Γιάνης Βαρουφάκης στο Kontra News: Λιτότητα για τους πολλούς, σοσιαλισμός για τους λίγους

Συνεντεύξεις - videos
19 Οκτ, 2022

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Kontra News και τον Γιώργο Μελιγγώνη για ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, προοδευτική διακυβέρνηση

Σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Δεν είδα προτάσεις, είδα αναίρεση. Είχε πει ότι «κοιτάξουμε το θέμα του πλαφόν». Σήμερα τι έκανε; Το πήρε πίσω. Γιατί; Γιατί πήρε εντολή από το Βερολίνο να το πάρει πίσω. Αυτό συνέβη. Ουσιαστικά δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πολιτική να μην έχει πολιτική όσον αφορά στο ενεργειακό. Είναι μεταξύ τραγικού και τραγελαφικού το γεγονός ότι η ΕΕ που θα ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό στη βάση ενός κοινού ενεργειακού πλάνου, μιας Ευρωπαϊκής Πράσινης Ένωσης, δεν το έχουμε.

Η κα Φον ντερ Λάιεν ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δηλώνει «θέλουμε να μην έχουμε πλάνο αντιμετώπισης της τεράστιας πρόκλησης του ενεργειακού για τα επόμενα τριάντα χρόνια».

Για την ακρίβεια

Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη, είναι ακρίβεια. Ο καπιταλισμός γενικά γέννησε μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, σκληρής λιτότητας για τους πολλούς και σοσιαλισμό για τους τραπεζίτες από το 2009 έως το 2021, ‘22 και μετά αυτό μεταφέρθηκε από αποπληθωριστική σε πληθωριστική περίοδο. Αυτό είναι παγκόσμιο, τουλάχιστον σε όλο το δυτικό κόσμο.

Μια Κυβέρνηση όμως κρίνεται από το κατά πόσο ένα σοκ που έρχεται από έξω μπορεί να το αποσβέσει ή να το ενδυναμώσει. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το ενδυνάμωσε, το σύστημα Μητσοτάκη, η Μητσοτάκης ΑΕ.

Για την επιδοματική πολιτική

Εμείς στο ΜέΡΑ25, και μέσα στη Βουλή και έξω, έχουμε καταδικάσει τις επιδοτήσεις. Εμείς λέμε ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν επιδοτήσεις γιατί οι επιδοτήσεις αυτές βγαίνουν από ένα ταμείο που είναι μείον. Άρα τι γίνεται; Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δανείζεται από την Τρόικα παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα μη βιώσιμο τεράστιο χρέος. Δανείζονται κι άλλα για να επιδοτούν ποιον; Όχι τους πολίτες αλλά τους ολιγάρχες.

Για προοδευτική διακυβέρνηση

Όποιος πιστεύει στην απλή αναλογική δεν έχει το δικαίωμα να πει «εγώ δεν μιλάω με κανένα» γιατί τότε γυρνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε από το βήμα της ΔΕΘ και σου πετάει το γάντι και σου λέει «εμένα με ξέρετε, αν με ψηφίσετε γνωρίζετε τι πρόγραμμα θα εφαρμόσω, οι άλλοι που μιλάνε για προοδευτική διακυβέρνηση;». Πρέπει όλοι να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο.

Είμαστε στην προοδευτική αντιπολίτευση, και τι λέμε; Λέμε ότι η Μητσοτάκης ΑΕ πρέπει να πέσει, χτες! Αλλά για να πέσει πρέπει να έχουμε ένα αντιμητσοτάκειον πρόγραμμα να καταθέσουμε στην κοινή γνώμη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο