Γιάνης Βαρουφάκης στο ΡάδιοΜέΡΑ: Η δική μας ψήφος μομφής θα αφορά όλο το μνημονιακό τόξο

Συνεντεύξεις - videos
27 Ιαν, 2022

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου αναφερόμενος σε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας

Για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν ζητήσαμε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μας διακωμωδούσαν, μας έλεγαν «αφού έχουν την πλειοψηφία, ποιος είναι ο λόγος, θα τους συσπειρώσουμε».

Και η απάντησή μας είναι ότι, βεβαίως έχουν την πλειοψηφία, αυτό τι σημαίνει; Ότι μία μειοψηφία δεν καταθέτει ποτέ μία πρόταση μομφής; Και είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός εκείνος εγκυμονούσε όλα αυτά τα οποία ζούμε καθημερινά. Ήταν στον αέρα. Ήταν συσπειρωμένη η κυβέρνηση εκείνες τις μέρες, προφανώς δεν θα ‘χάναν την ψηφοφορία αλλά θα τους βάζαμε σε μια δύσκολη θέση. Τρεις μέρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα τους σφυροκοπούσαμε και θα είχαμε μεγαλύτερες ευκαιρίες να αναδείξουμε αυτό το έγκλημα που γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού.

Σήμερα, που ο Πρωθυπουργός είναι πληγωμένος λόγω της τεράστιας αστοχίας, της αποτυχίας, του φιάσκου με την κακοκαιρία, με το χιονιά, τώρα που «χτυπιούνται» μεταξύ τους, που έχεις την Κυβέρνηση να «χτυπάει» τον Περιφερειάρχη, που έχεις τη μία εταιρεία να «χτυπάει» την άλλη εταιρεία, τα συμφέροντα των μεν –εντός της Μητσοτάκης Α.Ε.- να «χτυπάνε» τα συμφέροντα των δε, με αυτό που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που έπρεπε να το έχει κάνει τον Δεκέμβριο όταν του το λέγαμε, τώρα τους συσπειρώνει.

Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης Α.Ε.  αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην Άκτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης Α.Ε..

Για την κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία

Χρειάστηκε μια τρόικα σε αυτή τη χώρα για να επιβάλει το «δίκαιο» του κρατικοδίαιτου παρασιτικού ολιγάρχη. Εδώ στους δρόμους, στο τρένο, στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει αγορά. Απλά υπάρχει ένα κράτος που παραχωρεί στον ιδιώτη, ο οποίος κερδίζει και όταν συμβαίνει κάτι έρχεται το κράτος και τον αποζημιώνει! Ούτε ανταγωνισμός υπάρχει, ούτε συντονισμός κοινωνικού και ιδιωτικού συμφέροντος, ούτε ρίσκο!

Υπάρχουν κρατικοδίαιτοι παρασιτικοί ολιγάρχες στους οποίους ανήκουν τα κυβερνητικά κόμματα και τα μέσα. Αυτό είναι φεουδαρχία, δεν είναι καν καπιταλισμός. Πρόκειται δηλαδή για μία τεραστίων διαστάσεων κλοπή, μια ολιγαρχία που έγινε πλέον τεράστια κλεπτοκρατία!

Και έχουμε έναν Πρωθυπουργό που επιλέγει την καταστροφή, καθώς έχει την νοοτροπία του ιδιώτη κλινικάρχη. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του; Η πρόληψη. Ο Πρωθυπουργός δίνει ουσιαστικά εντολή να μην γίνει τίποτα προληπτικά και στο τέλος πετάει μία συγνώμη και μοιράζει και λίγο δανεικό χρήμα στον κόσμο, ενώ μοιράζει πακτωλούς στους ολιγάρχες. Αυτό είναι τακτική, είναι αποτυχία με πρόγραμμα.

Ο ολιγάρχης όμως δεν θέλει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Το ίδιο όμως συνέβη και με τα τρένα μας που είναι εντελώς παρατημένα, έχουμε τρένα αντίκες, είμαστε μουσείο αρχαιολογικό των τρένων. Και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα γι’ αυτά; Τα έδωσαν σε μία εταιρεία που τελεί υπό πτώχευση στην Ιταλία!

Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που μας έλεγε ότι έχει λύσει το θέμα του χρέους και φυσικά κάποιες στιγμές τους ξεφεύγει ότι ουσιαστικά δεν έχει λυθεί κανένα τέτοιο θέμα.

Και εμείς τους λέμε εντάξει δώσανε τα αεροδρόμια τότε που λένε ότι ήταν δεσμευμένοι στην τρόικα και δεν θέλουν να συγκρουστούν μαζί της. Η σύμβαση με για την Αττική Οδό που λήγει το 2024, θα την δώσει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι στην εξουσία σε ιδιώτη ή θα την πάρει πίσω το κράτος; Πάμε στοίχημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι θα την αφήσει στα χέρια ιδιώτη γιατί έχει γίνει κομμάτι αυτού του ολιγαρχικού καθεστώτος.

Εμείς θα την κάνουμε τη ρήξη, θα τα πάρουμε όλα πίσω αυτά. Δεν μασάμε τα λόγια μας, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε ριζοσπαστικοποιηθεί, μιλάμε για τη σημασία της προετοιμασίας για εθνικό νόμισμα, χωρίς να το θέλουμε, αλλά είμαστε ξεκάθαροι.

Καθώς αυτό που έχουμε εδώ πια στη χώρα, είναι μία σύγκρουση ολιγαρχών μεταξύ των μνημονιακών κομμάτων, εμείς μαζί με το ΚΚΕ με τις διαφορές που έχουμε φυσικά, λέμε ότι βρωμάει το ίδιο το σύστημα. Στο όνομα της αγοράς τους έχουν καταστρέψει και την κοινωνία.

Και μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενισχύει το ΕΣΥ, δεν το αφήνει καν ήσυχο, εδώ κλείνει και το Παίδων Πεντέλης φερ’ ειπείν, αυτό δεν είναι μόνο μη ενίσχυση, είναι η λειτουργία μιας Κυβέρνησης ως Α.Ε..

Ενώ για την ακρίβεια η Κυβέρνηση μας λέει ότι φταίει, ότι ευθύνεται ο εξωτερικός εχθρός, όμως ποιο ήταν το ποσοστό αύξησης του κόστους ενέργειας και ποιο της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής; Κάποιοι κερδίζουν και αισχροκερδίζουν με όλα αυτά, το καρτέλ της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, αλλά και τα σουπερμάρκετ.

Βλέπουν καταστροφή να έρχεται και τρίβουν τα χέρια τους.

Για τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει πότε θα κάνει τις εκλογές, λογικά ετοιμαζόταν καθώς έκανε παροχές αυτό τον καιρό, όμως αυτό που του συνέβη τώρα μπορεί και να τον πήγε πίσω. Έτσι κι αλλιώς λειτουργούν καθαρά επικοινωνιακά, δεν τους ενδιαφέρει η ουσία.

Εμείς ως αριστεροί άνθρωποι είμαστε παγερά αδιάφοροι για τις μορφές προπαγάνδας που προτιμούν σαν αυτές τις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν. Ο κόσμος όμως θυμώνει, δεν πρέπει να υπήρξε χθες πολίτης που να είδε τον Alpha που να μην γέλασε, εκτός αν ήταν βαθιά νεοδημοκράτης.

Βλέπουμε μια ουσιαστική κατάλυση του δημοκρατικού καθεστώτος. Οι ολιγάρχες και η τρόικα ως μια ιερή συμμαχία που ελέγχουν και τα συστημικά κόμματα και τρέχουν και τις δημοσκοπήσεις που και αυτές τους ανήκουν μέσω των εταιρειών τους και τις δείχνουν και στα κανάλια που είναι δικά τους. Ο δικός μας στόχος είναι να τους κατατροπώσουμε.

Για την συνολικότερη κατάρρευση των θεσμών της αστικής δημοκρατίας

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η μεταμόρφωση του καπιταλισμού σε χρηματοπιστωτικό, οδήγησε στο ξεχαρβάλωμα ακόμα και των αστικών θεσμών. Η ΕΣΣΔ ήταν τεράστια απειλή για τις αστικές τάξεις της δύσης και οδήγησε στον εκδημοκρατισμό της δύσης, εισήχθη το κράτος δικαίου, καταργήθηκαν τα δίδακτρα στα σχολεία και η δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα όμως λόγω της στρατιωτικής απειλής προς την ΕΣΣΔ μπόλιασαν και τα κακά του καπιταλισμού εκεί με την Σταλινική παράνοια. Αυτός ήταν ο ένας παράγοντας, ο άλλος παράγοντας ότι έσπασαν τα δεσμά και οι τραπεζίτες έκαναν ότι ήθελαν, άρα υπήρξε μια μετάθεση της εξουσίας από τα εργοστάσια στις τράπεζες.

Πάντα ολιγαρχία με εκλογές είχαμε, απλά τηρούσαν τα προσχήματα, τώρα δεν κάνουν ούτε αυτό.

Και χάθηκε δυστυχώς και η μεγάλη ευκαιρία που είχαμε την Άνοιξη του 2015. Με τις συνθηκολογήσεις των αριστερών και των πράσινων κομμάτων, έχουμε μια ολιγαρχία που δεν βλέπει τον λόγο να μοιράζει την πίτα.

Δεν είχαμε ουσιαστικά δημοκρατία ποτέ, απλά η ολιγαρχία έδινε κάποια δικαιώματα τότε λόγω ΕΣΣΔ, συνδικάτων κλπ. Όταν τελείωσε η διαπραγματευτική δύναμη των λαών, μπορούσες να πεις μόνο ένα «Όχι» σαν αυτό που είπαμε το 2015, όταν όμως τους λέει μέχρι και η «Αριστερά» ότι δεν υπάρχει εναλλακτική όπως έλεγε και η Θάτσερ, τι να κάνει ο κόσμος;

Είναι δύσκολο να ξανασηκωθούμε, αλλά οι ολιγάρχες φοβούνται τους πολλούς. Θα πρέπει ο κόσμος να κάνει την ελπίδα δύναμη για να ξεπεράσει τον φόβο και να ξαναβγεί στον δρόμο. Για μας ο εχθρός δεν είναι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης, αλλά ο καναπές, το συναίσθημα της παραίτησης που έχει ο κόσμος. Όταν μία φορά τον προδίδεις, δεν ξαναβγαίνεις εύκολα στον δρόμο, όμως εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ για να τον ξαναβγάλουμε.

Κάθε γενιά είναι καταδικασμένη να δίνει αυτόν τον αγώνα, ξανά και ξανά.

Εμείς δεν πάμε συναινετικά, εμείς πάμε για ρήξη.

Το Συνέδριο μας θα γίνει το Μάιο τελικά και θα γίνει βρέξει, χιονίσει και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι το β’ μέρος και αφορά τον ιδεολογικό μας στίγμα.

Η βουλή δυστυχώς είναι πια θλιβερή, αλλά με την φωνή που έχουμε εμείς προσπαθούμε να καταδεικνύουμε το πραγματικό πρόβλημα με αυτήν την κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία.

Για συνεργασίες με άλλα κόμματα

Στις 8 Μαΐου του 2020 εμείς κάναμε κάλεσμα για παλλαϊκή συστράτευση και το απευθύναμε και στα άλλα κόμματα, όμως δεν ήρθαν να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Φτιάξαμε όμως το ΜέΡΑ25 γιατί ούτε τα «συγγενικά» κόμματα στην πραγματικότητα δεν θέλουν τη ρήξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Ελληνικό στον Λάτση ακόμα και ως αντιπολίτευση. Με το ΚΚΕ έχουμε πολλές κοινές προσεγγίσεις, έχουμε όμως και διαφωνίες, δεν γίνεται να μιλάνε μόνο για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και όχι για τον γερμανικό φερ’ ειπείν. Δεν θα διαλέξουμε φυσικά ιμπεριαλισμούς, αλλά δεν γίνεται να μην μιλάμε και για αυτά. Επίσης στα κινήματα εμείς θέλουμε να είναι αυτόνομα και εμείς να τα στηρίζουμε, όχι να τα καπελώνουμε. Ή ακόμα και συστημικές λύσεις που και εντός του δικού τους συστήματος θα μπορούσαν να σώσουν κόσμο χωρίς σοσιαλισμό, καθώς ριζοσπαστικοποιούν τον κόσμο. Δεν έχουμε αρκετές διαφωνίες με το ΚΚΕ για να μην μιλάμε, εμείς θέλουμε να μιλάμε, όμως διαρκώς, καθημερινά μας επιβεβαιώνουν ότι αυτοί δεν θέλουν, όπως δεν θέλουν και την επανάσταση πραγματικά. Το ίδιο φυσικά και με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θέλουμε να μιλήσουμε μαζί του, είναι εγκλωβισμένος με την ηγεσία του και δεν μπορούμε να συζητάμε μόνο για κουκιά για να γίνει εξουσία ο Τσίπρας και η παρέα του.

Για την Ουκρανία, τη γεωπολιτική των αγωγών και τις εξορύξεις

Εγώ τον Πούτιν τον θεωρώ εγκληματία πολέμου, όμως αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, είναι 100% ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός της Ουάσιγκτον. Αν μπει ο Πούτιν στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι δεν θα κουνήσουν, όπως έκαναν και στη Γεωργία, αυτή είναι η τακτική τους, πρώτα τους εξωθούν και μετά δεν κάνουν τίποτα. Το πολιτικό προσωπικό στις ΗΠΑ δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε τη Γεωργία ήθελαν ή ακόμα και τη Βαλτική, όμως τα συμφέροντα εντός της ΗΠΑ θέλουν να απαιτήσουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να μπει στο ΝΑΤΟ για να πουλάνε και παράλληλα όπλα στον στρατό.

Και εδώ στη χώρα μας έχουν μετατρέψει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα σε στόχους της Ρωσίας με τις βάσεις του ΝΑΤΟ.

Εμείς ως DiEM25 είπαμε όχι σε καμία περίπτωση πόλεμο.

Όσον αφορά τα Ραφάλ, το 74′ είχαμε σαφώς καλύτερα αεροπλάνα από την Τουρκία, όμως γύρισαν πίσω. Όταν τους πάρουν λοιπόν τηλέφωνο από την Ουάσιγκτον θα τα χρησιμοποιήσουν ω μη γένοιτο; Το ίδιο δεν έκαναν και στα Ίμια; Εμείς δεν λέμε ότι έπρεπε να χτυπήσουν, το θέμα είναι θα τα χρησιμοποιούσαν κόντρα στις εντολές της Ουάσιγκτον. Όσον αφορά τις φρεγάτες έγινε αλισβερίσι μετά την μη πώληση εξοπλισμών της Γαλλίας στην Αυστραλία, τόσο απλά.

Τα ίδια βέβαια μας έλεγαν για τον Eastmed περί έργων γεωπολιτικής σημασίας, όταν εμείς λέγαμε από την αρχή καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όμως εδώ ο κ. Τσίπρας βγήκε και από τα δεξιά κιόλας στον κ. Μητσοτάκη!

Ενώ και οι εξορύξεις επίσης δεν έπρεπε να γίνουν και ευτυχώς δεν θα γίνουν. Υπάρχουν σύγχρονες ανεμογεννήτριες πλωτές, εμείς λέμε όχι στα βουνά, στη στεριά και τα νησιά μας, όπως έκανε η Κυβέρνηση της Σκωτίας. Αυτό είναι το μέλλον και το λέμε εδώ και 2 χρόνια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο