Γιάνης Βαρουφάκης στο Documento: Ο Μητσοτάκης ελπίζει στον διχασμό του λαού

Αναδημοσιεύσεις
07 Ιούν, 2021

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μιλά για την ελληνική και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιγράφει με ονόματα την «παρασιτική ολιγαρχία» και δίνει το ιδεολογικό του στίγμα με αφορμή το 1ο συνέδριο του κόμματος

Κατά τις συνεδριακές µέρες δύο φράσεις συνόδευαν τον πανεπιστηµιακό, οικονοµολόγο και γραµµατέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, όπως δηλώνει στο Documento: «Το ΟΧΙ δεν αρκεί – χρειαζόµαστε το ΝΑΙ στο κοινό µας σχέδιο» της Ναόµι Κλάιν και το «Hasta la victoria siempre» του Ραφαέλ Κορέα αλλά και του Τζέιµς Γκάλµπρεϊθ. Σε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη µε αφορµή το 1ο συνέδριο του ΜέΡΑ25 (4-6 Ιουνί-ου 2021), ο Γιάνης Βαρουφάκης µιλά για την ελληνική και τη διεθνή πολιτική σκηνή, για το 2015 και το καυτό Eurogroup, για το ενδεχόµενο συµµετοχής σε συγκυβέρνηση, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Περιγράφει µε ονόµατα την «παρασιτική ολιγαρχία», δίνει το ιδεολογικό του στίγµα του µε αναφορές στον καπιταλισµό, στην οικονοµία, στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς αλλά και στην τέχνη.

Χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «εκπρόσωπο µιας ολιγαρχίας που ανέκαθεν θεωρούσε την Ελλάδα χω-ράφι της και τον λαό µας υπηκόους της, τους οποίους φόρτωνε µε τα χρέη της και τους λοιδορούσε κιόλας». Θεωρεί ότι σχετικά µε την προσφυγή στις κάλπες το ζήτηµα είναι αν ο πρωθυπουργός θέλει να ρισκάρει να περιµένει την εξάντληση της τετραετίας. Κρίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει στον διχασµό του λαού καθώς ένα 20% µε 25% κερδίζει από την κρίση (και µε τα χρήµατα από το Ταµείο Ανάκαµψης) την ώρα που η µεγάλη πλειονότητα κατακρηµνίζεται».

Αφήνει όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά υπό προϋποθέσεις όταν τον ρωτάµε για συµµετοχή σε µια συγκυβέρνηση και αν οι προγραµµατικές συµφωνίες περιλαµβάνουν και δυνάµεις που έχουν ψηφίσει µνηµόνια. Οσον αφορά τον Αλ. Τσίπρα, κρατά χαµηλούς τόνους ακόµη και όταν τον ρωτήσαµε αν τον τρέφει πολιτικά η αντιπαράθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα µε τον πρόεδρό του.

Απευθύνει «δηµοκρατικό προσκλητήριο» σε «όλες τις δυνάµεις, σε όποιαν και όποιον θέλει να κάτσουµε γύρω από ένα τραπέζι […] για να συµφωνήσουµε στα βήµατα ρήξης µε την ολιγαρχία».

της Παναγιώτας Μπίτσικα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα, προσδιόρισε σαν  ένα διάλειμμα αντι-ευρωπαϊκού λαϊκισμού, το 2015. Γιατί το κάνει;

Το κάνει ως εκπρόσωπος μιας ολιγαρχίας που ανέκαθεν θεωρούσε την Ελλάδα χωράφι της και τον λαό μας υπηκόους της τους οποίους φόρτωνε με τα χρέη της και τους λοιδορούσε κιόλας. Για μια πολύ σύντομη περίοδο, την Άνοιξη του 2015, αυτή η παρασιτική ολιγαρχία ένιωσε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, να μην ελέγχει τον λαό – για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Κυβέρνησης του Βουνού. Ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Δεξιάς σήκωσαν κεφάλι. Αυτό δεν μπορούσαν να το αντέξουν. Έπρεπε να το δαιμονοποιήσουν, μαζί με όποιον συνέχισε να τιμά εκείνη την όμορφη Άνοιξη.

Τι λέτε εσείς, και τότε που είσαστε τότε στο Εurogroup, και τώρα με το ΜέΡΑ25 δηλώνετε ευρωπαϊστής;  

Μην ρωτάτε εμένα. Ακούστε μόνοι σας στο euroleaks.mera25.gr τις συνεδριάσεις εκείνες να δείτε ποιος κατέθετε στο διάλογο σοβαρές, τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις καθόλα συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπέρ του συμφέροντος της πλειοψηφίας των ευρωπαίων. Και ποιοι συμπεριφέρονταν ως αγροίκοι, απειλούσαν, και αρνούνταν να καταθέσουν την οποιαδήποτε λογική πρόταση. Είναι αστείο ότι εκείνοι που τότε στην Ελλάδα φώναζαν «Βάστα Γερούν», αναφερόμενοι στο ανδρείκελο που έκανε τόσο κακό στην Ευρώπη, και που σιγόνταραν τον αστοιχείωτο Ρέγκλιγκ, αυτό-παρουσιάζονται ως ευρωπαϊστές. Πριν 200 χρόνια, οι ίδιοι θα ταύτιζαν τον ευρωπαϊσμό με τον Μέττερνιχ και την Ιερά Συμμαχία, όπως σήμερα ταυτίζονται με την τρόικα. Για το ΜέΡΑ25 ευρωπαϊστές είναι όσοι αντιστέκονται στα κέντρα που πλήττουν βάναυσα την Ευρώπη – την Ιερά Συμμαχία πριν 200 χρόνια, τις τρόικες σήμερα.

Σήμερα λέτε ότι χωρίς να σπας αυγά, χωρίς σύγκρουση,  μπορεί μια κυβέρνηση και να ομνύει λεκτικά στην ΕΕ και να εμφανίζεται ότι μπορεί να αποφεύγει υπογραφές που υπαγορεύει η ελίτ της;

Όπως καθήκον του πατριώτη είναι να συγκρούεται με όλο του το είναι με το ολιγαρχικό κατεστημένο που κρατά πίσω την πατρίδα του, επειδή την αγαπά, έτσι και το καθήκον του ευρωπαϊστή είναι να συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κατεστημένο που κρατά πίσω την Ευρώπη, επειδή ακριβώς είναι ευρωπαϊστής!

Σας θρέφει πολιτικά η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα;

Με τρέφει πολιτικά και ηθικά η συστράτευση με ανθρώπους σε κοινούς, καλούς, αγώνες με σκοπό τις ιστορικά απαραίτητες ρήξεις. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν κι ο Αλέξης Τσίπρας. Από τότε που παράτησε αυτό τον αγώνα, χαρακτηρίζοντας αυταπάτη την απαραίτητη ρήξη, με τρέφουν οι συνοδοιπόροι που δεν τα παράτησαν και, ιδίως, οι νέοι που συστρατεύτηκαν στην πορεία.

Εκτιμάτε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία;

Δεν τίθεται θέμα να τα καταφέρει. Αν θέλει να την εξαντλήσει, θα την εξαντλήσει. Το ερώτημα είναι αν θέλει να ρισκάρει να περιμένει.

Το σημείο καμπής για την κάλπη είναι η επαναφορά του πέλεκυ της ΕΕ για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος ή η  κοινωνική πίεση από την αντιλαϊκή επίθεση της ΝΔ σε όλους τους τομείς;

Το δεύτερο λόγω του πρώτου. Το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε προ των εκλογών ότι το 4ο Μνημόνιο (Αύγουστος 2018) θα συνέχιζε την στασιμότητα, την βαθιά υφεσιακή δυναμική. Επιβεβαιωθήκαμε καθώς στο τέλος του 2019, και στις αρχές του 2020 πριν την πανδημία, η ύφεση φούντωνε. Η πανδημία απλά ενέτεινε το προϋπάρχον αδιέξοδο. Όταν λοιπόν η τρόικα (πείτε την ενισχυμένη επιτήρηση, αν προτιμάτε) θα σφίξει τα λουριά της λιτότητας (με το 5ο Μνημόνιο), τότε η εξελισσόμενη κοινωνική κρίση θα έρθει περισσότερο στην επιφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει στον διχασμό του λαού καθώς ένα 20% με 25% κερδίζει από την κρίση (και με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης) την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία κατακρημνίζεται.

Πώς θα περιγράφατε αυτό που συχνά λέτε αρπακτική παρασιτική ολιγαρχία και ποιους περιλαμβάνει για παράδειγμα;

Παραδοσιακά περιλάμβανε το Τρίγωνο της Αμαρτίας: Τραπεζικά συμφέροντα. Εργολάβοι του Δημοσίου. Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Πιο πρόσφατα, από το 2015 και έπειτα, το Τρίγωνο ενισχύεται με τη διείσδυση του ψηφιακού παρακράτους (π.χ. με τις πλατφόρμες που ανατίθενται σε ημέτερους), των κόκκινων δανείων, του τζόγου (π.χ. τσέχικος ΟΠΑΠ, καζίνο Λάτση), και των εξορύξεων. Με το άφθονο χρήμα που ρέει κατά την διάρκεια της πανδημίας, την λίστα Πέτσα και τα νομοσχέδια-δώρα στους ολιγάρχες, το Τρίγωνο αυτό γίνεται ολοένα πιο δυνατό, ολοένα πιο αδίστακτο.

Η μονοφωνία των ΜΜΕ πώς σπάει;

Με τον τερματισμό της πλειοδοσίας στην απονομή των αδειών και την θέσπιση κοινωνικών και ποιοτικών κριτηρίων μαζί με συμμετοχικές διαδικασίες.

Θα συμμετείχατε υπό προϋποθέσεις σε μια συγκυβέρνηση; Οι προγραμματικές συμφωνίες περιλαμβάνουν και δυνάμεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια;

Το ΜέΡΑ25 αποποιείται τους δογματισμούς και τα ηθικοπλαστικά κηρύγματα. Όμως, θέτουμε εύλογα ερωτήματα: «Ωραία, λέτε κι εσείς, όπως κι εμείς, ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και το μικρομάγαζο. Μπορεί όμως να προστατευτεί όταν πουλιούνται στα αρπακτικά, στην πλατφόρμα του «Ηρακλή» τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν πρώτες κατοικίες και μικρομάγαζα;» Κιχ. Τσιμουδιά. Καμία απάντηση. Ξαναρωτάμε: «Σε τι διαφωνείτε με την πρότασή μας για κατάργηση του «Ηρακλή» και ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων;»  Κιχ. Τσιμουδιά. Καμία απάντηση. Γιατί; Μα είναι προφανές: Έχουν δεσμευτεί στην τρόικα από τότε που ήταν κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία έτσι; Όχι βέβαια.

Σε ποιες δυνάμεις απευθύνετε «δημοκρατικό προσκλητήριο»;

Σε όλες! Σε όποιαν ή όποιον θέλει να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι όχι για να μοιράσουμε αξιώματα αλλά για να συμφωνήσουμε στα βήματα ρήξης με την ολιγαρχία.

Στην πολιτική ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ»;

Για όποιον έχει κρατήσει την ηθική του πυξίδα εν λειτουργία και βέβαια ισχύει. Όταν έλεγα «δεν θα υπογράψω ποτέ μνημόνιο» το εννοούσα. Όταν λέμε «ποτέ» στις εξορύξεις, στην συμμαχία με το Ισραήλ, στον φασισμό, το εννοούμε.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έχει γαλάζια  πατέντα ή είναι στη γραμμή της ΕΕ για ολική επαναφορά στον εργασιακό μεσαίωνα;

Αυτά πάνε μαζί. Απλά στην Ελλάδα η εκμετάλλευση της εργασίας είναι ανάλογη της μαύρης τρύπας του χρέους.

Η ΝΔ έχει αναλάβει το τελικό στάδιο χτισίματος –νεος πτωχευτικός κώδικας, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, funds –αυτού  που λέτε αποικία χρέους εντός της ευρωζώνης έως το 2060;

Ακριβώς.

Τέχνη και ακαδημαϊκή ελευθερία φαίνεται να φοβίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που υμνεί παράλληλα την καταστολή. Γιατί;

Επειδή μισούν ό, τι δεν καταλαβαίνουν. Ό, τι δεν ελέγχουν.

Πιστεύετε στην εναλλακτική διαχείριση του καπιταλισμού; Δεν είναι παράδοξο ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και αυτή ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες;

Όχι. Ο καπιταλισμός δεν εκπολιτίζεται. Ανατρέπεται μόνο. Αλλά η ελεύθερη πτώση του δεν βοηθά στην ανατροπή του καθώς ωφελεί άμεσα τον φασισμό.

Βλέπετε να αναδύεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος διεθνώς;

Είναι ήδη γεγονός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.

Τι μπορεί να εκριζώσει την  ακροδεξιά στην Ευρώπη και στη χώρα μας;

Μόνο ένα διεθνικό, πανευρωπαϊκό προοδευτικό μέτωπο. Είναι άλλωστε ο λόγος που φτιάξαμε το DiEM25.

Στο ΜέΡΑ25 και στο DiEM όλοι συμφωνείτε στα ζητήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Όμως υπάρχει εσωκομματική διχογνωμία για τη λύση: δυο κράτη ή ένα κράτος στην Παλαιστίνη;

Πρόκειται για το ερώτημα το οποίο συζητάμε πανευρωπαϊκά αυτές τις μέρες και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η καθολική ψηφοφορία των μελών μας.

Είχατε εκφράσει τη συμπαράστασή σας στον Κεν Λόουτς όταν τον είχαν κατηγορήσει  για αντισημιτισμό. Θα ενοχλούσε κι εσάς μια τέτοια κατηγορία;

Δεν είναι θεωρητικό το ερώτημα σας. Έχω ήδη κατηγορηθεί για αντισημιτισμό καθώς τακτική των κύκλων που στηρίζουν το κράτος απαρτχάιντ που στήνει το Ισραήλ είναι αποφασισμένοι να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα όσων αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα Εβραίων και Παλαιστινίων.

Παίζει ρόλο ποιος εκτοξεύει τις επιθέσεις ή στην εποχή της επικοινωνίας η λάσπη στον ανεμιστήρα αφήνει ίχνη;

Και τα δύο!

Μετά το συνέδριο τι;

Δουλειά πολλή. Σε όλη την Ελλάδα.

Πείτε μου μια φράση που έχετε κρατήσει και σας συνοδεύει αυτές τις συνεδριακές μέρες του ΜέΡΑ25 από τη Ναόμι Κλάιν ή τον Τζ. Γκαλμπρέιθ…

Η φράση της Ναόμι «το ΟΧΙ δεν αρκεί – χρειαζόμαστε το ΝΑΙ στο κοινό μας σχέδιο». Και το Hasta la vittoria siempre του Ραφαέλ Κορέα, αλλά και του Τζ. Γκάλμπρεϊθ.

Πηγή: documentonews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο