος, και να αρνούνται να τις συζητήσουν με ένα στόμφο κατακτητή ή γραφειοκράτη.

Για την ταινία «Luchadoras» στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ήταν ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την ενδυνάμωση των γυναικών στην πόλη Χουαρές του Μεξικού με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικοκτονιών στον πλανήτη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο