Γιάνης Βαρουφάκης στο Belmarsh Tribunal: Γι’ αυτόν το λόγο σκοτώνουν τώρα τον Τζούλιαν Ασάνζ

Συνεντεύξεις - videos
22 Οκτ, 2021

Στο Convocation Hall στο Λονδίνο, δικάζεται σήμερα ο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» στο Βelmarsh Tribunal, το «δικαστήριο» που συγκαλεί η «Προοδευτική Διεθνής» προς υπεράσπιση του Julian Assange (ιδρυτικού μέλους του DiEM25).

Το Belmarsh Tribunal αντλεί την έμπνευσή του από το περίφημο Russel Tribunal, το ανεπίσημο «δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμων» που οργάνωσε το 1966 ο φιλόσοφος Μπέρναρ Ράσσελ για να καταδικάσει την αμερικανική πολιτική στο Βιετνάμ. Ένας από τους ομιλητές άλλωστε, ο Tariq Ali, συμμετείχε και στο Russel Tribunal.

Mισό αιώνα μετά, ήρθε η ώρα να ξανακάτσουν οι ΗΠΑ στο σκαμνί για τα εγκλήματά τους του 21ου αιώνα: Το όνομα του δικαστηρίου αναφέρεται στην ομώνυμη φυλακή όπου κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες ο Julian Assange για το «έγκλημα» που έκανε να ρίξει φώς στα καλοκρυμμένα μυστικά της υπερδύναμης που περιλαμβάνουν βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου και μαζική παρακολούθηση πολιτών.

Στους συμμετέχοντες, που είναι και μέλη της «Προοδευτικής Διεθνούς», ο Jeremy Corbyn, ο Rafael Correa, ο Ken Loach, ο Tariq Ali, ο Edward Snowden, η Renata Ávila, ο Srećko Horvat κ.α.

Πολλά από αυτά τα ονόματα, συνοδοιπόροι μας στο ΜέΡΑ25, μια και είναι μέλη του DiEM25.

O Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και ιδρυτικό μέλος της Προοδευτικής Διεθνούς Γιάνης Βαρουφάκης στέλνει τον δικό του χαιρετισμό.

Είμαι ο Γιάνης Βαρουφάκης και νιώθω τεράστια τιμή που θα συμμετάσχω και πάλι στο Δικαστήριο του Μπέλμαρς. Ζούμε σε μια εποχή όπου το ένα τοις εκατό του ενός τοις εκατό ελέγχει τον πλανήτη. Τη ζωή, όχι απλώς την ανθρωπότητα. Αυτό συμβαίνει με έναν πρωτοφανή τρόπο. Πρώτη φορά έχουμε τόσο εξωφρενικά πολλή δύναμη σε τόσο λίγα χέρια που τη χρησιμοποιούν πολύ απερίσκεπτα και συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα.

Τι κάνεις όταν έχεις τόσο τεράστια συγκέντρωση δύναμη; Μπορούμε να επαναστατήσουμε. Να αλλάξουμε τον κόσμο.

Προσπαθούμε. Παίρνει όμως χρόνο. Στο μεταξύ, πώς παρακολουθούμε τον τρόπο, πρωταρχικώς που αυτές οι εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις ελέγχουν όσα ξέρουμε, όσα βλέπουμε, όσα δεν ξέρουμε κι όσα δεν βλέπουμε; Ένας νεαρός στην Αυστραλία, πολύ καιρό πριν πολύ προτού μάθουμε για τα WikiLeaks, είχε μία ιδέα. Να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του Μεγάλου Αδερφού για να φτιάξει ένα είδος μεγάλου ψηφιακού καθρέφτη που θα έστρεφε στο πρόσωπο του Μεγάλου Αδερφού. Για να μπορέσουμε να τον παρακολουθούμε που μας παρακολουθεί. Περίπου σαν να στρέφουμε τον καθρέφτη στο πρόσωπο της Μέδουσας. Το WikiLeaks βασίζεται σ’ αυτήν την ιδέα.

Θυμάμαι ότι καθίσαμε με τον Τζούλιαν ως αργά στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Νάιτσμπριτζ όταν μου ζήτησε να απομαγνητοφωνήσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε μια συζήτηση μεταξύ επισήμων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έχοντας περάσει, έναν χρόνο πριν, μεγάλο διάστημα διαπραγματευόμενος μαζί τους το να τους ακούω από το αρχείο που είχε πάρει ο Τζούλιαν μέσω WikiLeaks μέσω ενός τυφλού ψηφιακού γραμματοκιβωτίου ήταν μια έξοχη εμπειρία, πολύ απελευθερωτική. Μπορούσα ξαφνικά να ακούσω με τα αφτιά μου τους ίδιους αξιωματούχους να συμφωνούν με όλα, στην ουσία όσα έλεγε ο καλός ελληνικός λαός, όσα λέγαμε εμείς, όσα έλεγα εγώ. Το WikiLeaks έχει κάνει πολύ πιο σημαντικά από την αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ ήξερε πως διέπραττε εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού και κατά άλλων λαών, όπως στη Λατινική Αμερική. Το WikiLeaks κι ο Τζούλιαν, όπως ξέρουμε, έχουν διωχθεί επειδή αποκάλυψαν στον κόσμο ειδικά σε φιλελεύθερους, δημοκράτες, Τόρις σοσιαλδημοκράτες τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι εκλεγμένοι μας ηγέτες. Στο όνομά μας, πίσω από την πλάτη μας. Γι’ αυτόν τον λόγο σκοτώνουν τώρα τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Το μήνυμά μας, λοιπόν, ως Δικαστήριο του Μπέλμαρς δεν πρέπει να είναι απλώς στήριξης προς τον Τζούλιαν ή μια έκκληση αποφυλάκισής του. Όχι. Είμαστε δικαστήριο. Δικάζουμε τους εγκληματίες που σκοτώνουν τον Τζούλιαν αυτήν την ώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όχι απλώς για το έγκλημα της αργής δολοφονίας του Ασάνζ. Είστε εγκληματίες και θα σας διώκουμε μέχρι τα πέρατα της γης για εγκλήματα που διαπράττετε σε όλον τον κόσμο κατά της ανθρωπότητας ενώ δολοφονείτε αργά τον Τζούλιαν Ασάνζ κι άλλους πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν τα εγκλήματά σας. Αυτή είναι η δουλειά του Δικαστηρίου του Μπέλμαρς. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και να μη μασάμε τα λόγια μας. Παράλληλα, πρέπει να θυμόμαστε, ειδικά όσοι τυγχάνει να είμαστε λευκοί άντρες ότι υπάρχουν πολλοί πληροφοριοδότες που δεν είναι λευκοί, ούτε άντρες παντού, σε Αφρική, Ασία, στη Λατινική Αμερική, ακόμα και στη Δύση. Που δεν ξέρουμε καν πώς λέγονται και που αυτήν τη στιγμή υποφέρουν, έχουν δολοφονηθεί ή φυλακιστεί. Και πρέπει να ενεργήσουμε εκ μέρους τους.

Το Δικαστήριο Μπέλμαρς πρέπει να διώξει και να δικάσει τους δολοφόνους και βασανιστές τους.

Είμαι ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκπροσωπώ το DIEM25. Βρίσκομαι στην Αθήνα και εύχομαι να ήμουν κοντά σας. Το Δικαστήριο Μπέλμαρς έχει σημαντική συμβολή στη διεθνή δικαιοσύνη στον βαθμό που εξακολουθούμε να μην καλούμε απλώς σε απελευθέρωση του Τζ. Ασάνζ, κάτι που κάνουμε φυσικά αλλά να συνεχίσουμε να διώκουμε και να δικάζουμε αυτούς τους δολοφόνους που ενεργούν εκ μέρους του 1% του 1%.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο