Φωτεινή Μπακαδήμα: Επιτελικότητα Στους ΟΤΑ ή Βόλεμα Γαλάζιων Παιδιών;

Αναδημοσιεύσεις
08 Ιούν, 2021

Ψηφίστηκε την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που, θεωρητικά, θα φέρει την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ, με την επαναφορά της πενταετούς θητείας, την εισαγωγή πλαφόν 3% για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και την εγκαθίδρυση πλασματικής αυτοδυναμίας που δίνει το 43% συν μια ψήφο και την ουσιαστική διάλυση των κοινοτήτων.

Ο κ Βορίδης, στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», δεν δίστασε να παραβιάσει βασικές αρχές του Συντάγματος, καταργώντας την απλή αναλογική, αποσιωπώντας, την ίδια στιγμή, τις πραγματικές συνέπειες και στοχεύσεις του.

Προφανώς, στο μυαλό των Υπουργών και των βουλευτών της συμπολίτευσης, το επιτελικό κράτος του κ Γεραπετρίτη είναι τόσο επιτυχημένο που πρέπει το μοντέλο να διευρυνθεί και σε τοπικό επίπεδο. Μόνο στα δικά τους μυαλά, βέβαια, γιατί όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε περίτρανα την αναποτελεσματικότητά του.

Φαίνεται να λησμόνησε, όμως, ο Υπουργός Εσωτερικών πως, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, κριτήριο του πραγματικά δημοκρατικού χαρακτήρα της είναι ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών και της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασής τους στις διαδικασίες ανάδειξης και εκλογής των αιρετών και εκπροσώπων τους στα όργανα του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο.

Παράλληλα, στο όνομα ενός όρου που δεν συνδέεται επ’ ουδενί με την ΤΑ, αλλά με την ικανότητα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι η κυβερνησιμότητα, προχωρά ακάθεκτος ο ίδιος και η Κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη στη διευκόλυνση της υλοποίησης των βασικών στρατηγικών τους.

Ποιες είναι αυτές; Η «επιχειρηματικότητα» των Δήμων με ΣΔΙΤ μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έρχεται να παραχωρήσει δημοτική περιουσία και υποδομές, δημόσιους χώρους και χρηματοδοτικά προγράμματα σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων για καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων, που θα φέρουν αυξημένα τέλη για τους δημότες οι οποίοι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Φυσικά, η ΝΔ πάτησε στη ψαλιδισμένη απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει τα μελετημένα βήματά της.

Μετά από μια διήμερη συζήτηση και τοποθετήσεις 112 βουλευτών, πέραν των εισηγητών, των ειδικών αγορητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε, με αποτέλεσμα, μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές του 2023, να έχουμε ένα ολότελα διαφορετικό κλίμα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Καθ’όλη τη συζήτηση του νομοσχεδίου έγιναν αρκετές αναφορές από τον αναπληρωτή Υπουργό κ Πέτσα σε ένα σχέδιο Μάρσαλ που θα ενισχύσει με πόρους τους δήμους και τις περιφέρειες. Αναφορά που, αν συνδεθεί με τις συχνές δηλώσεις του κ Βορίδη πως η Αριστερά δεν θα πρέπει να κυβερνήσει ξανά, μοιραία μας παραπέμπει και μας γυρνά νοερά στο σχέδιο Μάρσαλ του 1949 και την οικονομική βοήθεια που δόθηκε από τις ΗΠΑ σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, θεωρητικά, για την ανασυγκρότησή τους, αλλά, πρακτικά, για να τις «προφυλάξουν» από τον κομμουνισμό.

Είναι βέβαιο πως οι αιρετοί της ΝΔ και τα γαλάζια στελέχη της που θέλουν να αναδειχθούν σε τοπικό επίπεδο θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του «σχεδίου Μάρσαλ» του κ Πέτσα – μάλλον θα έχουμε πλέον λίστες Πέτσα με δήμους – για να αναρριχηθούν και να αγκιστρωθούν στην τοπική εξουσία για να μεταπηδήσουν στην κεντρική σκηνή, στη συνέχεια.

Την ίδια στιγμή, το όριο του 3% και η πλειοψηφία του 43% θα αποτρέπουν ενεργούς πολίτες από την ενασχόλησή τους με τα θέματα του τόπου τους και εν γένει τα κοινά.

Το ΜέΡΑ25 στάθηκε απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης της δημοκρατίας και της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο Βορίδη, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά πως η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση με ακρίβεια, όπως επιτάσσουν οι αρχές του Συντάγματος και πως η εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη πρέπει να γίνεται από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, οποιοδήποτε όριο αποκλείει την εκπροσώπηση τμημάτων της κοινωνίας που δεν θα είχαν ούτε εκπροσώπηση ούτε σημείο αναφοράς αν δεν μπορούσαν να συμμετέχουν με μικρότερα του 3% ποσοστά στα κατά τόπους συμβούλια.

Δυστυχώς, τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει ούτε η εκπροσώπηση, ούτε η κυβερνησιμότητα, παρά μόνο η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και το βόλεμα, η στήριξη δικών της, γαλάζιων στελεχών στην εκλογική αναμέτρηση. Η στρατηγική αυτή πολιτική υπογραμμίστηκε για ακόμη μια φορά στο νέο νόμο, πλέον, για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: thesocialist.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο